Linkuri accesibilitate

Statele Unite acuză din nou compania chineză Huawei că a încercat să fure secrete tehnologice


Ren Zhengfei, fondator și director general al Huawei

Statele Unite au acuzat din nou compania chineză Huawei că a încercat să fure secrete tehnologice de la șase mari firme americane dar și că ar fi ajutat guvernul iranian să-i urmărescă pe protestatari anti-regim. Procurorii americani argumentează că Huawei a instalat sistemul de monitorizare video, folosit ulterior de autoritățile iraniene pentru a identifica participanți la proteste, cum s-a întâmplat în 2019 la Teheran. Anul trecut, în noiembrie, Iranul a fost scena unui val de proteste generate de decizia regimului de a raționaliza și scumpi benzina.

Compania Huawei este deja dată în judecată pentru că ar fi avut relații comerciale cu Coreean de Nord, încălcând regimul sancțiunilor internaționale.

Huawei a respins toate acuzațiile că ar participa în operațiuni de spionaj economic și strângere ilegală de date în cooperare cu autoritățile de la Beijing. Joi, comentând ultimele acuzații, Huawei respins toate alegațiile, susținând că ar fi vorba de o campanie a administrației americane de a „distruge” concurența chineză.

Administraţia Trump a limitat deja colaborarea firmelor americane cu Huawei şi a îndemnat ţările aliate să adopte măsuri similare, invocând riscuri pentrusiguranţa națională. Washingtonul denunţă presupusa apropiere a Huawei de armata chineză, argumentând că fondatorul companiei chineze, miliardarul Ren Zhengfei, un simpatizant al Partidului Comunist, a fost ofiţer de telecomunicaţii în timpul stagiului militar.

XS
SM
MD
LG