Linkuri accesibilitate

Statele Unite ale Americii: Trimisul special pentru Iran își va părăsi poziția


Brian Hook, trimisul special pentru Iran al Statelor Unite
Brian Hook, trimisul special pentru Iran al Statelor Unite

Brian Hook, trimisul special al Departamentului de Stat pentru Iran, își părăsește postul, fiind înlocuit de Elliot Abrams.

De când a preluat funcția în august 2018, Hook a fost imaginea presiunilor făcute de administrația Trump, diplomatice și economice, asupra Teheranului, după retragerea Americii din tratatul nuclear.

Statele Unite ale Americii: Trimisul special pentru Iran își va părăsi poziția
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:50 0:00
Link direct

În ultimele luni el a încercat să obțină sprijin pentru propunerea Statelor Unite vizând extinderea embargoului la livrările de arme convenționale pentru acea țară. Pentru atingerea obiectivului el a călătorit în 11 țări în ultima luna, inclusiv în zona Golfului și în Israel. Înlocuitorul sau, Elliott Abrams a fost până acum trimis special îmtr-o altă țară de mare interes pentru administrația Trump – Venezuela. El va menține și acel portofoliu. Secretarul de stat, Mike Pompeo a spus că Statele Unite intenționează să introducă o rezoluție în Consiliul de Securitate ONU, vizând extinderea moratoriului cu privire la exportul de arme convenționale în Iran, care este în vigoare de cinci ani. Pompeo l-a elogiat pe Hook menționând obținerea eliberării unor deținuți americani, Michael White și Xiyue Wang, ambii acuzați de spionaj de către regimul Iranian.

Relațiile americano-iraniene au înregistrat o deteriorare marcată anul trecut, când Teheranul a fost acuzat că ar fi organizat atacuri în Orientul Mijlociu. Trump a invocat acele atacuri când a autorizat la 24 mai, 2019 vânzarea de armament în valoare de 8 miliarde de dolari în Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. Acea decizie este criticată de membrii Congresului din ambele partide și face obiectul unei investigații a inspectorului general al Departamentului de Stat.

XS
SM
MD
LG