Linkuri accesibilitate

Statele Unite au condamnat Rusia pentru un test de rachetă „periculos și iresponsabil” în spațiu


Statele Unite au condamnat Rusia pentru un test de rachetă „periculos și iresponsabil” în spațiu. NASA a spus că, în cadrul testului, o rachetă trasă de la sol ar fi distrus un satelit rusesc vechi, creând însă un nor de rămășițe, care a pus în pericol Stația Spațială Internațională. Rusia a respins acuzația.

Oficiali americani spun că racheta a rupt satelitul în peste 1 500 de bucăți detectabile. Din precauție, echipajul de la bordul stației spațiale format din patru americani, un german și doi ruși a fost nevoit să se adăpostească timp de peste două ore în capsulele navelor spațiale andocate pentru a se putea evacua rapid, în caz de necesitate. Ministerul rus al Apărării a confirmat la 16 noiembrie faptul că a efectuat un test de rachetă anti-satelit.

A fost distrus un satelit sovietic neutilizat, care se afla pe orbită din 1982. Autoritățile ruse au insistat că resturile pe care le-a generat impactul „nu au reprezentat și nu vor reprezenta o amenințare pentru stațiile orbitale, navele spațiale și activitățile spațiale”. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a spus că afirmațiile Statelor Unite sunt nefondate. Într-o declarație vagă, agenția spațială rusă Roskosmos a spus că monitorizează situația pentru a „preveni și contracara toate amenințările posibile la adresa siguranței” Stației Spațiale Internaționale, aflată la o altitudine de aproximativ 420 de kilometri. Testul rusesc pune în evidență o cursă tot mai intensă a înarmărilor în spațiu între puterile globale.

XS
SM
MD
LG