Linkuri accesibilitate

Statele Unite avertizează Rusia că nu vor accepta niciun „amestec străin” în alegerile de anul viitor


Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și omologul american, secretarul de stat Mike Pompeo. Washington, 10 decembrie 2019
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și omologul american, secretarul de stat Mike Pompeo. Washington, 10 decembrie 2019

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, l-a avertizat marţi pe omologul său rus Serghei Lavrov că Statele Unite nu vor accepta nicio încercare de amestec străin în alegerile prezidențiale din 2020. Vorbind la Washington, la o conferință de presă comună, Pompeo a subliniat: „Am formulat clar aşteptările noastre de la Rusia: dacă Rusia sau orice alt actor extern ar lua măsuri pentru a ne sabota procesele democratice, vom riposta”.

După alegerile prezidențiale din 2016, toate agențiile americane de informații au ajuns la concluzia că Rusia a încercat să influențeze masiv electoratul, în favoarea lui Donald Trump.

Marți, la Washington (unde s-a aflat pentru prima dată în ultimii doi ani), Serghei Lavrov a respins din nou categoric toate acuzațiile: „Noi am subliniat o dată în plus că toate speculaţiile privind pretinsa noastră interferenţă în procesele interne ale Statelor Unite sunt fără fundament”.

Între timp, pe fundalul anchetei pentru suspendarea președintelui american, atât Donald Trump, cât și membri ai administrației susțin că Ucraina, sau și Ucraina, ar fi încercat să se amestece în procesul electoral din 2016. Alegații pentru care nu s-a adus până acum nicio dovadă și care par să se bazeze pe o încercare mai veche a Moscovei de a pune vina pe țara vecină.

XS
SM
MD
LG