Linkuri accesibilitate

SUA consideră că Putin se pregătește pentru un conflict îndelungat în Ucraina


Avril Haines
Avril Haines

Statele Unite consideră că președintele rus Vladimir Putin se pregătește pentru un conflict îndelungat în Ucraina, care ar putea implica crearea unui „pod terestru” din Donbas până în regiunea trasnistreană.

Avril Haines, directoarea Comunității de Informații din cadrul administrației Biden a spus: „Evaluăm că președintele Putin se pregătește pentru un conflict prelungit în Ucraina, în timpul căruia încă intenționează să atingă obiective dincolo de Donbas”.

În cadrul audierilor din Comisia senatorială pentru Serviciile Armate, Haines a adăugat că există indicii că Rusia dorește să extindă o „punte terestră” până în Transnistria. Ea a adăugat că Putin se bazează pe ideea că la un moment dat unitatea occidentală va slăbi, motiv pentru care o victorie în Dombas, în estul Ucrainei, ar putea să nu fie sfârșitul războiului.

„Cel mai probabil, Putin consideră că rezistența Rusiei la provocări este mai mare decât a adversarii săi (...) probabil mizează și pe faptul că Statele Unite și Uniunea Europeană vor ceda cu timpul, pe măsură ce se accentuează penuria de alimente, combinat cu creșterea inflașie și a prețurilor la energie” a mai spus Haines. În opinia ei, este de așteptat ca Putin să devină mai imprevizibil și eventual să recurgă la decretarea legii marțiale.Haines a mai spus că Putin nu va recurge la arme nucleare decât dacă crede că Rusia se confruntă cu o „amenințare existențială”.

La audieri a participat și generalul Scott Berrier, care a declarat că Rusia a recurs la atacuri nediscriminate și brutale, ca răspuns la rezistența ucraineană. El a mai spus că se estimează că au fost uciși în acest război între 8 și 10 generali ruși. În opinia generalului Berrier, în acest moment niciuna dintre părți nu este victorioasă.

Ministerul Apărării de la Chișinău a reacționat cu o declarație în care îndeamnă ca estimările făcute de Avril Haines cu privire la intențiile Moscovei în Ucraina să nu fie scoase din context sau folosite pentru speculații. Ministerul reamintește că este în contact permanent cu partenerii externi, inclusiv Statele Unite, că informațiile „cumulate, nu indică un risc de extindere a războiului” în R. Moldova, și că are planuri clare de acțiune pentru a preveni „orice tentativă de destabilizare”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG