Linkuri accesibilitate

Statele Unite, imigrația ilegală și orașele sanctuare


Președintele Donald Trump inspectînd prototipurile de construcții pentru un zid anti-imigrație, 13 martie 2018
Președintele Donald Trump inspectînd prototipurile de construcții pentru un zid anti-imigrație, 13 martie 2018

Trump amenință cu trimiterea imigranților în marile orașe cu primari democrați, care susțin că nu au obligația să coopereze cu autoritățile federale în caz de deportare.

In Statele Unite, mediile politice continua sa dezbata chestiunea imigratiei ilegale. Despre cum evolueaza aceasta discutie, o relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Pe de o parte este realitatea: doar in luna martie 103,492 de imigranti, fara documentatie care sa justifice intrarea in tara – cei mai multi din America Centrala – au fost fie retinuti, fie respinsi, la frontiera sudica a Statelor Unite.

Cele doua tabere politice majore se pozitioneaza diferit fata de aceasta criza. Presedintele Trump o considera majora, de natura sa justifice o stare de urgenta si continua sa ceara Congresului sa aprobe construirea unui zid despartitor, la frontiera cu Mexicul.

Camera Reprezentantilor, controlata de democrati, recunoaste acum faptul ca este o criza, dar o considera una umanitara, dat fiind faptul ca majoritatea celor care incearca sa intre in tara sint familii cu copii, care au decis sa paraseasca tari cum sint Salvador, Honduras sau Guatemala din cauza climatului de violenta si problemelor economice majore, unele generate de modificarile de clima. Ei sustin ca legislatia americana prevede ca aceste cazuri trebuie analizate si rezolvate, tinind cont de argumentele prezentate, in cererile de azil.

Democratii acuza administratia Trump ca persecuta imigrantii, punindu-i in conditii de detentie inumane.

Corespondența zilei de la Washington cu Valeriu Sela
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:48 0:00
Link direct

Administratia Trump, pe de alta parte, arata ca centrele de detentie nu mai sint adecvate si nu pot face fata influxului masiv de imigranti. Ei spun ca e nevoie de zid si ca Mexicul ca si tarile de origine trebuesc pedepsite daca nu opresc imigranti sa ajunga la frontiera cu Statele Unite.

Ultima intorsatura a acestei situatii este declaratia lui Trump că ia in considerare sa trimita imigranti ilegali eliberati, ale caror cazuri sint in cercetare, in asa numitele orase-sanctuar. Acestea sint localitati din Statele Unite, conduse de primari democrati care sustin ca nu intra in jurisdictia lor sa puna in aplicare si sa coopereze cu autoritatile federale, in cazuri de deportare. Presedintele pare sa mizeze pe faptul ca un influx masiv de imigranti ilegali ar destabiliza localitatile si da o lectie democratilor care nu se opun cu suficienta vigoare – in viziunea sa – imigratiei ilegale.

Dar primarii unor astfel de localitati – cum sint Chicago sau Philadelphia sau San Francisco – spun ca comunitatile vor primi cu bratele deschise pe imigranti, asa cum America a facut-o de-a lungul istoriei sale. Ramine de vazut daca presedintele isi va pune in aplicare amenintarea, unii experti spunind ca ar fi un proces costisitor, on jonglerie politicianista care nu rezolva esenta problemei imigratiei ilegale.

XS
SM
MD
LG