Linkuri accesibilitate

Statele Unite: membri ai Congresului sunt informați despre activitatea Rusiei în Afganistan


Congresul american.
Congresul american.

Un grup de congremeni democrați și republicani se întâlnește în cursul zilei cu înalți reprezentanți ai serviciilor de informații pentru a discuta alegațiile că Rusia ar fi plătit anul trecut milițiile Taliban sau organizații criminale din Afganistan pentru atacuri țintite împotriva militarilor coaliției internaționale, în special a militarilor americani. La reuniunea de joi, care are loc în spatele ușilor închise, vor fi prezenți directoarea Agenției Internaționale de Informații (CIA) Gina Haspel și Directorul Serviciului Național de Informații, John Ratcliff.

Președintele Donald Trump a reafirmat pe 1 iulie că nu a fost informat despre aceste alegații din cauză că diversele servicii de informații nu erau de acord asupra veridicității lor. Cotidianul NYT, cel care a relatat prim dată despre aceste atacuri țintite, susține – citând oficiali apropiați Casei Albe – că președintele ar fi primit încă din februarie o informație scrisă.

În 2019, peste 20 de militari americani au fost uciși în Afganistan dar nu este clar dacă vreunul a fost victima unui astfel de atac țintit, plătit de Rusia. Atât NYT cât și Washington Post susțin însă, citind din nou surse oficiale anonime, că cel puțin un militar american a murit într-un astfel de atac, plătit de Rusia.

Dacă alegațiile se adeveresc, în Congres, în ambele partide, se înmulțesc vocile congresmenilor care cer noi sancțiuni împotriva Rusiei. Iar consilierul prezidențial pe probleme de securitate națională a asigurat miercuri că „președintele va reacționa cu hotărâre” dacă alegațiile sunt confirmate.

Rusia și milițiile Taliban neagă toate relatările din presa americană.

Pe de altă parte, secretarul de stat american, Mike Pompeo, nu a exclus miercuri posibilitatea ca preşedintele rus Vladimir Putin să fie invitat la un summit lărgit al G7, care va fi organizat de Statele Unite, subliniind totodată că tratează cu toată seriozitatea activităţile Moscovei în Afganistan. Rusia a fost exclusă din G8 în 2014, după anexarea abuzivă a peninsulei ucrainene Crimeea.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG