Linkuri accesibilitate

Ştiri

Statele Unite nu planifică acțiuni suplimentare împotriva Iranului înaintea unor noi negocieri

Casa Albă din Washington

Statele Unite nu planifică acțiuni suplimentare împotriva Iranului înaintea negocierilor planificate cu privire la revenirea Statelor Unite în acordul nuclear din 2015 cu Iranul, a declarat Casa Albă pe 19 februarie. Casa Albă nu are „niciun plan de a lua măsuri suplimentare” asupra Iranului înainte de a purta o „conversație diplomatică” cu privire la revenirea SUA la acord, a spus purtătoarea de cuvânten Psaki, care a menționat că Uniunea Europeană a lansat ideea unei „conversații diplomatice” între Iran și cele șase puteri majore care au încheiat acordul. Președintele Biden a mai spus că administrația sa va colabora cu Europa și „alți parteneri” pentru a aborda „activitățile destabilizatoare ale Iranului în Orientul Mijlociu”. În 2015, cinci puteri ale lumii au semnat acordul cu Teheranul prin care se cerea reducerea programului nuclear al Iranului în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale. Dar președintele Donald Trump a retras Statele Unite din acord și a impus sancțiuni. Ca răspuns, Teheranul a încălcat din ce în ce mai mult limitele cu care fusese de acord în baza pactului.

Vezi ultimele știri ale zilei

Președintele Biden își va preciza luni poziția față de Arabia Saudită

Președinte american Joe Biden, 25 februarie 2021.

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a afirmat sâmbătă că administraţia sa va face luni un anunţ legat de Arabia Saudită, în urma unui raport al serviciilor americane de informaţii care au ajuns la concluzia că prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a „avizat” uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi.

Administraţia Biden s-a confruntat cu o serie de critici pentru faptul că nu a anunțat sancțiuni care sa-l vizeze direct și pe prinţul moştenitor, după publicarea concluziilor raportului CIA . Vineri, secretarul de stat Antony Blinken anunțase o „recalibrare” a relațiilor cu Arabia Saudită și sancționarea unor apropiați ai princițului bin Salman.

De luni, noi restricții sanitare dar transportul public va funcționa la Chișinău în weekend

Secția de Covid-19 din spitalu Sf. Treime din Chișinău, ianuarie 2021.

Autoritățile din sănătatea publică au revenit asupra deciziei de a limita transportul public la Chișinău, în weekend. Astfel, transportul public va circula și în zilele de sâmbătă și duminică în conformitate cu programul de weekend, stabilit anterior. Decizia aparține Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a capitalei.

În urma creșterii numărului de infectați cu noul coronavirus dar mai ales al deceselor, s-a decis instituirea de noi restricții sanitare pe două săptămâni pentru a limita răspândirea pandemiei.

De luni, 1 martie și până pe 15 martie 2021 se trece la învățământ online în învăţământul primar, gimnazial, liceal, extraşcolar, profesional tehnic şi superior. Măsura se aplică în instituțiile de stat și cele private. Olimpiadele școlare nu vor mai putea fi organizate cu prezența fizică a persoanelor.

Spectacolele de teatru, concertele și spectacolele din casele de cultură nu vor mai avea loc cu public.

Se va extinde pe cât posibil, în domeniul de stat și privat, munca de la distanță, astfel ca în întreprinderi si birouri să nu vină fizic decât personalul stric necesar.

De pe 5 martie, pentru a intra în R. Moldova va fi nevoie de un test PCR COVID-19 negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de sosire.

Totodată, Ministerul Culturii a anunțat că cea de-a 55-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor” se va desfășura online.

Navalnîi transferat într-o colonie penitenciară din zona Moscova

Alexei Navalnîi în timpul apelului judecat într-un tribunal din Moscova, 20 februarie 2021.

Presa din Rusia relatează că opozantul Alexei Navalnîi ar fi fost transferat într-o colonie penitenciară din zona Moscovei dar colaboratorii lui atrag atenția că nu există încă nici o confirmare oficială a locului unde își ispășește cei doi ani și jumătate de închisoare.

Agenția TASS a relatat sâmbătă că Navalnîi a fost transferat în colonia penitenciară Pokrov din regiunea Vladimir, situată la circa 100 de kilometri est de Moscova. TASS citează o sursă anonimă care susține că transferul a avut loc vineri, 26 februarie și că Navalnîi s-ar afla în carantină. De regulă, autoritățile penitenciare nu confirmă închisoarea unde se află sau este transferat un deținut decât după ce a avut loc transferul.

Familia lui Navalnîi și colaboratorii acestuia atrag atenția că pentru moment nu există nici o confirmare oficială așa că „rămân valabile întrebările: unde se află, care este starea sănătății, este în siguranță?” a declarat purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi.

Opozantul a fost arestat în ianuarie pe un aeroport din Moscova, la întoarcerea din Germania unde fusese tratat timp de cinci luni după ce în august 2020 fusese ținta unei tentative de otrăvire cu agentul neurotoxic Noviciok, în Siberia. Ulterior a fost condamnat la doi ani și jumătate închisoare pentru că ar fi încălcat condițiile unei condamnări cu suspendare din 2014, într-un dosar de fraudă pe care Navalnîi îl califică drept fabricat la ordin politic. Arestarea și condamnarea lui Navalnîi au provocat un val de proteste ample în Rusia și intervenția brutală a forțelor de ordine. În jur de 10 mii de persoane au fost temporar reținute.

Luni, ambasadorii UE se pregătesc să oficializeze noi sancțiuni împotriva Rusiei ca reacție la condamnarea lui Navalnîi și la intervenția brutală a forțelor de ordine împotriva manifestanților pașnici.

SUA aprobă vaccinul Johnson & Johnson, primul care se administrează într-o singură doză

Primul vaccin anti Covid-19 care se administrează într-o singură doză, Johnson & Johnson.

Statele Unite au aprobat al treilea vaccin anti Covid-19, cel produs de firma Johnson & Johnson, primul care se administrează într-o singură doză. Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a declarat sâmbătă, 27 februarie că vaccinul este sigur, oferă o protecție „robustă” și produce reacții adverse minore.

Potrivit testelor clinice, efectuate pe peste 40 de mii de persoane, vaccinul are o eficacitate de 85% în prevenirea cazurilor grave de Covid-19 și de circa 66% în prevenirea cazurilor moderate – asemănător cu vaccinul AstraZeneca/Oxford care din cauza unor rezultate similare este privit cu o doză de scepticism de publicul occidental, după cum relata recent Financial Times.

În unele state, ca Germania sau Franța, AstraZeneca este recomandat numai pentru persoanele mai tinere de 65 de ani deși OMS îl recomandă pentru toată lume. Este însă un motiv pentru care vaccinurile rămân nefolosite, atâta timp cât nici unde în Europa occidentală nu s-a ajuns la faza vaccinării întregii populații, indiferent de vârstă sau grupa de risc.

Cel puți două state din Germania, Bavaria și Baden-Wurttemberg vor acum să schimbe regulamentul permițând oricui este dispus, să se vaccineze cu AstraZeneca, relatează „Bild am Sonntag”. Mai mult, vaccinarea ar putea avea loc și în cabinetele doctorilor de casă, nu numai în centrele special amenajate.

Miercuri, Ministerul german al Sănătății informa că din cele un milion 450 de mii de doze de vaccin AstraZeneca, aflate în stoc pe 23 februarie, nu se folosiseră decât 15% sau 240 de mii de doze.

Crește numărul de infectări pe malul drept al Nistrului

Tiraspol, cinematograf redeschis de la începutul lunii februarie, 7 februarie 2021.

În regiunea transnistreană, numărul de infectări cu noul coronavirus a început să crească semnificativ săptămâna aceasta, ajungând și la 200 de cazuri pe zi, o cifră de 3-4 ori mai mare decât cu o săptămână mai devreme. De la începutul pandemiei în regiunea transnistreană au fost raportate 31.276 de cazuri de Covid-19, la o populație estimată la puțin peste 300 de mii de locuitori. S-au înregistrat 683 de decese legate de Covid-19.

Cu toate acestea, administrația de la Tiraspol a permis organizarea festivalului Mărțișor, a concertelor și întâlnirilor atât în spații deschise, cât și în încăperi, cu condiția să fie respectate „normele sanitare”. Asta, în timp ce pe malul drept de luni, 1 martie, învățământul trece în regim online, iar teatrele și sălile de concert se închid.

În același timp, structurile de forță de la Tiraspol au primit indicații să înceapă pregătirea pentru parada militară din 9 mai, când în Rusia este sărbătorită Ziua Victoriei în cel de al doilea război mondial, tradiție la care se aliniază și regiunea transnistreană. Militarii și tehnica din dotare vor începe pregătirile pentru această paradă.

Încă nu s-a decis dacă parada va avea loc cu sau fără public, și nici dacă va fi organizat și un marș popular, numit „Divizia nemuritoare”, dar și tradiționala la Tiraspol petrecere de după paradă când toți doritorii pot gusta terci ostășesc și vizita expoziții militare organizate în aer liber.

Chișinăul vrea să modernizeze infrastructura care include bacul de la Molovata

Bacul de la Molovata, februarie 2021

Bacul peste Nistru în zona Molovata, singura legătură cu malul drept pentru mai multe sate din regiunea transnistreană subordonate Chişinăului, a funcționat anul trecut la capacitate dublă față de anul 2019, din cauza restricțiilor de circulație impuse de administrația de la Tiraspol. Prin posturile instalate sub pretextul pandemiei, administrația transnistreană a blocat singurul drum terestru care permitea legătura satelor Molovata Nouă, Cocieri și Corjova din raionul Dubăsari cu restul teritoriului controlat de Chişinău.

Un comunicat al Biroului de reintegrare anunță că în 2020 bacul de la Molovata a transportat 85 mii de autovehicule (față de 43 mii în 2019) și 212 mii de pasageri (față de 131,4 mii în 2019). În câteva situații, atunci când vara nivelul Nistrului a scăzut din cauza secetei, dar și în iarnă, atunci când râul a înghețat, circulația peste Nistru s-a oprit complet, iar satele subordonate Chişinăului nu au mai putut fi alimentate cu produse de primă necesitate și alimente.

Comunicatul anunță că în cadrul unei ședințe, vicepremiera pentru Reintegrare, Olga Cebotari, a solicitat mobilizarea eforturilor pentru modernizarea, fortificarea și completarea infrastructurii întreprinderii „Bacul Molovata” pentru a mări capacitatea de transportare, dar și pentru a menține funcționalitatea bacului pe timp de secetă sau de îngheț pe râul Nistru.

Din primele vaccinuri anti Covid, 10% sunt pentru stânga Nistrului

Republica Moldova a primit din România primul lot de vaccin anti-Covid
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00

Primele vaccinuri anti Covid-19 au sosit în R. Moldova după ce vineri, Agenția Medicamentului a autorizat condiționat vaccinurile Pfizer/BioNTech, AstraZeneca și Sputnik V.

Este vorba de prima tranșă de 21.600 doze de vaccin AstraZeneca din donația de aproape 200.000 de doze făcută de România.

Zece la sută din aceste vaccinuri sunt pentru locuitorii din stânga Nistrului a precizat Tatiana Zatîc, secretar de stat în Ministerul Sănătății, care a precizat că acest procent va merge peste Nistru și din următoarele livrări.

Între 28 februarie și 3 martie sunt așteptate și primele livrări prin platforma COVAX a Organizației Mondiale a Sănătății. Este vorba de 14.400 de vaccinuri AstraZeneca așa că la începutul lunii martie, R. Moldova dispune în total de 36 de mii de doze.

Covid-19: crește numărul deceselor și al contaminaților în R. Moldova

Pe aeroportul din Chișinău au sosit primele vaccinuri anti Covid-19, donate de România, 27 februarie 2021.

În R. Moldova s-au înregistrat alte 25 de decese legate de Covid-19, după ce vineri se înregistrase cel mai mare număr de decese într-o zi de la izbucnirea pandemiei, și anume 26. Bilanțul se apropie de 4 mii, între care 89 de cadre medicale.

Totodată, sâmbătă s-au înregistrat peste 1.500 de noi cazuri de infectări cu coronaviurs.

Din cauza situației epidemiologice îngrijorătoare, a creșterii rapide a numărului de noi cazuri de Covid-19 dar mai ales a numărului de decese, guvernul a creat un Consiliul consultativ de sănătate publică pe lângă premierul Aureliu Ciocoi care s-a întrunit prima data vineri. Printre membrii noului consiliu sunt conducători ai principalelor instituții medicale din R. Moldova, specialiști din domeniul medical, secretarul general al Guvernului, Liliana Iaconi, consilierul prezidențial în domeniul sănătății, Ala Nemerenco, reprezentanți ai organizaţiilor internaţionale și asociaţiilor din domeniul medical, relatează Ziarul de Gardă.

Tot vineri, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a decis o înăsprire a măsurilor sanitare pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus.

Un aeroport pustiu ca urmare a pandemiei de coronavirus: Chișinău, 26 februarie 2021
Un aeroport pustiu ca urmare a pandemiei de coronavirus: Chișinău, 26 februarie 2021

De luni, 1 martie și până pe 15 martie 2021 se trece la învățământ online în învăţământul primar, gimnazial, liceal, extraşcolar, profesional tehnic şi superior. Măsura se aplică în instituțiile de stat și cele private. Olimpiadele școlare nu vor mai putea fi organizate cu prezența fizică a persoanelor.

Transportul public în municipiul Chișinău va fi sistat în zilele de sâmbătă și duminică și redus în cursul celorlalte zile ale săptămânii în raza municipiului.

Spectacolele de teatru, concertele și spectacolele din casele de cultură nu vor mai avea loc cu public.

Se va extinde pe cât posibil, în domeniul de stat și privat, munca de la distanță, astfel ca în întreprinderi si birouri să nu vină fizic decît personalul stric necesar.

De pe 5 martie, pentru a intra în R. Moldova va fi nevoie de un test PCR COVID-19 negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de sosire.

Moscova: mii de oameni marchează șase ani de la asasinarea lui Boris Nemtsov

La comemorarea asasinării politicianului rus de opoziție Boris Nemțov
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:11 0:00

Mii de oameni au comemorat în centrul Moscovei șase ani de la asasinarea lui Boris Nemtov, unul din liderii opoziției. S-au depus flori pe podul din apropierea Kremlinului unde Nemstov a fost împușcat pe 27 februarie 2015.

Printre participanți s-au numărat mai mulți ambasadori occidentali, între care ambasadorii Statelor Unite și Marii Britanii.

Până acum, ziua asasinatului era marcată cu un marș prin centrul Moscovei la care s-a renunțat din cauza restricțiile impuse recent, în contextul măsurilor sanitare luate pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus.

„Venim aici an de an, ca să arătăm autorităților că nu am uitat și nu vom uita” a declarant fostul premier Mihail Kasianov agenției AFP.

Tot sâmbătă, Fundația Nemtsov pentru Libertate i-a decernat premiul său anual lui Alexei Navalnîi, alt opozant care acum ispășește o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare și a cerut eliberarea imediată a acestuia.

Arestarea lui Navalnîi în ianuarie și după aceea condamnarea sa la închisoare au provocat proteste masive – cele mai răspândite geografic în Rusia din ultimele decenii. Peste 10 mii de persoane au fost reținute iar aliații lui Navalnîi au sistat temporar protestele de stradă până la primăvară.

Auckland, în Noua Zeelandă, din nou în carantină

Auckland, Noua Zeelandă (foto arhivă 2020)

În Noua Zeelandă, de duminică dimineață, Auckland și cele două milioane de locutori ai orașului reintră în „lockdown” pentru o săptămână după ce a fost depistat un caz de contaminare cu varianta de coronavirus, depistată inițial în Marea Britaniei și care este mult mai contagioasă Până acum, prin măsuri sanitare drastice, Noua Zeelandă a reușit să reducă la minim efectele pandemiei, cu numai 26 de decese legate de Covi-19 și 2.600 de cazuri de contaminare.

SUA vrea o „recalibrare” a relațiilor cu Arabia Saudită

Secretatul de stat american Antony Blinken, februarie 2021.

Administrația Biden doreşte „să recalibreze" relaţiile cu Arabia Saudită, dar nu doreşte o „ruptură", a declarat vineri secretarul de stat american Antony Blinken, explicând astfel absenţa sancţiunilor împotriva prinţului moştenitor saudit, Mohammed bin Salman în legătură cu dosarul „ Khashoggi”. Cu o zi înainte fusese făcut public raportul raportului serviciilor americane de informaţii care îl acuză pe prinţul Mohammed bin Salman că a „validat" asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi. Comentator al cotidianului Washington Post, jurnalistul saudit a fost ucis în 2018 la consulatul ţării sale din Istanbul.

„Raportul vorbeşte de la sine", a spus Antony Blinken, precizând însă și că „relaţia cu Arabia Saudită este importantă, avem interese reciproce importante”.

Raportul a avut totuși consecințe: Statele Unite au impus vineri sancţiuni financiare împotriva unei unităţi de intervenţie specială şi împotriva fostului număr doi al serviciilor saudite de informaţii, Ahmad Asiri, apropiaţi prinţului moştenitor Mohammed bin Salman.

Justiţia turcă îl acuză la rândul său pe Asiri că este unul dintre cei care au ordonat uciderea jurnalistului saudit în octombrie 2018 în consulatul ţării sale la Istanbul.

El nu fusese sancţionat de administraţia fostului preşedinte american Donald Trump care a ținut secret și raportul servciilor de informații privind asasinarea lui Khashoggi.

Cum era de așteptat, Arabia Saudită a „respins în totalitate" vineri raportul serviciilor americane de informaţii care l-au acuzat pe prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, că a „validat" asasinarea jurnalistului şi disidentului saudit Jamal Khashoggi în 2018.

Primele vaccinuri anti Covid-19 au sosit în R. Moldova

La Chișinău au sosit primele vaccinuri anti Covid-19 donate de România, 27 februarie 2021

Primele vaccinuri anti Covid-19 au sosit în R. Moldova după ce vineri, Agenția Medicamentului a autorizat condiționat vaccinurile Pfizer/BioNTech, AstraZeneca și Sputnik V.

Este vorba de prima tranșă de 21.600 doze de vaccin AstraZeneca din donația de aproape 200.000 de doze făcută de România.

Vaccinurile Pfizer/Biontech și AstaZeneca sunt autorizate de OMS si de instituțiile abilitate din Uniunea Europeană și Statele Unite. Nu și vaccinul Sputnik V, care este folosit deja în mai mult de 30 de țări din lume, inclusiv Ungaria – stat membru în Uniunea Europeană – în baza unor autorizații naționale.

Grosul vaccinurilor va veni însă prin platforma COVAX a Organizației Mondiale a Sănătății, care o sa acopere, într-o primă fază, necesarul de doze pentru vaccinarea a 20% din populație.

Ministerul Sănătății a primit vineri confirmarea de la COVAX că primul lot de 14.400 de doze de vaccinuri AstraZeneca va sosi între 28 februarie și 3 martie 2021.

Restul, R. Moldova trebuie să-l cumpere, în condiții avantajoase, tot prin platforma COVAX sau negocieri directe, cum a făcut recent Ucraina care a primit la începutul săptămânii primele vaccinuri AstraZeneca, produse în India.

În estul separatist al Ucraina se vaccinează deja cu vaccinul rusesc Sputnik V, interzis în restul țării prin decizia Parlamentului.

Președinta Comitetului național consultativ de experți în domeniul imunizărilor, Ninel Revenco preciza săptămâna trecută pentru Europa Liberă că în prima etapă a vacinării vor fi cuprinși lucrătorii din toate instituţiile medicale, inclusiv cele primare şi din staţionar.

Etapele a doua şi a treia de imunizarea se vor adresa persoanelor din grupurile de risc, inclusiv vârstnicii, și ulterior întregii populaţii.

Noi restricții sanitare în R. Moldova: învățământ online, test PCR negativ pentru intrarea în țară

Ocnița, februarie 2021

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a decis o înăsprire a măsurilor sanitare, pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus, pe măsură ce crește din nou numărul de contaminări cu noul coronavirus și cel al deceselor.

Vineri, 26 februarie au fost înregistrate 28 de decese legate de Covid-19, cel mai mare număr înregistrat într-o singură zi în Republica Moldova de la începutul pandemiei. Astfel bilanțul a ajuns la 3.899 de decese legate de Covid-19.

De luni, 1 martie și până pe 15 martie 2021 se trece la învățământ online în învăţământul primar, gimnazial, liceal, extraşcolar, profesional tehnic şi superior. Măsura se aplică în instituțiile de stat și cele private. Olimpiadele școlare nu vor mai putea fi organizate cu prezența fizică a persoanelor.

Transportul public în municipiul Chișinău va fi sistat în zilele de sâmbătă și duminică și redus în cursul celorlalte zile ale săptămânii în raza municipiului.

Spectacolele de teatru, concertele și spectacolele din casele de cultură nu vor mai avea loc cu public.

Se va extinde pe cât posibil, în domeniul de stat și privat, munca de la distanță, astfel ca în întreprinderi si birouri să nu vină fizic decît personalul stric necesar.

De pe 5 martie, pentru a intra în R. Moldova va fi nevoie de un test PCR COVID-19 negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de sosire.

Tot vineri, guvernul a creat un Consiliul consultativ de sănătate publică pe lângă premierul Aureliu Ciocoi care s-a întrunit prima data vineri. Printre membrii noului consiliu sunt conducători ai principalelor instituții medicale din R. Moldova, specialiști din domeniul medical, secretarul general al Guvernului, Liliana Iaconi, consilierul prezidențial în domeniul sănătății, Ala Nemerenco, reprezentanți ai organizaţiilor internaţionale și asociaţiilor din domeniul medical, relatează Ziarul de Gardă.

Mii de georgieni cer noi alegeri parlamentare

Proteste ale opoziției în Tbilisi, Georgia, 26 februarie

Mii de georgieni au ieșit în stradă vineri, 26 februarie, la Tblisi, pentru a protesta împotriva arestării liderului opoziției Nika Melia și împotriva raidului poliției asupra sediului partidului său, Mișcarea Naționala Unită.

Participanții, fluturând steaguri georgiene și NATO s-au adunat în fața clădirii parlamentului pentru a cere noi alegeri parlamentare rapide și eliberarea celor pe care ii consideră prizonierilor politici.

„Nu vom pleca până când ne vor fi îndeplinite cerințele”, a declarat pentru serviciul georgian al postului nostru de radio un protestatar care a călătorit la 300 de kilometri din orașul Zugdidi pentru a participa la miting.

Protestul a fost declanșat de raidul poliției din dimineața zilei de 23 februarie la sediul Mișcării Naționale Unite (UNM) cind a fost arestat liderul partidului si mai multi activisti. Peste o duzină de persoane au fost rănite în timpul raidului.

Poliția îl acuză pe Melia de incitare la violență la protestele anti-guvernamentale din vara anului 2019. Melia a respins acuzațiile împotriva sa ca fiind motivate politic.

Un grup de parlamentari bipartizani americani au numit raidul „profund deranjant” și au cerut autorităților georgiene să-i elibereze pe Melia și pe cei reținuți. Katia Dekanoidze, unul dintre liderii UNM, s-a adresat mulțimii și a citit o scrisoare de la Melia, care și-a chemat susținătorii să continue lupta. Dekanoidze a convocat un nou miting în fața clădirii parlamentului pe 2 martie și unul în fața sediului guvernului pe 5 martie. Protestul a fost pașnic, fără violențe sau arestări.

Autoritățile moldovene au înăsprit restricțiile antiepidemice

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a aprobat decizia de institui un regim special de activitate la nivel național, în perioada 1-15 martie 2021, informează site-urile de știri moldovenești.

Astfel, instituţiile de învăţământ primar, gimnazial, liceal, extraşcolar, profesional tehnic şi superior, în instituțiile publice şi private vor desfășura procesul de studii în regim online. Olimpiadele școlare nu vor mai putea fi organizate cu prezența fizică a persoanelor.

De asemenea Comisia a decis interzicerea activitații instituțiilor teatral-concertistice și a caselor de cultură cu prezența spectatorilor, iar transportul public în municipiul Chișinău va fi sistat în zilele de sâmbătă și duminică. Comisia teritorială extraordinară de sănătate publică a municipiul Chișinău va stabili un regim de circulație limitat al transportului public în raza municipiului.

De asemenea, instituțiile publice și cele private vor asigura un regim special de lucru, prin atragerea la serviciu a personalului strict necesar, pentru ceilalți se va dispune munca la distanță.
CNESP a mai decis ca începând cu 5 martie, persoanele care vor traversa frontiera R. Moldova, pe sensul de intrare, vor fi obligate să prezinte rezultatul testului PCR COVID-19 negativ, efectuat cu 72 de ore înainte de sosire.

Președintele SUA: Vom continua să acționăm pentru a trage Rusia la răspundere pentru abuzurile din Ucraina

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat că SUA vor continua să sprijine Ucraina împotriva agresiunii rusești și nu vor recunoaște niciodată anexarea de către Kremlin a peninsulei Crimeea.

Biden a făcut declarația vineri, 26 februarie, când ucrainenii marchează 7 ani de la anexarea Crimeii de către Rusia. „Statele Unite nu recunosc și nu vor recunoaște niciodată anexarea ilegală a peninsulei de către Rusia și vom sprijini Ucraina împotriva actelor agresive ale Rusiei. Vom continua să acționăm pentru a trage Rusia la răspundere pentru abuzurile și agresiunile sale din Ucraina”, a spus Biden.

Rusia, în 2014, anexat ilegal Crimeea și îi susține pe separatiștii din estul Ucrainei. Actiunile Rusiei au avut loc după ce, în urma protestelor masive – cunoscute sub numele de Euromaidan - președintele pro-rus, Viktor Ianukovici a fost obligat să părăsească puterea și s-a refugiat în Rusia. Războiul din estul Ucrainei a ucis până acum peste 13.000 de oameni.

Biden a jucat un rol cheie în mobilizarea sprijinului SUA pentru Ucraina împotriva agresiunii Kremlinului, în timp ce a fost vicepreședinte în administrația Obama din 2009 până în 2017, făcând cel puțin cinci vizite în regiune după izbucnirea ostilităților. Biden a reiterat săptămâna trecută sprijinul SUA pentru Ucraina în primul său discurs de politică externă adresat unui public străin.

Președintele SUA a declarat la 19 februarie la Conferința de securitate de la Munchen că integritatea și suveranitatea teritorială a Ucrainei au o „importanță vitală” pentru Washington și Bruxelles.Cu toate acestea, președintele SUA nu a vorbit încă cu omologul său ucrainean, președintele Volodimir Zelenski, de la preluarea puterii pe 20 ianuarie.

Investițiile în Aeroportul Internațional Chișinău: sub lupa guvernului interimar

Guvernul interimar va desfășura o anchetă despre planul de investiții pe care le-a efectuat compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău „Avia Invest” din anul 2014, până în anul 2019.

Anunțul a fost făcut de șefa statului Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS). „Procuratura spune că este la etapa finală și sper eu în scurt timp va merge în instanța de judecată cu dosarul pe această tranzacție de concesionare a aeroportului”, a spus șefa statului moldovean.

În septembrie 2019 Guvernul și Agenția Proprietăți Publice (APP) au mers în instanța de judecată prezentând probe și cerând anularea contractului de concesionare a aeroportului. „Instanța ar trebui să-și facă timp și să analizeze acest dosar, este unul de interes național. Am cerut APP să facă o cerere de urgentare a examinării acestei cauze”, a declarat Maia Sandu, care a anuntat și că a cerut rapoartele de monitorizare și evaluările APP.

În ceea ce privește creșterea prețurilor la carburanți, Maia Sandu a spus că soluția imediată trebuie să fie aplicată de Consiliul Concurenței, inclusiv prin înghețarea prețurilor atunci când se atestă încălcări.

COVID-19 în R. Moldova: 1452 de noi cazuri

Alte 1452 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate vineri, 26 februarie, în Republica Moldova. Bilanțul cazurilor de COVID-19 a ajuns la 183.338.

Tot pe 26 februarie 28 de persoane infectate au decedat. Numărul total al deceselor în R. Moldova cauzate de COVID 19 este de 3833.

Mii de protestatari au mărșăluit prin Erevan cerând demisia prim-ministrului Pașinian

Liderul opoziției, Vazgen Manukian, se adresează protestatarilor participanți la manifestație, 26 februarie 2021

Mii de susținători ai opoziției au mărșăluit prin Erevan cerând demisia prim-ministrului Nikol Pașinian la o zi după ce premierul a vorbit despre o „tentativă de lovitură de stat” pusa la cale de către înalți ofițeri militari. Pașinian este acuzat de protestatari că a gestionat prost războiul de anul trecut cu Azerbaidjanul, iar acordul semnat cu Baku și mediat de Rusia și prin care Armenia pierdea controlul de facto al regiunii Nagorno Karabah este considerat de mulți armeni drept o umilință națională.

Astăzi Vazgen Manukian, care a fost propus de opoziție ca înlocuitor al premierului Nikol Pașinian a făcut un apel la toți armenii să se alăture protestului.

Protestatarii au marsaluit către președinție unde este anunțată o întrevedere cu președintele Armen Sarkisian mai târziu în după-amiaza.

Kremlinul a repetat astăzi că Armenia ar trebui să respecte acordurile încheiate cu Azerbaidjanul, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a căutat să calmeze temerile, spunând într-un briefing că nu a văzut „nicio amenințare” de nerespectare a înțelegerii legate de statutul regiunii Nagorno Karabah, care este acum controlată de Azerbaijan.

Declarația lui Peskov a venit la o zi după ce președintele Vladimir Putin a făcut apel la calm într-o convorbire telefonică cu Pașinian. Rusia este un aliat important al Armeniei și are o importanta bază militară în Armenia.

Manukian a amenințat cu proteste non-stop până când se va întruni o sesiune extraordinară a parlamentului pentru a-l demite pe prim-ministru și a convoca alegeri anticipate.

Alianța de partide care il susține pe premierul Nikol Pașinian deține majoritatea în parlament și a respins cererile opoziției pentru alegeri anticipate și a solicitat consultări.

Departamentul de stat al Statelor Unite a îndemnat la calm și la evitarea violențelor

„Amintim tuturor partidelor principiul democratic de bază că forțele armate ale statelor nu ar trebui să intervină în politica internă", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, ieri.

Autoritățile de la Chișinău au actualizat lista statelor cu risc epidemiologic sporit

Autoritățile de la Chișinău au actualizat lista statelor cu risc epidemiologic sporit de transmiterea a COVID-19, clasificate drept zone roșii. Pe lista actualizată au fost inscluse 26 de state. Modificările actualizate intră în vigoare luni, 1 martie, și sunt valabile pentru următoarele 2 săptămâni. Cei care vor veni sau care au tranzitat aceste 26 de tari vor completa în mod obligatoriu fișa epidemiologică şi vor respecta regimul de autoizolare de 14 zile . Pe lista se afla urmatoarele țări :Albania, Andorra, Brazilia, Cehia, Emiratele Arabe Unite, Estonia, Franta, Iordania, Israel, Italia, Letonia, Luxembourg,Malta, Monacco, Muntenegru, Olanda, Peru Portugalia, SanMarino, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Statele Unite, Suedia și Ungaria.


Platforma Națională a Societății Civile, solidară cu ambasadorul UE în R. Moldova

Peter Michalko, ambasadorul UE în Republica Moldova

Platforma Națională a Societății Civile din Parteneriatul Estic își exprimă solidaritatea cu ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko și cere partidelor politice să renunțe la transformarea diplomaților europeni în ținte politice, concentrându-se pe găsirea unor soluții democratice pentru rezolvarea crizei politice, în conformitate cu interesul cetățenilor, se arata intr-o declarație Platformei, citată de agenția IPN.

Potrivit Platformei Naționale a Societății Civile din Parteneriatul Estic, suveranitatea nu este afectată de declarațiile ambasadorului UE, care a afirmat că au fost abateri de la angajamentele pentru reformă pe care Republica Moldova și le-a asumat oficial în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, chiar de către cei care acum il critica pe emisarul european. Chiar și Curtea Constituțională a Republicii Moldova a stabilit neconstituționalitatea unuia dintre proiectele de lege adoptate în decembrie 2020 de o majoritate formată din PSRM, Partidul Șor și grupul „Pentru Moldova”, care a încălcat procedurile legale și de transparență decizională- se mai amintește în declarația Platformei.

Platforma menționează că Partidul Șor, și Partidul Socialiștilor au lansat recent atacuri la adresa ambasadorului UE în Republica Moldova pentru a distrage atenția de la manevrele nedemocratice și neconstituționale pe care le fac pentru a-și conserva puterea după pierderea alegerilor prezidențiale de către Igor Dodon. Cele două partide îi reproșează diplomatului european diverse luări de poziție pe care acesta le-a avut și invocă o așa-zisă încălcare de către acesta a „suveranității” țării. În realitate, este vorba de o diversiune: atât Partidul Șor cât și PSRM par mai degrabă preocupați să-și asigure ei o putere suverană de a controla instituțiile statului, în pofida faptului că au pierdut sprijinul electoratului, se arată în nota de poziție care a fost semnată de 96 de organizații membre ale Platformei naționale a Societății Civile din parteneriatul Estic.

SUA au administrat 50 de milioane de vaccinuri împotriva COVID-19

Imagine generică

Statele Unite au administrat 50 de milioane de vaccinuri împotriva coronavirusului, iar Uniunea Europeană a promis să vaccineze 70% dintre adulții din blocul comunitar până în luna septembrie septembrie.

Președintele american Joe Biden a declarat că campania de vaccinare din SUA a fost „cu săptămâni înaintea programului” față de obiectivul său de a obține 100 de milioane de vaccinări în primele 100 de zile de mandat. Președintele Biden a avertizat că pandemia este departe de a se fi terminat iar numarul celor decedati din cauza ei este de peste jumătate de milion.

Brazilia a depășit 250.000 de decese cauzate de pandemie, unde o variantă puternică a virusului - găsită pentru prima dată în aceasta țară - se răspândește rapid în populație, sporind îngrijorările legate de mutațiile virusului. Brazilia a vaccinat mai puțin de 4% din populația sa de 210 milioane de oameni, unele părți ale țării oprind campaniile de imunizare săptămâna trecută din cauza lipsei vaccinurilor.

Coreea de Sud a început să administreze primele vaccnuri, începând cu personalul medical.

În China, autoritatea națională de reglementare a medicamentelor a aprobat încă două vaccinuri produse pe plan intern. Liderii Uniunii Europene adunați la un summit virtual pe 25 februarie au promis că vor accelera producția și lansarea vaccinurilor COVID-19 după ce blocul s-a confruntat cu critici pentru ritmul lent de achiziție a vaccinurilor și cu probleme în livrarea vaccinurilor.

Pfizer/BioNTech, AstraZeneca și Sputnik V autorizate condiționat în R. Moldova

Agenția Medicamentului din R. Moldova a autorizat condiționat vaccinurile incluse de Organizația Mondială a Sănătății în Lista de utilizare în urgențe - Pfizer/BioNTech și AstraZeneca.

Totodată, agenția confirmă și autorizarea vaccinului rusesc Sputnik V, anunțată mai devreme de liderul socialiștilor, Igor Dodon, scrie site-ul Jurnal MD.

„Autorizarea condiționată a vaccinurilor creează oportunitatea de a iniția procesul de imunizare a populației”, precizează instituția, potrivit sursei citate.

Pentru autorizarea acestor vaccinuri vor fi emise Certificatele de Înregistrare cu termen de 1 an și cu solicitarea prezentării studiilor postautorizare privind siguranța și studiilor postautorizare privind eficacitatea.

Vaccinurile Pfizer/Biontech și AstaZeneca sunt autorizate de Organizația Mondială a Sănătății si de instituțiile abilitate din Uniunea Europeană și Statele Unite. Nu și vaccinul Sputnik V, care este folosit deja în mai mult de 30 de țări din lume, inclusiv Ungaria – stat membru în Uniunea Europeană – în baza unor autorizații naționale.

Sputnik V a fost primul vaccin anti Covid-19 din lume care a primit autorizare națională în lume, în august 2020 iar de atunci Rusia a mai autorizat două vaccinuri. Inițial, vaccinul Sputnik era privind cu mult scepticism, pentru ca fusese autorizat înainte de faza a treia de studii clinice care implică testele în masa dar între timp, vaccinul se dovedește la fel de eficace precum cele occidentale Pfiser/BioNTech și Moderna.

COVID-19 în România: 3761 de noi cazuri

3.761 de cazuri noi de coronavirus au fost raportate în ultimele 24 de ore în România, iar bilanțul a ajuns la 795.732, potrivit datelor furnizate vineri de Grupul de Comunicare Strategică.

În ultima zi au decedat alte 66 de persoane, iar la terapie intensivă sunt internați 968 de pacienți.

Până astăzi în România au decedat 20.233 de persoane diagnosticate cu infecția SARS – CoV – 2.

Promo-Lex: jurnaliștii care merg în zona de securitate se confruntă cu intimidări

Reprezentanții Asociației Promo-LEX constată că, începând cu anul 1992 și până în prezent, în Zona de Securitate au existat incidente de tot felul. Experții dau exemplul jurnaliștilor care merg în Zona de Securitate pentru a documenta problemele sociale ale localnicilor și care se confruntă cu intimidări din partea pacificatorilor.

La o conferință de presă jurnaliștii Andrei Captarenco și Victoria Tătaru au vorbit despre incidentul pe care l-au avut pe 9 februarie, în Zona de Securitate, când au fost blocați la un post de control și militarii le-au cerut să șteargă imaginele realizate în regiunea transnistreană, fără a face trimitere la vreun act juridic, invocând pur și simplu că „nu se poate”. Jurnaliștii au chemat poliția, au solicitat reprezentanți Comisiei Unificate de Control, însă până la urmă și aceștia le-au recomandat să șteargă imaginile.

Jurnalista Viorica Tataru a remarcat că nu există reguli clare și că totul depinde de dispoziția omului de la post în ziua respectivă. Directorul Programului Drepturile Omului de la Promo-LEX, Vadim Vieru, a declarat că, după acest incident, din păcate, nu a urmat vreo reacție din partea autorităților constituționale sau a organismelor internaționale.

Potrivit lui, ceea ce s-a întâmplat generează întrebări legate de statutul misiunii de pacificare, care nu are termen stabilit și lipsa de reactive a reacția autorităților și a organizațiilor internaționale este un fapt regretabil, pentru că duce la impunitate.

Încarcă mai mult

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG