Linkuri accesibilitate

Statele Unite ridică sancțiunile împotriva Curții Penale Internaționale


Curtea Penală Internațională, Haga, Olanda (foto arhivă).

Administrația americană a preşedintelui Joe Biden a ridicat vineri sancţiunile împotriva judecătorilor şi a personalului Curţii Penale Internaţionale (CPI) impuse de fostul președinte Donald Trump. Statele Unite nu participă la CPI.

Sancțiunile fuseseră impuse după ce procuroarea CPI Fatou Bensouda anunțase că va investiga posibile crime de război comise de militari americani în Afganistan.

Vineri, secretarul de stat american Antony Blinken preciza, într-un comunicat, că Statele Unite continuă să se opună dorinţei Curţii de a efectua investigaţii pe tema Afganistanului sau a Israelului, dar a adăugat că Washingtonul doreşte să abordeze aceste cazuri mai degrabă „prin dialog cu toţi actorii procesului în legătură cu CPI, decât prin impunerea de sancţiuni''.

Decizia administrației Biden a fost salutată de Curtea Penală Internațională, care – tot printr-un comunicat – a precizat că se află în mijlocul unui amplu proces de revizuire a Statutului de la Roma, documentul din 1998 care stă la baza CPI.

Procuroarea CPI, Fatou Bensouda îşi încheie mandatul în iunie şi va fi înlocuită de avocatul britanic specializat în drepturile omului, Karim Khan.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG