Linkuri accesibilitate

Statele Unite solicită Teheranului să „înceteze intensificarea activităților nucleare”


Centrala nucleară de la Bushehr, Iran

Statele Unite solicită Teheranului să „înceteze intensificarea activităților sale nucleare” și să revină la negocierile care vizează relansarea acordului nuclear din 2015 cu puterile lumii, după ce agenția ONU pentru energie atomică a anunțat că regimul de la Teheran continuă să producă uraniu îmbogățit cu până la 20%

Uraniul îmbogățit poate fi folosit pentru a construi bombe nucleare.

Iranul a anunțat în ianuarie că intenționează să fabrice uranium îmbogățit pentru cercetare, spunând că acest combustibil este necesar pentru un reactor de cercetare. Germania, Franța și Marea Britanie s-au declarat „profund îngrijorate” de anunț.

Conform acordului nuclear din 2015 , cunoscut sub numele de Planul de Acțiune Comprehensiv Comun (JCPOA), Teheranul s-a angajat să nu producă uraniu îmbogățit. Fostul președinte american Donald Trump considerând ca Teheranul a încălcat prevederile acordului și și-a continuat programul nuclear, a retras Statele Unite unilateral din acord și a impus din nou sancțiuni Iranului.

Acordul din 2015, încheiat de Iran cu Franța, Marea Britanie, Germania, Rusia și China, a stabilit o reducere a sancțiunilor în schimbul restricțiilor din programul nuclear iranian, despre care Teheranul susține că ar fi strict civil, fără o componentă militară.

Președintele Joe Biden spune că vrea să revină în acord, dar discuțiile indirecte de la Viena intermediate de europeni pentru a readuce atât Washingtonul, cât și Teheranul în conformitate cu acordul sunt blocate.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG