Linkuri accesibilitate

„Statul ne dezumanizează”. Ultimul cuvânt al lui Egor Jukov


Egor Jukov
Egor Jukov

Egor Jukov, în vârstă de 21 de ani, este acuzat de apel la extremism din cauza a patru videoclipuri pe blogul său video în YouTube în care vorbește despre protestele de opoziție de la Moscova din vara trecută

La judecătoria Kunţevo din Moscova, unde au loc audierile în cazul studentului Şcolii Superioare de Economie, Egor Jukov, învinuit de extremism, procurorul, în timpul dezbaterii părţilor, i-a cerut drept pedeapsă patru ani într-o colonie de detenţie.

Procurorul Morozov, motivând termenul, a declarat că video-urile înregistrate de Jukov, care au stat la baza cauzei penale, conțin „chemări la uzurparea puterii, la autoincendiere, evaziune fiscală, rebeliune și obstrucționarea activității instituțiilor statului”. Un alt procuror, Ishakov, a declarat că videoclipul este disponibil public, ceea ce înseamnă că „apelurile la extremism sunt de natură publică”.

Avocații lui Jukov, pledând în cadrul dezbaterilor, au remarcat că procesul nu a fost unul competitiv – apărării i-au fost respinse aproape toate demersurile. În special, judecătoarea Svetlana Uhnaleva a refuzat să o angajeze pe Anna Levinzon, profesoară a Școlii Superioare de Lingvistică și pe Nina Dobruşina, doctor în filologie, în calitate de specialiști pentru examinarea lingvistică repetată. Judecătoarea a considerat că calificările lor și deținerea diplomelor academice nu sunt suficiente pentru a participa la proces.

Totodată, în ajun, s-a dovedit că angajatul FSB Alexandr Korşikov, pe a cărui expertiză e construită urmărirea penală, nu are nicio pregătire lingvistică, nu aparține comunității științifice și nu utilizează vreo metodologie științifică. Judecătoarea Uhnaleva a ignorat aceste informații.

După dezbatere, Egor Jukov a avut ultima luare de cuvânt în instanța de judecată.

„Vreau să vă vorbesc despre motivele activității mele”, a spus studentul, amintind că statul rus se poziționează ca un apărător al valorilor creștine tradiționale. Printre aceste valori, Jukov distinge două care sunt apropiate de el însuși – ideea de responsabilitate personală și de dragoste, care este „încredere, compasiune, umanism, ajutor reciproc și grijă”.

Situația actuală din țară ucide orice oportunitate de prosperare umană...

„Pentru a înțelege motivele activității mele, este suficient doar să privim modul în care statul rus actual, cu mândrie expunându-se ca apărător al valorilor creștine și, prin urmare, al acestor valori, de fapt, le protejează. (...) Situația actuală din țară ucide orice oportunitate de prosperare umană. 10% dintre cei mai bogați ruși au concentrat în mâinile lor 90% din bogăţiile țării. Printre ei, desigur, există cetățeni demni, dar cea mai mare parte a acestor bogății a fost obținută nu prin muncă cinstită în beneficiul oamenilor, ci prin corupție banală”.

„Societatea noastră este împărțită în două nivele printr-o barieră de nepătruns. Toți banii sunt concentrați sus și nimeni nu îi va da înapoi de acolo. Jos, fără exagerare, a rămas doar deznădejdea. Înțelegând că nu au pe ce conta, înțelegând că, oricât de mult ar încerca, nu pot aduce fericire nici lor înșiși, nici familiilor lor, bărbații ruși fie își revarsă toată supărarea pe soțiile lor, fie se îmbată, fie se spânzură”, a spus Jukov. Potrivit acestuia, statul îi scindează în mod deliberat pe oameni: „Statul ne face să înţelegem clar „Băieți, ascundeţi-vă prin vizuinile voastre şi nu interacționați unul cu celălalt”. Nu vă puteți aduna mai mult de doi pe stradă – vă vom închide pentru organizarea mitingurilor. Se interzice să lucraţi împreună pe o agendă utilă social – vă vom da statut de agent străin. De unde într-un astfel de mediu să apară încrederea și, drept urmare, dragostea – nu dragostea romantică, ci dragostea umanistă a omului pentru om?

Singura politică socială pe care statul rus a urmărit-o constant este dezbinarea. Astfel, statul ne dezumanizează pe unii în ochii altora, pentru că în ochii lui deja de mult timp suntem dezumanizați. Cum altfel să explici o atitudine atât de barbară față de oameni din partea lui? O atitudine care este accentuată în fiecare zi prin bătăi cu bastoane, prin torturi în colonii, prin ignorarea epidemiei de HIV, prin închiderea școlilor și a spitalelor etc.”.

Jukov concluzionează că singura „instituție tradițională care cu adevărat venerează și consolidează actualul stat rus este autocrația, care tinde să distrugă viața oricui care sincer dorește binele patriei sale, căruia nu îi este ruşine să iubească şi să-şi asume responsabilitatea”.

Egor Jukov
Egor Jukov

Egor Jukov își reiterează ideea că nu a făcut și nu putea să facă apel la violență:

„Probabil, până în acest moment, motivele activității mele au devenit clare. Vreau cu adevărat să văd în cetățenii mei aceste două calități: responsabilitatea și dragostea. Responsabilitatea față de sine, față de cei aflați în preajmă, față de întreaga țară. Dragostea pentru cei slabi, pentru aproapele nostru, pentru tot ce înseamnă uman. Această dorință a mea este încă un motiv de ce nu puteam să instig la violență. Violența își dezleagă mâinile, duce la lipsa de pedeapsă şi, prin urmare, la iresponsabilitate. Exact la fel, violența nu duce la dragoste”.

Ultimul său cuvânt Jukov l-a încheiat astfel:

Cu cât viitorul meu este mai teribil, cu atât mai larg îmi este zâmbetul cu care privesc în direcţia lui...

„Dacă astăzi, instanța va decide totuși că aceste cuvinte sunt pronunțate de un criminal cu adevărat periculos, următorii ani ai vieții mele vor fi plini de lipsuri și greutăți. Dar mă uit la băieţii cu care m-a unit „cazul de la Moscova” – Kostia Kotov, Samariddin Radjabov. și văd zâmbete pe fețele lor. Lioşa Miniailo și Dania Konon, în momentele comunicării noastre scurte în izolatorul de urmărire penală, niciodată nu şi-au permis să se plângă de viață. Voi încerca să le urmez exemplul. Voi încerca să mă bucur că am avut această șansă – să trec prin încercări în numele valorilor apropiate mie. La urma urmelor, cu cât viitorul meu este mai teribil, cu atât mai larg îmi este zâmbetul cu care privesc în direcţia lui”.

După aceste cuvinte, în sală au răsunat aplauzele. Şedinţa la care instanța va da un verdict este programată pentru vineri dimineață. Miercuri au avut loc și alte procese pe „cazul de la Moscova”. Pentru unul dintre acuzați, Pavel Novikov din Moscova, în vârstă de 32 de ani, procurorii au solicitat trei ani de închisoare într-o colonie penală. Verdictul tribunalului din Tver este așteptat vineri, 6 decembrie. Anterior, Novikov a pledat pe deplin vinovat. Potrivit anchetatorilor, acesta l-a lovit pe polițist în cap și în umăr cu o sticlă de apă de plastic, provocându-i durere fizică.

În ultimul său cuvânt, Pavel Novikov a spus că pentru el este importantă siguranța celor dragi, a povestit detalii din detenția sa și despre condițiile din izolator. Le-a mulțumit celorlalți deţinuţi pentru sprijinul acordat.

Pentru un alt acuzat, Vladimir Emelianov, în vârstă de 27 de ani, procurorul a solicitat 4 ani de închisoare. Potrivit anchetatorilor, la 27 iulie, în cadrul unui miting necoordonat, el a apucat un angajat al „Rosgvardia” de uniformă și l-a tras, „privând astfel reprezentantul indicat al autorităților de libertate de mișcare și provocând durere fizică”. În același timp, sergentul Maxim Kosov a cerut ca Emelianov să nu fie pedepsit foarte dur.

  • Egor Jukov, în vârstă de 21 de ani, student al Şcolii Superioare de Economie, este acuzat de apel la extremism din cauza a patru videoclipuri pe blogul său video în YouTube în care vorbește despre protestele de opoziție de la Moscova din vara trecută. Potrivit anchetei, „trăind un sentiment de ură politică și ostilitate față de sistemul constituțional existent în Federația Rusă, faţă de sistemul puterii de stat și reprezentanții săi, acționând pe baza ostilității personale față de aceștia și realizând pericolul public", Jukov, înregistrând videoclipurile, a decis să atragă un cerc nelimitat de oameni spre activitatea sa extremistă”.
  • Acuzația lui Jukov se bazează pe expertiza unui angajat al Institutului de Criminalistică al Centrului pentru Echipamente Speciale ale FSB, Alexandr Korşikov. În special, el a văzut apeluri la extremism în expresia „trebuie să ne apucăm de orice forme de protest” și în fraza „faceți tot ce puteți și nu așteptați indicaţiile cuiva”. Expertul susține că aceste cuvinte conţin chemare la violență.
  • Egor Jukov nu își recunoaşte vina, considerând că este persecutat exclusiv din motive politice.
XS
SM
MD
LG