Linkuri accesibilitate

Stela Jantuan:„Partidul Democrat rămâne mai mult un jucător care reprezintă diferite grupuri de interese”


Stela Jantuan
Stela Jantuan

Partidul Democrat, întrunit sâmbătă la Chişinău, a anunţat semnificative regrupări de forţe. Ce spun acestea despre trecutul, prezentul şi poate viitorul comportament al formaţiunii, încercăm să ne clarificăm împreună cu o atentă observatoare a vieţii politice de la Chişinău, Stela Jantuan, care este invitata noastră din această dimineaţă.

Interviu matinal cu Stela Jantuan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:44 0:00
Link direct

Europa Liberă: Așadar, dna Jantuan, Partidul Democrat pare să înceapă un fel de resetare. Amintim că este o resetare despre care se vorbeşte încă din luna iunie, după plecarea din Republica Moldova a liderului democrat, Vladimir Plahotniuc. Noua garnitură de vicepreședinți ai partidului anunţată sâmbătă, după reuniunea Consiliului Politic Naţional al PDM, este compusă din: Violeta Ivanov, Ludmila Guzun, Igor Vremea, Eugeniu Nichiforciuc, Ruxanda Glavan, Monica Babuc, Vladimir Andronache, Nicolae Ciubuc, Vasile Bîtcă, Valentina Buliga și Alexandru Cauia. Nu se regăsesc în această garnitură vreo trei democrați de frunte – Andrian Candu, Sergiu Sîrbu şi Vladimir Cebotari. Ce spune această nouă garnitură a PD despre schimbările din partid? În ce direcție s-au îndreptat lucrurile?

Stela Jantuan: „Putem spune că această resetare a avut loc după îndelungatele discuții din partid pe care le-am observat cu toții și din presă, și din unele informații care veneau chiar din Partidul Democrat și pe care le vociferau liderii Partidului Democrat. Se spunea că Partidul Democrat este împărțit în câteva grupări. Unii din Partidul Democrat, cum este Andrian Candu, recunosc acest fapt, alții nu-l recunosc, bunăoară, Pavel Filip, actualul lider al Partidului Democrat. Deci, aceste grupări, care după plecarea lui Vladimir Plahotniuc nu au putut găsi limbaj comun în ceea ce ține de locurile de frunte în partid. Dacă ați fost atenți, ați observat că după congresul Partidului Democrat a fost ales președintele, dar nu au fost aleși vicepreședinții, deci s-a lăsat loc de discuții și de a ajunge la un numitor comun, la un consens, pentru ca partidul care pe atunci trecea printr-o perioadă grea pentru Partidul Democrat să poată să se revigoreze, să se reformeze.”

Europa Liberă: Iată, acești 11 vicepreședinți, care au fost votați sâmbătă, ce gânduri aveți în legătură cu ei?


Stela Jantuan: „Partidul Democrat din 2016 deja nu mai este acel Partid Democrat, chiar după 2014, aș zice, dar din 2016 el s-a transformat într-un partid de transfugi și acum acești transfugi au format clusterul principal în fracțiunea Partidului Democrat și au devenit lideri de mici grupări în interiorul acestui partid. Și iată, actuala garnitură a vicepreședinților este nu altceva decât o garnitură de coaliție dintre toate aceste grupări care sunt acum în Partidul Democrat și încearcă să ne arate că partidul rămâne solidar și acești oameni sunt acei oameni care în Partidul Democrat nu doar că au fost transfugi, dar și majoritatea din ei au fost de însemnătatea de mâna a treia, a patra. Acum ei au venit pe prim-plan în conducerea Partidului Democrat.”

Europa Liberă: „O garnitură de coaliție”, tocmai ați spus.

Stela Jantuan: „Da.”

Europa Liberă: E o unitate pe bune sau o unitate mai mult dorită decât reală? Cum vi se pare?

Stela Jantuan: „Eu cred că este o unitate discutată, o unitate convenită și convențională, nu cred că este de lungă durată, pentru că în afara acestei garnituri au rămas cei mai importanți cândva în partid, cum este Andrian Candu, apropiatul și finul lui Vlad Plahotniuc, precum și Vladimir Cebotari, care a fost acel care vocifera în ultimul timp care este poziția Partidului Democrat.”

Europa Liberă: De ce această detașare cumva a acestor trei?


Stela Jantuan: „Totul este convențional în Partidul Democrat și Partidul Democrat așa și nu reușește, cu toate că zice că se transformă, de fapt, rămâne mai mult un jucător de interese, care reprezintă diferite grupe de interese. Deci, Partidul Democrat care căuta locul său în acel design politic după ce a fost formată coaliția temporară PSRM – Blocul ACUM a fost acel partid care era responsabil și rămâne acel partid care este responsabil pentru situația creată în țară. Și reieșind din declarația care a fost adoptată de Parlamentul Republicii Moldova, adică de către coaliția PSRM-ACUM privind caracterul statului capturat. Deci, acest partid încă nu a răspuns pentru acele atrocități ce țin de încălcarea drepturilor omului, de filarea politică a oponenților politici, nu a răspuns pentru miliardul furat, nu a răspuns pentru delapidările financiare de proporții din sfera bugetară, din bugetul de stat, nu a răspuns pentru tentativa de uzurpare a puterii în stat. Și iată că acest partid acum, datorită Partidului Socialiștilor care a produs acea fisură și debarcarea Guvernului Sandu, a început să se revigoreze și nu doar să se revigoreze, dar încearcă să-și ocupe acest loc de „acțiune de aur în parlament”, așa-numita „acțiune de aur în parlament”, pentru a se plasa iarăși pe acel centru în care Partidul Democrat poate iarăși să-și șantajeze partenerii din parlament, adică poate să facă și coaliție de dreapta, și coaliție de stânga.”

Europa Liberă: Deci, Dvs. așa vedeți lucrurile? Interesantă părere. Andrian Candu a vorbit în contextul reuniunii de sâmbătă despre existența unor curente diferite de opinii în partid. Pare să nu fie de acord dl Candu nici cu această coaliție tacită cu PSRM-ul. Zice că „aranjamentele tacite compromit partidul și dezamăgesc oamenii”, pare să nu fie de acord nici cu ce cred colegii lui despre viitoarea moțiune care va fi pusă în discuție în parlament, moțiunea împotriva dlui Ciocoi. Despre ce vorbesc aceste comentarii ale dlui Candu, această disidență?

Partidul Democrat era un partid de pe interiorul țării profund antieuropean prin ceea ce făcea


Stela Jantuan: „Aceasta vorbește despre faptul că dl Candu dorește acum să îmbrace hainele de disident în Partidul Democrat, pentru că a zis și a doua jumătate a frazei când a zis că asta este părerea lui personală, dar decide partidul și va decide partidul care vor fi mișcările de mai departe ale democraților. Eu cred că Partidul Democrat înțelege foarte bine că orientarea proeuropeană pe care miza întotdeauna și, de fapt, Partidul Democrat era un partid de pe interiorul țării profund antieuropean prin ceea ce făcea, prin reformele pe care nu le producea în justiție, în economie, în sfera socială și în alte domenii destul de importante pentru cetățenii noștri și pentru țară, vrea să-și păstreze această sculptură adică proeuropeană pentru a continua discuțiile întrerupte cu partenerii europeni și vedem că în această garnitură de vicepreședinți nu sunt intenționat niște oameni care au niște poziții destul de clare în viziuni, în vederea orientării proeuropene a Republicii Moldova sau a relațiilor mai aprofundate cu Federația Rusă. „Casta transfugilor” – așa o numesc eu – ar fi mai aproape de Partidul Socialiștilor și lor li-i profund indiferent care este vectorul de dezvoltare de mai departe a țării noastre. De aceea așa oameni cum sunt Vladimir Cebotari și Andrian Candu au fost intenționat excluși de la vicepreședinția partidului pentru a demonstra că partidul deja nu mai este controlat de Vlad Plahotniuc, dar noi vedem că vreo 3-4 vicepreședinți din această nouă garnitură sunt oamenii lui Vlad Plahotniuc.”


Europa Liberă: Blocul ACUM și PDM ar putea redacta o declarație privind ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova. Despre asta a vorbit un lider de la PAS, au confirmat pe urmă și Filip, Candu din PD. De ce tocmai acum acest anunț și cui, la ce ar putea folosi o astfel de declarație?

Stela Jantuan: „Mie mi se pare din punct de vedere politic ilogică o astfel de declarație în situația aceasta, înainte de alegerile prezidențiale, dacă nu urmează următorul pas. Ce am în vedere? Dacă această declarație va conține și niște critici sau poziții dure vizavi de Federația Rusă și va reconfirma parcursul european al Republicii Moldova și democrații vor vota pentru o asemenea declarație, deci urmează să fie făcut și al doilea pas. Deci al doilea pas ar fi demiterea Guvernului Chicu și formarea deja a coaliției PDM-ACUM.”

Europa Liberă: Dar nu mai degrabă mai întâi demiterea și apoi semnarea declarației?

Stela Jantuan: „Vă spun încă o dată că pentru mine această declarație nu numai că este lipsită de o logică politică...”

Europa Liberă: Pentru ACUM, probabil?

Stela Jantuan: „Da, pentru ACUM anume, pentru că ea este foarte confortabilă pentru Partidul Democrat. Deci, Partidul Democrat participând la o asemenea declarație, își confirmă și-și legiferează pozițiile deja de partid proeuropean, și anume ACUM îi dă această legitimitate prin aceea că votează împreună cu democrații această declarație. Și atunci, Partidul Democrat poate să-și continue jocul mai departe, adică poate să intre și în coaliție deschisă cu Partidul Socialiștilor și iarăși să se plaseze pe acel loc pe care îl ocupa întotdeauna, adică de principalul luptător împotriva tancurilor rusești cu orientare proeuropeană.”

Europa Liberă: Deci, dacă înțeleg eu corect, pentru Dvs. este o capcană această declarație pentru ACUM, nu?

Stela Jantuan: „Această declarație este o capcană, în primul rând, pentru ACUM, pentru că, dacă nu urmează al doilea pas, atunci nu-i va da nimic ACUM-ului, dar va da mai multe posibilități de manevră Partidului Democrat. Și încă o dată vreau să repet: să fim atenți la conținutul acestei declarații. Dacă această declarație nu va conține niște critici sau măcar niște fraze dure la adresa Federației Ruse, atunci această declarație poate fi votată în parlament nu doar de ACUM și PDM, poate să fie votată chiar și de PSRM, care acum tot încearcă să arate că este proeuropean și vrea o politică echilibrată.”

XS
SM
MD
LG