Linkuri accesibilitate

26.12.1989 – Studioul special al „Actulității românești”, fragmente din procesul Ceaușescu


Retransmiterea unui fragment din procesul Ceaușescu; se citesc capetele de acuzare împotriva lui Ceaușescu și a soției sale, Elena.

După revoluția din decembrie 1989 s-a susținut, incorect, că și Europa Liberă ar fi transmis știrile false privind numărul exagerat de mari de victime ale revoluției (60 de mii de morți). Ceea ce nu este adevărat, Europa Libera nu făcut decât să reia acuzațiile formulate la procesul lui Ceaușescu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:47:02 0:00
Link direct


Europa Liberă (Mircea Carp): Aici e din nou Mircea Carp, împreună cu Doina Alexandru, Tiberiu Stoian și Sorin Cunea.

În momentul ăsta, la fel ca și, probabil, mulți dintre dumneavoastră, urmărim și noi, după radio București, felul cum s-a desfășurat procesul celor doi Ceaușești. Vă invităm să ascultați măcar o parte din această transmisie a Radio București, în speranța că veți descifra din felul cum se desfășoară procesul.

Reluare transmisiunii Radio București:

NICOLAE CEAUȘESCU: Eu răspund la orice întrebare numai în fața Marii Adunări Naționale și a reprezentanților clasei muncitoare.


JUDECĂTOR: Ca și până acum?

NICOLAE CEAUȘESCU: Răspund la orice întrebare în fața Marii Adunări Naționale și a reprezentanților clasei muncitoare. (...)


NICOLAE CEAUȘESCU: Refuz să răspund la orice fel de întrebare pusă de tribunal. Nu recunosc decât clasa muncitoare și Marea Adunare Națională.


JUDECĂTOR: Asta am mai auzit-o de atâtea ori încât știe întreaga lume. Ştie întreaga lume ce-ai făcut dumneata.

NICOLAE CEAUȘESCU: În fața loviturii de stat nu răspund! Celor care au chemat armatele străine în țară - nu răspund!

JUDECĂTOR: Marea Adunare Națională de care vorbești dumneata a fost dizolvată, destituită.

NICOLAE CEAUȘESCU: Nu o poate nimeni dizolva!

JUDECĂTOR: Prin voința nestrămutată a poporului avem alt organ al puterii, este Consiliul Frontului Salvării Naționale, legal constituit și recunoscut pe plan mondial.

NICOLAE CEAUȘESCU: Nu recunosc pe nimeni și de aceea poporul luptă în țară până la eliminarea acestei bande de trădători de țară, care sunt în legătură cu străinătatea, au organizat lovitura de stat!

JUDECĂTOR: Ei nu recunosc noul organ al puterii de stat, legal constituit, și nici organele care au uzurpat, în ghilimele, puterea, de aceea a poporul face dezordine astăzi în țară și luptă. Pentru cine luptă poporul? Luptă împotriva lui!

NICOLAE CEAUȘESCU: Pentru existența sa, pentru independență și suveranitate, pentru integritatea României.

JUDECĂTOR: Uzurparea puterii a fost făcută cu ajutorul agenturilor străine, așa a spus inculpatul!

NICOLAE CEAUȘESCU: Nu este adevărat, voi spune public ori de câte ori, dar nu recunosc aceasta ca o declarație.

JUDECĂTOR: În primul rând, spune-ne-o nouă, după aceea, vedem.

NICOLAE CEAUȘESCU: Ca simpli cetățeni, cu speranța că veți spune adevărul și nu veți lucra pentru nimicirea României.

JUDECĂTOR: Cine?

AVOCAT NICOLAE TEODORESCU:Pentru ca să putem rezolva o problemă de drept, pe care o supunem noi discuției, când ne veți acorda cuvântul, vă rog să binevoiți să întrebați pe inculpatul Ceaușescu Nicolae, dacă are cunoștință de faptul că a fost destituit din funcția sa de președinte al României.

JUDECĂTOR: Ai aflat de acest lucru?

AVOCAT NICOLAE TEODORESCU: Și a inculpatei Elena Ceaușescu, dacă știe că a fost destituită din funcțiunile de stat pe care le deținea? Și încă următoarea întrebare: dacă mai are cunoștință că Guvernul a fost demis în integritatea sa, și că toți care făceau parte din Guvern, inclusiv inculpata Ceaușescu Elena, nu mai are această calitate, pentru ca să putem rezolva problema de drept în care prezența refuzului nejustificat al acestora, de a răspunde întrebărilor puse de către tribunalul militar, ne vedem obligați ca să lămurim noi, ca și dumnealor să înțeleagă, care este legalitatea în ce privește posibilitatea de judecare sau de ne-judecare a acestora. Vă rog să-l întrebați dacă are cunoștință de acestea!

JUDECĂTOR: Ai auzit, inculpat, că ai cunoștință că ai fost destituit din funcția care o dețineai, că (...) organe au fost desființate?

NICOLAE CEAUȘESCU: Sunt președintele României și comandantul suprem al Armatei! Ca simpli cetățeni, ca simpli cetățeni!

AVOCAT NICOLAE TEODORESCU: Dar nu asta v-am întrebat, eu altceva am întrebat: dacă aveți cunoștință că vi s-au ridicat aceste funcțiuni ca să putem discuta legalitatea în ce privește susținerile pe care le faceți dumneavoastră, că nu vă poate judeca decât Marea Adunare Națională.

NICOLAE CEAUȘESCU: În primul rând, nu vă recunosc nicio calitate! Ca simpli cetățeni, ca simpli cetățeni...

AVOCAT NICOLAE TEODORESCU: Cum doriți dumneavoastră.


NICOLAE CEAUȘESCU: Ca simpli cetățeni...

JUDECĂTOR: Noi - simpli cetățeni, dumneata - simplu președinte? Dumneata ce ești?

NICOLAE CEAUȘESCU: Sunt președintele Republicii Socialiste România, Comandatul Suprem al Forțelor Armate ale Republicii Socialiste România.

JUDECĂTOR: Vă rog să consemnați: nu recunosc noile organe legal constituite.

NICOLAE CEAUȘESCU: Răspund în fața Marii Adunări Naționale și a poporului, nu a celor care au organizat lovitura de stat cu concursul agenturilor străine.

JUDECĂTOR: ...plătite de Ceaușescu.

NICOLAE CEAUȘESCU: Nu. Nu! E nonsens!

JUDECĂTOR: Vă rog, vă rog să... Nu recunosc noile organe legal constituite ale țării (...)

JUDECĂTOR: De ce, inculpat, ai luat măsura aceasta ca să umilești poporul, să-l terfelești, să-l aduci în halul de umilință în care l-ai adus, de ce ai exportat produsele astea pe care le munceau țăranii? Și veneau țăranii de la Caracal, din toată țara, la București să cumpere pâine... cei care produceau pâinea, cei care te duceai dumneata și le dădeai indicații. De ce ai făcut aceasta, de ce ai înfometat acest popor?

NICOLAE CEAUȘESCU: Nu vă răspund la întrebare. Voi spune... vă spun ca simpli cetățeni și voi arăta și în Marea Adunare Națională, că, pentru prima dată, cooperatorii au primit câte 200 de kg de grâu pe persoană - nu pe familie! - și mai aveau dreptul încă să mai primească.

JUDECĂTOR: Primeau, primeau...

NICOLAE CEAUȘESCU: E o minciună și un fals. Vă spun, ca să vă gândiți bine, este o minciună în fals, și arată acuma câtă lipsă de patriotism și ce trădare s-a comis în țara asta.

JUDECĂTOR: „
Dimpotrivă, am luat măsuri să se dea câte 200 kg la țărani”. Și atunci de ce veneau țăranii (...), de ce veneau să ia pâine de la București?

NICOLAE CEAUȘESCU: Pardon! (...)

JUDECĂTOR: „Avem programe minunate”, probabil că de programul ăsta era vorba, una să scrii pe hârtie și una să se facă în realitate? Așa ai vorbit și despre sistematizarea localităților, care, de fapt, a însemnat distrugerea țărănimii române, a plaiului nostru strămoșesc. Te-ai gândit vreodată la asta? Ca cetățean?

NICOLAE CEAUȘESCU: Ca cetățean... Niciodată în satele românești nu s-a realizat o asemenea dezvoltare. Și nu de distrugerea satelor românești, ci dimpotrivă, de consolidarea.. de a le asigura producția...

JUDECĂTOR: Nu am intenționat să discut o seamă de motive.

NICOLAE CEAUȘESCU: Vă spun ca simplu cetățean. De a se întări și construi spitale, medici, școli, tot ce este necesar pentru o viață demnă și care nu s-a făcut în nicio țară din lume. Ca simpli cetățeni vă spun acest lucru.

JUDECĂTOR: Ultima întrebare inculpat! Vorbeai de egalitate și că toți suntem egali, că fiecare trebuie să primească după munca lui. Am văzut la televizor vila fiicei dumitale. Avea un cântar de aur pe care își cântărea carnea adusă din străinătate. Carnea asta de aici, de-a noastră, nu era bună.

ELENA CEAUȘESCU: Extraordinar, extraordinar, de unde scoateți atâtea scorneli? Stă într-un apartament, ca fiecare cetățean.

JUDECĂTOR: Era vila bunicilor.

ELENA CEAUȘESCU: Care vilă? N-are nimeni! (...)

JUDECĂTOR: Cântar care cântărea carnea?

ELENA CEAUȘESCU: N-am avut!

(...)

JUDECĂTOR: Pentru copii dădeai 10 lei pentru Revelion, ca să-și cumpere bomboane, așa ai înțeles dumneata ca să ajuți copiii, familiile cu copii.


ELENA CEAUȘESCU: Ce vorbești dumneata?

PROCUROR DAN VOINEA: Domnule Președinte, am o întrebare: să ne spună inculpatul Ceaușescu Nicolae, contul din Elveția...


ELENA CEAUȘESCU: Ce cont? Dovadă!

JUDECĂTOR: Dovadă? O să se aducă și dovada!

ELENA CEAUȘESCU: Da?

NICOLAE CEAUȘESCU: Nu există niciun cont al nimănui și ceea ce spuneți arată cât de fals și de provocator... sunt cei care au făcut lovitura de stat.

AVOCAT CONSTANTIN LUCESCU: Vă rugăm să întrebați inculpatul dacă nu a deschis vreun cont și nu există pe numele domniei sale și, poate, nu a existat, dar dacă totuși contul există pe numele domniei sale, este de acord să declară că îi lasă să vină în țară pentru statul român, acești bani în Banca Națională?

NICOLAE CEAUȘESCU: Vom discuta în Marea Adunare Națională.

AVOCAT CONSTANTIN LUCESCU: Acum să ne spună dacă acești bani pot fi remiși statului român? (...)


NICOLAE CEAUȘESCU: Nu am depus eu și nu am dat nimănui... dar nu răspund nimănui... e o provocare ordinară!

JUDECĂTOR: Semnați declarați?

ELENA CEAUȘESCU: Nu!

JUDECĂTOR: Semnezi declarația, inculpat?

NICOLAE CEAUȘESCU: Nu am dat nici o declarație. V-am spus ca simpli cetățeni, ca să cunoașteți realitatea.

JUDECĂTOR: Refuză să semneze declarația. De altfel, inculpatul a refuzat să recunoască și legalitatea tribunalului în care a fost azi judecat.

NICOLAE CEAUȘESCU: Și a acestui așa-zis Consiliu de Salvare Națională.

JUDECĂTOR: Deci ai aflat de existența acestui consiliu.

ELENA CEAUȘESCU: Păi, ne-ați spus, ne-ați spus aici (...)

JUDECĂTOR: Este organ al puterii legal constituite în stat.

NICOLAE CEAUȘESCU: Nu se poate constitui un organ legal decât de puterea de stat, de Marea Adunare Națională. Cei care, prin lovitura de stat, prin trădare au uzurpat puterea, cum s-au întâmplat sute și sute de ani în istoria României, au sfârșit prin a răspunde în fața poporului.

JUDECĂTOR: Dumneata, poate, ești mai cooperantă cu tribunalul. Femeile sunt întotdeauna mai înțelegătoare, mai raționale. Poate, și-a pierdut cumpătul inculpatul Ceaușescu. Dumneata, care ai fost prima colaboratoare, Cabinetul 2, dumneata ai cunoscut de genocidul de la Timișoara?

ELENA CEAUȘESCU: Nu! Ce genocid? Nici nu vorbesc...

NICOLAE CEAUȘESCU: Nu vorbi nimic.

JUDECĂTOR: Nu ai nici o legătură nici dumneata cu acest genocid? Sau dumneata erai întotdeauna preocupată de știință! De polimeri! Cine ți-a publicat lucrările în străinătate?

NICOLAE CEAUȘESCU: Sunt cu zecile lucrările publicate în străinătate (...)

JUDECĂTOR: Cine le scria? Aha, taci din gură?

ELENA CEAUȘESCU: Ce să-i spun? Dacă ei poate să spună așa ceva? (...)

JUDECĂTOR: Dumneata, în calitate de vice prim-ministru, prim vice prim-ministru... un organ al puterii, al administraţiei de stat, trebuia să fii la curent că doar hotărâri colective, pentru că aşa prevedeau condiţiile și prevederile constituţiei... Cine a dat dispoziţiile să se tragă în mulţimea la Timişoara?

ELENA CEAUȘESCU: Nu răspund la nicio întrebare, de la început şi până la capăt.. Gata.

JUDECĂTOR: Nu răspund la întrebarea (...)

NICOLAE CEAUȘESCU: Pentru cunoștința dumneavoastră, care sunteți ofițeri, pot eu răspunde la întrebare. Ordinul de a trage nu-l dă guvernul.

JUDECĂTOR: Dar la București, în tinerii care au murit, cine a tras? Tinerii peste care au trecut tanchetele Securității (...)

ELENA CEAUȘESCU: Teroriștii, se spunea aici, vorbeau oamenii că sunt ai Securității.

JUDECĂTOR: Teroriștii sunt ai Securității?

ELENA CEAUȘESCU: (intervine neclar)

AVOCAT CONSTANTIN LUCESCU: Securitatea nu era a Comandantului Suprem?

JUDECĂTOR: Deci se vorbea pe aici că teroriștii sunt ai Securității!

CEAUȘESCU, AMBII: Răspund, nu. (...)

NICOLAE CEAUȘESCU: În primul rând, vreau să vă lămuresc pe dumneavoastră ca cetățeni.

JUDECĂTOR: Cu dumneata am terminat. Spune în ce împrejurări a murit generalul Milea? A fost împușcat, de ce și de cine?

NICOLAE CEAUȘESCU: Întrebați medicul.

ELENA CEAUȘESCU: Întrebați medicul. Întrebați oamenii. Nu mă întrebați (...)

PROCUROR DAN VOINEA: Dacă îmi permiteți, să pun întrebarea altfel: de ce l-a destituit pe generalul Milea? Și l-a făcut trădător?

JUDECĂTOR: Am auzit comunicatul care l-ai spus, prin care ai instituit starea de asediu, că „generalul Milea, trădător, s-a sinucis pentru a scăpa de răspundere, de pedeapsa dreaptă pe care o aștepta ca trădător”.

NICOLAE CEAUȘESCU: Pentru lămurirea dumneavoastră, trădătorul Milea...

JUDECĂTOR: De ce nu l-ați judecat dacă era trădător?

NICOLAE CEAUȘESCU: Pentru că atunci am constat acest lucru, chiar în ziua respectivă. Și a plecat ca să aplice măsuri - vă spun asta pentru judecata dumneavoastră -, dintr-un grup întreg și au venit ofițerii, care erau cu el, și ne-au anunțat că s-a împușcat. Și de abia după aceea am constatat că n-a aplicat ordinele stabilite, ca unitățile militare să-și facă datoria.

17:36

JUDECĂTOR: Dumneata întotdeauna ai vorbit mai mult decât colaboratoarea apropiată a dumitale, totdeauna ai fost în față, dar întotdeauna ai avut-o în dreapta dumitale. Și ea cunoaște tot atâtea lucruri importante, dar ar fi bine să fie relatate în fața tribunalului, să cooperăm, să vorbim civilizat ca niște intelectuali - cum vă pretindeați amândoi, membrii ai Academiei -, să ne spuneți cu ce bani se plăteau publicațiile, atât ale inculpatului Ceaușescu Nicolae, operele alese (!), cât și cărțile de știință ale academicianului Elena Ceaușescu. Așa-zisul „academician”.

ELENA CEAUȘESCU: Așa-zisul... Ne-ai luat și titlurile...

JUDECĂTOR: Nu le-am luat eu.

ELENA CEAUȘESCU: He-he... păi, sigur!

JUDECĂTOR: Refuză să răspund la întrebările puse de tribunal.

PROCUROR DAN VOINEA: (...) Inculpatul spunea că generalul Milea nu a respectat ordinele primite. Care sunt aceste ordine? Ce n-a respectat, ce n-a respectat?

NICOLAE CEAUȘESCU: Voi spune în Marea Adunare Națională ce ordine n-a respectat, în București, și de ce a trădat.

JUDECĂTOR: Aveți de pus întrebări?

AVOCAT NICOLAE TEODORESCU:Vă rog să întrebați pe inculpata Elena Ceaușescu dacă a fost sau este bolnavă psihic?

ELENA CEAUȘESCU: Ce este?!

AVOCAT NICOLAE TEODORESCU:Dacă a fost sau este bolnava psihic. Și vă rog să consemnați răspunsul.

JUDECĂTOR: Dumneata ai suferit de vreo boală psihică? Sau suferi acum?

ELENA CEAUȘESCU: Ce provocare ordinară!...

AVOCAT NICOLAE TEODORESCU: Nici o provocare, este în favoarea dumneavoastră, că dacă sunteți iresponsabili, atunci e o apărare, dacă nu, e altă apărare.

ELENA CEAUȘESCU: E o provocare, se poate să spui așa ceva?!

NICOLAE CEAUȘESCU: Nu ți-am recunoscut dreptul...

JUDECĂTOR: Noi am înțeles din această dezbatere, pentru că dumneavoastră obișnuiți să nu aveți niciodată un dialog cu poporul și să poarte numai dânsul un monolog și după aceea să-l aplaude ca în ritualurile africane, să bată lumea din palme, așa, nici astăzi... V-ați comportat în continuare la fel. Nu v-ați schimbat, nu ați tras niciun fel de învățăminte. Ca niște megalomani. Mai sunt de pus întrebări? Probe în apărare aveți? Nu.

AVOCAȚII: Mai facem o ultimă încercare. Vă rog, procedura ne permite acest lucru. Vă rog să consemnați, că refuză. Dacă refuză, este treaba lor (...)

NICOLAE CEAUȘESCU: Nu recunosc nici apărarea.

JUDECĂTOR: Vă rog, și consemnați în caietul dumneavoastră de grefier, că refuză colaborarea cu apărătorii, și că nu au probe.

ELENA CEAUȘESCU: Adevăratul tribunal este Marea Adunare Națională.

JUDECĂTOR: Vrei sa semnezi declarația?

ELENA CEAUȘESCU: Nu, nicio declarație. Am muncit și am luptat pentru popor de la 14 ani (...) Și poporul e poporul nostru - nu trădăm noi poporul!

JUDECĂTOR: Vă rog, tovarășe procuror să rețineți, tribunalul consideră cercetarea judecătorească a procesului terminată și vă dau cuvântul la dezbateri, să susțineți acuzarea.

PROCUROR DAN VOINEA: Domnule președinte, având în vedere atrocitățile săvârșite de Ceaușescu Nicolae și Ceaușescu Elena, noi considerăm că acești doi inculpați se fac vinovați de săvârșirea infracțiunilor prevăzute de articolele 162, 163, 165 și 357 din Codul Penal, articole în baza cărora solicităm condamnarea celor doi inculpați la pedeapsa cu moartea. Totodată, solicităm confiscarea totală a averii soților Ceaușescu.

JUDECĂTOR: Aveți cuvântul în apărare.

AVOCAT NICOLAE TEODORESCU: Înainte de a discuta problemele de drept, care se ivesc din ceea ce susțin inculpații, cărora le acordăm asistență chiar față de poziția obstrucționistă a acestora, eu voiesc să vă înfățișez faptul că noi înțelegem ca avocați să apărăm indiferent pe cine ar fi și indiferent de faptele pe care le-a săvârșit, dar în limita dispozițiilor legale, a faptelor de care luăm cunoștință prin rechizitoriu, a probelor care ni s-au fost căutate de către reprezentanții legali și (...) poziția absolut obstrucționistă a celor cărora le-am făcut cinstea de a le acorda această deplasare în locul acesta. Ca să-i apărăm. Înțelegem totuși, ca și ei să înțeleagă, pentru dumneavoastră... n-am nevoie să facă asemenea lămuriri, căci numai un președinte în funcțiune poate cere pentru o faptă pe care ar săvârși-o să fie supus discuțiunii organului legislativ.

Frontul Salvării Naționale s-a constituit și Consiliul, care este constituit, a luat măsura de demitere a guvernului și de demitere din funcția de președinte al republicii a lui Ceaușescu Nicolae, acesta este supus dispozițiilor legale ca orice cetățean din aceasta țară. Deci din acest punct de vedere, noi constatăm - și vă rog să consemnați în procesul verbal al ședinței acest fapt - că am constatat că sunt îndeplinite toate formele procedurale prevăzute de lege pentru trimiterea în judecată și judecarea celor care au compărut în calitate de inculpat.

Deci, este o greșeală pe care o săvârșesc cei doi inculpați, nu a faptului recunoașterii sau nerecunoașterii, pentru că aceasta, recunoaștere sau nerecunoașterea, dacă este dezmințită de probe nu face două parale. Și dumnealor au socotit, deși eu am venit să le acord, să le fac cinstea de a-i apăra. Ei se mențin în aceeași poziție pe care au avut-o dintr-un început, zicând că este un act de provocare dacă i-am întrebat dacă sunt bolnavi psihic sau nu, pentru că una e impunitatea prevăzuta de lege, adică aceea în care ești bolnav și poți fi supus unei expertize psihiatrice, și atunci ești iresponsabil, mare diferență fiind față de situațiunea în care te comporți ca un iresponsabil, dar ești responsabil. Și, spre regretul meu, care sunt avocat, nici procuror, nici membru al tribunalului militar, trebuie să constat - și o spun cu toată certitudinea - că inculpații cărora noi le acordăm asistență, chiar în dauna voinței sale, pentru că așa glăsuiește legea care nu s-a respectat până acum - și dumnealor, amândoi o știu, faptul acesta - eu vă spun că dumnealor au acționat ca iresponsabili, dar cu deplin discernământ în tot ceea ce au făcut.

Ei sunt trimiși în judecată pentru patru fapte. Eu înțeleg să extind în vreun mod ceea ce a zis rechizitoriul procuraturii și anume pentru faptele prevăzute de articolele 162, 163 și 165 și 357 din Codul Penal și constat, în baza probelor care au fost depuse la dispoziție, că aceștia se fac vinovați de aceste fapte. Rugămintea noastră, a apărării, este însă una singură: ca dumneavoastră să luați o hotărâre care să nu aibă caracterul de vendetă; să nu aibă caracterul de răzbunare; să fie și să o înțeleagă până în ultima lor clipă, ei și alții care vor mai compare în fața judecății, că poporul acesta, printr-un tribunal legal constituit - că dacă nu ar fi fost legal constituit, noi suntem primii care am fi venit să spunem e nelegală constituită o instanță judecătorească - să știe și cei doi inculpați, cărora trebuie să le acordăm apărarea pe care nu o voiesc. Dar noi trebuie să-i apărăm, pentru că așa glăsuiește Constituția pe care fac vorbire, fără să știe ce spune în ea. Încălcarea fosta a acesteia și-i apăr pentru că așa trebuie, dar și să se lămurească pentru totdeauna, pentru clipele cât vor mai avea până la sfârșitul vieții lor, că tribunalul acesta militar a fost și este legal constituit și că ei nu au calitatea decât de inculpați, iar nu calitățile de stat pe care le-au avut până în momentul în care li s-a ridicat aceste funcțiuni de către organul care este constituit legal în această țară.

JUDECĂTOR: Cu privire la faptele lor?

AVOCAT NICOLAE TEODORESCU:În ce privește fapte prevăzute de 162 și anume aceea de subminare a puterii de stat, în probele care le-au fost culese și ni s-au pus și nouă la dispoziție, nu pot face niciun fel de obiecțiune, socotind că aceștia, într-adevăr, se fac vinovați de săvârșirea acestei fapte. În ce privește fapte prevăzute de 163 din Codul Penal, actele de diversiune...

XXX

Europa Liberă (Mircea Carp): Ceea ce auziți în acest moment sau ați a auzit până acuma a fost, după Radio București,aspecte procesului împotriva lui Ceaușescu Nicolae și Ceaușescu Elena. Dacă am lăsat atâta timp din emisiunea noastră, aproape jumătate de oră, dacă am rezervat această jumătate de oră retransmiterii după Radio București a fost pentru că am considerat că este vorba de un document istoric, care a trebuit să fie înregistrat și de postul nostru de radio. Desigur, dumneavoastră, unii l-ați ascultat la Radio București, alții veți avea prilejul, ca și noi, să-l mai ascultați. Suntem convinși că întregul procedeu judecătoresc va fi retransmis de mai multe ori și de Radio București.

Interesant a fost, de la început, de constatat că Ceaușescu Nicolae, și mai târziu Ceaușescu Elena, au refuzat întru totul să accepte competența Tribunalului Special - de a-i judeca. Ceaușescu Nicolae a spus-o nu o dată, ci de nenumărate ori, trecând până la urmă într-un act de isterie, că el nu recunoaște competența acestui tribunal, că nu va răspunde decât în fața clasei muncitoare și a Marii Adunări Naționale. Știm foarte bine că aceste două instituții, ca să spunem așa, au fost batjocorite de el de la început și până la sfârșit. După ce a menținut această afirmație, când i-a venit rândul Elenei Ceaușescu , și ea a făcut afirmații similare. Deși au spus tot timpul că refuză să răspundă la întrebările tribunalului special, au răspuns de foarte multe ori la întrebările care li s-au pus.

Europa Liberă (Sorin Cunea): Aș vrea să menționez o întrebare pusă de președintele tribunalului, adresându-se celor doi inculpați, acesta a întrebat: „Din ordinul cui s-a făcu genocidul de la Timișoara?” Bineînțeles, cei doi asasini, autorii acestui carnagiu au refuzat să răspundă. Știau bine că ordinul a venit din partea lor. În continuarea acestei întrebări, au mai fost întrebați: „Cine a angajat mercenari străini ca să tragă în poporul român?” Bineînțeles că nici la această întrebare, cei doi lași, cei doi trădători, cei doi criminali n-au avut curajul să răspundă.

Europa Liberă (Doina Alexandru): Într-adevăr, acest document istoric așteptat un sfert de veac de poporul român a sosit și desfășurarea acestui proces ne izbește prin poziția recalcitrantă a celor doi inculpați, care e în același timp și ipocrită. Ceaușescu și soția sa au pretins că slujesc clasa muncitoare de la 14 ani. Vocile lor sunau extrem de fals. Ei cereau tot timpul Marea Adunarea Națională, atunci li s-a răspuns că Marea Adunarea Națională a fost dizolvată. Și acum există un alt organ al puterii. Cei doi, în special, Ceaușescu , au insistat asupra ilegalității tribunalului. El a pretins că este o lovitură de stat, că bande de trădători de țară, instigați din străinătate, au dat o lovitură de stat.

Europa Liberă (Doina Alexandru): Li s-a reproșat genocidul: peste 60.000 de victime. Ei s-au prefăcut că nu știu despre ce este vorba. Cu o voce spartă, EC întreba: „Care genocid? Care genocid?”. Li s-a reproșat subminarea puterii de stat, prin organizarea de acțiuni armate contra poporului. Li s-a reproșat că s-a tras la București în primele rânduri ale demonstranților, atunci când demonstranții au huiduit - nu au recunoscut nici acest lucru.

Europa Liberă (Mircea Carp): N-au vrut să recunoască nimic, Doina. Cum prea bine am auzit cu toții. Ceaușescu a respins ca o minciună acuzațiile că ar fi înfometat poporul român și a venit chiar cu câteva din faimoasele lui declarații de câtă mâncare au românii...

Europa Liberă (Tiberiu Stoian): …pe cap de locuitor. Ceaușescu Elena și Ceaușescu Niculae au dat dovadă de același dispreț față de popor, de trufie, de nerușinare și, în același timp, de un tupeu monstruos. Asta, până la urmă.

Europa Liberă (Mircea Carp): Ei au dezmințit că au ordonat distrugerea de sate. Întrebat despre conturile la băncile elvețiene, Ceaușescu, EC de data asta, a răspuns și apoi strigat isteric: „Dovadă! Dovadă! Dovadă!” La fel, mi se pare, au spus și despre luxul în care trăiau, lux despre care procurorul a spus că depășește cu mult luxul ar fi trăit oricare rege.

Europa Liberă (Doina Alexandru): Le-a fost descris interiorul vilei fiicei lui Ceaușescu, Zoe, iar atunci mama a sărit în apărare, spunând: „Care vilă? E un simplu apartament!”

Europa Liberă (Sorin Cunea): „În ce împrejurări a murit generalul Milea?”- au fost întrebați cei doi. Au refuzat să răspundă si, când a reușit să articuleze câteva cuvinte, Ceaușescu Nicolae , geniul geniilor, a răspuns, citez textual: „A venit ofițerii care era cu el”.

Europa Liberă (Mircea Carp): Când s-a pus întrebarea dacă cei doi Ceaușești cunosc situați a din țară, EC a refuzat să răspundă.

Europa Liberă (Doina Alexandru): Au mai fost întrebați cu ce bani se plăteau publicațiile lui și ale ei - o întrebare care, de asemenea, a rămas fără răspuns. Au invocat din nou clasa muncitoare, din nou Marea Adunarea Națională și au pretins că Tribunalul este ilegal al.

Europa Liberă (Tiberiu Stoian): Și când au fost întrebați despre sărăcirea, pauperizarea și înfometarea țăranilor români, au răspuns cu aceeași nerușinare crasă, că „țăranii au primit câte 200 kg „de grâu”.

Europa Liberă (Mircea Carp): Cel puțin, cât am putut noi urmări fazele acestui proces, ei au preferat să nu răspundă la întrebări, justificându-și mereu această atitudine prin aceea că nu recunosc decât autoritatea Marii Adunări Naționale si, pe drept cuvânt, dacă ne aducem aminte de toate imaginile pe care le-am văzut la televiziune, o adunare națională...

Europa Liberă (Sorin Cunea): O „adunătură națională”!

Europa Liberă (Mircea Carp): ...o adunătură, care se ridica întotdeauna în picioare de la generali până la simplu reprezentanți, să zicem, ai maselor de jos, preoți, doctori și așa mai departe, aleși toți pe sprânceană, care nu făceau decât să aplaude și să scandeze numele lui Ceaușescu. Desigur că i-ar fi convenit să răspundă în fața unei astfel de adunări, adică să vină cu minciunile sale. Numai că Adunarea Națională aleasă pe sprânceană de soții Ceaușescu a fost dizolvată odată cu instalarea la putere a noului regim.

Europa Liberă (Sorin Cunea): Și în fața cărei clase voia să răspundă Ceaușescu ? Clasa muncitoare pe care a ținut-o ca sclavă, timp de un sfert de secol? Copii care mureau și nu erau înregistrați în registrele de stare civilă până când nu se dovedea că pot rămâne în viață, ca să nu se ridice cifra mortalității infantile. Care clasă muncitoare, în fața cărei clase muncitoare să răspundă?

Europa Liberă (Doina Alexandru): Răspunsurile la puținele întrebări la care ei au înțeles să răspundă au fost comentate cu foarte multă ironie, am auzit. Și, în aceleași timp, li s-a reproșat faptul că nu cooperează, că nu răspund la întrebări și s-a găsit chiar o explicație: faptul că ei sunt obișnuiți cu monologul și cu aplauzele... de rit african.

Europa Liberă (Mircea Carp): La un moment dat, s-a vorbit despre EC ca despre o academiciană care nici măcar nu știe să scrie si, dacă nu mă înșel...

Europa Liberă (Tiberiu Stoian):...și nici să citească!

Europa Liberă (Mircea Carp):...și nici să citească. Au fost puse și întrebări: „Cum s-au scris acele pe baza cărora ați fost admisă, până la urmă, în Academie?”

36:54

Fragment din Procesul Ceaușescu, transmis de Radio București și retransmis de Europa Liberă:


AVOCAT CONSTANTIN LUCESCU:: Domnule președinte, dacă îi mai dați cuvântul, în continuare considerăm că este o jignire adusă poporului român și actului de justiție româneasca.

JUDECĂTOR: Tribunalul se retrage pentru deliberare! (pauză)

Europa Liberă (Mircea Carp): Este o pauză și în retransmiterea de la radio București. De fapt...

Fragment din Procesul Ceaușescu, transmis de Radio București și retransmis de Radio Europa Liberă:

(...) Tribunalul, în numele legii și al poporului, deliberând în secret, condamnă, în unanimitate de voturi, pe inculpații Ceaușescu Nicolae și Ceaușescu Elena la pedeapsa capitală și confiscarea totală a averii, pentru: „săvârșirea infracțiunilor de genocid”, prevăzute de art. 357, aliniatul 1, litera C, Cod Penal; „subminarea puterii de stat”, prevăzuta de art. 162, Cod Penal; act de diversiune, prevăzut de art. 163, Cod Penal; „subminarea economiei naționale”, prevăzuta de art. 165, aliniatul 2, Cod Penal, pronunțată în ședință publică, astăzi, 25 decembrie 1989.

AVOCATUL NICOLAE TEODORESCU: Vă rog să-mi îngăduiți să mai iau o dată legătură cu inculpații.

NICOLAE CEAUȘESCU: Nu recunosc nici un tribunal.

AVOCATUL NICOLAE TEODORESCU: Ne recunoscând tribunalul, nu exercită nici o cale de atac. În condițiile acestea, vă rog să constatați că o hotărâre definitivă.

Europa Liberă (Mircea Carp): Am impresia că s-a întrerupt și Radio B. Văd că transmite muzică. In orice caz, ultimele cuvinte ale lui Ceaușescu după ce s-a pronunțat sentința la condamnare la moarte a lui Ceaușescu Nicolae și a lui Ceaușescu Elena a fost că: „nu recunosc nimic!” În ce măsură au recunoscut sau nu au recunoscut n-are absolut nicio importanță. Cei doi Ceaușești au fost duși în fața, probabil, a plutonului de execuție. Nici până astăzi nu știm sau, mă rog, nici până în acest moment nu știm. Am văzut imagini la televiziune doar a cadavrului lui Ceaușescu mort... cadavrul lui Ceaușescu sigur că-i mort... Am văzut cadavrul lui Ceaușescu... La ora asta, dați-mi voie să spun și prosti. În orice caz, principalul este că am văzut la televiziune cadavrul lui Ceaușescu. Ce o să urmeze nu știm. Radio București informează acum pe ascultători tocmai că a terminat... Dați-ne voie din nou să trecem la Radio București.

Radio București, retransmis de Radio Europa Liberă:

CRAINIC, RADIO BUCUREȘTI: Consiliul pro­vizoriu al Frontului salvării naţionale din România, pe baza reglementărilor legale în vigoare şi în compunerea potrivit Legii de organizare a instanţelor judecătoreşti. Sentinţa a fost pronunţată în urma judecării cauzei, la data de 25 decembrie 1989, aplicându-se inculpaţilor pedeapsa capitală. Având în vedere condiţiile în care a fost realizat, filmul are anumite scăderi tehnice. El are însă valoarea de document istoric. Acest film îl vom relua şi în emisiunile noastre de mâine. Între timp, a sosit în studio Gelu Voican, membru al Consiliului Frontului, care are de făcut o comunicare.

GELU VOICAN: Comunicat. Având în vedere faptul că, și după condamnarea şi executarea dictatorilor Nicolae şi Elena Ceauşescu, continuă acţiuni­le teroriste ale unor elemente izolate, având ca urmări pierderi de vieţi omeneşti şi distrugeri materiale, Consiliul Frontului Salvării Naționale hotărăște: 1. În capitală şi în toate judeţele tării se instituie tribunale militare extraordinare, care vor judeca toate cazurile de acte teroriste. 2. Judecarea va urma o procedură de urgentă, iar executarea sentinţelor se va face imediat. 3. Elementele teroriste care până joi, 28 decembrie, 1989, orele 17.00 - nu vor preda armele şi muniţia aflată asupra lor, vor fi judecate şi condamnate de aceste tribunale extraordinare conform procedurii de urgentă.

CRAINIC, RADIO BUCUREȘTI: Dragi telespectatori, dragi ascultători, încă din timpul transmisiei filmului pe care la-ți urmărit, au început să sosească, și continue să sosească la redacție, numeroase mesaje telefonice...

Europa Liberă (Mircea Carp): Acum, într-adevăr, ne despărțim de Radio București,după ce am auzit fazele principale ale procesului intentat celor doi Ceaușescu și, totodată, comunicatul în legătură cu înființarea unor tribunale militare speciale. Desigur, vom avea prilejul, peste aproximativ patru ore, când se va relua Studioul Special al nostru, să comentăm pe larg atât procesul - vom avea mai multă liniște, vom avea înregistrate fazele acestui proces pe bandă de magnetofon, le vom putea asculta între timp...

Europa Liberă (Tiberiu Stoian): Și pe benzi video.

Europa Liberă (Mircea Carp):...și benzi video nu cred că avem deocamdată. Și, în același timp, vom putea să comentăm toate aspectele, reacțiile din țară și din străinătate - atât la proces, cât și la executarea celor doi trădători. Desigur, a fost pentru noi, cei de aici, din studio, ca și pentru toată lumea care a urmărit fazele acestui proces, într-adevăr am simțit că trăim un moment istoric. Un moment, după cum a spus de mai multe ori Doina Alexandru, un moment așteptat de toată suflarea românească de 24 de ani, în care, cu foarte mici excepții, la un moment dat, în timp invaziei Cehoslovaciei, acest tiran nu a făcut decât să sugrume ultimele libertăți ale poporului românesc, libertăți pe care dea predecesorii săi comuniști avuseseră grijă să le îngrădească și multe din ele chiar să le desființeze.

Doina Alexandru, care este prima impresie cu care ai rămas de la acest proces?

Mai avem aproximativ două minute și jumătate să ne gândim ce răspundem, înainte să ne luăm rămas bun.

Europa Liberă (Doina Alexandru): De fapt, răspunsurile lui Ceaușescu erau niște caricaturi de discursuri. El încerca niște fragmente, erau ideile din discursurile lui. Niște discursuri aberante și constituite din sintagme. Ele nu mai aveau pentru români, de fapt, niciun înțeles. El repeta ca un automat, și acum la procesul la care a fost condamnat, își repeta „placa” lui pe care o citise timp de 20 și ceva de ani.

Europa Liberă (Mircea Carp): Sunt curios cum se manifestau cei doi în timpul procesului, adică când vom intra în posesia filmului, videocasetei - căci sunt convins că există și așa ceva și va fi arătat și aici, la noi, în Occident, în întregime, ca să putem și noi să vedem...

Europa Liberă (Doina Alexandru): Da, noi n-am putut auzi decât vocea lui extrem de răgușită și vocea ei, extrem de pițigăiată și vulgară.

Europa Liberă (Mircea Carp): De altfel, cred că în cei doi s-au manifestat și au vorbit așa cum i-am cunoscut și înainte în adunările naționale sau întrunirile ordonate, el, probabil, cu aceleași gesturi... Ca o sperietoare de ciori, care, de altfel, și-a luat și rămas bun din balconul Palatului, la ultima sa manifestație. Și cu aceasta închidem și acest segment al actualității românești speciale. Ne veți auzi din nou mâine dimineață, respectiv, astăzi dimineață, la orele cinci. Până atunci, noi vă spunem: să auzim numai de bine!

(Transcriere: Diana Benea)

XS
SM
MD
LG