Linkuri accesibilitate

SUA și criza de la Ierusalim


Situația din Israel se menține tensionată, în contextul conflictului cu palestinieni, in Ierusalimul Răsăritean. Știri de presă arată ca guvernul israelian preferă ca Statele Unite să nu se amestece, în legătură cu escaladarea violențelor între poliție si manifestanți. În ciuda acestei preferințe, israelienii par să fi respectat solicitarea americană de a încerca să reducă tensiunile.

Sute de palestinieni au fost răniți ieri, în confruntările cu poliția din apropierea moscheei Al-Aqsa. De la instalare, administrația Biden privește conflictul israeliano-palestinian si în general situația din Orientul Mijlociu ca fiind o prioritate secundară, prin comparație cu altele.

Dar criza de la Ierusalim din ultimele zile a stîrnit reacții pe Colina Capitoliului si în rîndurile unor organizații de stînga din America. În acest context, administrația de la Washington a luat legătura cu guvernul israelian, exprimînd îngrijorare. Această chestiune a fost abordată în special de la Departamentul de Stat, dar duminică seful consilierilor pentru securitate natională, Jake Sullivan, s-a întreținut cu omologul său, Meir Ben Shabbat. Sullivan și-a exprimat îngrijorarea în legătura cu situația din Ierusalimul Răsăritean, unde circa 300 de palestinieni sînt amenințați cu evacuarea.

Tonul îndemnurilor americane la de-escaladare a fost moderat, consideră partea americană, dar israelienii au venit cu propria lor variantă. Ei au arătat ca Ben Shabbat i-ar fi spus lui Sullivan că Statele Unite și comunitatea internațională ar trebui să nu se amestece si să evite să exercite presiuni asupra Israelului, adaugînd ca sprijin pentru palestinieni ar însemna încurajarea unor revolte, menite tocmai să stîrneasă reacția Occidentului.

În urma acestei conversații, în care consilierul israelian a cerut comunității internaționale să facă presiuni asupra elementelor provocatoare palestiniene, premierul Benjamin Netanyahu a luat totuși unele măsuri menite să calmeze situația, dar aceasta se menține tensionată, un alt posibil front fiind si cu regiunea Gaza, controlată de mișcarea palestiniană Hamas. Acolo zeci de rachete au fost trase in directia Israelului, unele chiar vizînd regiunea Ierusalim. Departamentul de Stat a criticat cu asprime atacurile cu rachete impotriva teritoriului israelian.

XS
SM
MD
LG