Linkuri accesibilitate

SUA l-a îndemnat pe președintele tunisian „să respecte democrația”


Președintele Tunisiei Kais Saied mergând printre suporteri, 26 iulie, 2021

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a vorbit telefonic cu președintele tunisian Kais Saied pentru a-l îndemna să respecte democrația după ce a demis guvernul și a blocat lucrarile parlamentului cu ajutorul armatei, a anunțat ieri Departamentul de Stat, cerînd, într-un comunicat liderului tunisian să „respecte principiile democrației și drepturilor omului care stau la baza guvernării în Tunisia”.

Organizația Națiunilor Unite a lansat și ea un apel la calm. Farhan Haq, un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, a cerut tuturor părților pe 26 iulie să „exercite reținere, să se abțină de la violență și să se asigure că situația rămâne calmă.” „Toate disputele și dezacordurile ar trebui rezolvate prin dialog”, a spus Haq. El a refuzat să comenteze dacă Organizația Națiunilor Unite a considerat situația din Tunisia ca o tentativă de lovitură de stat.

Ciocnirile au izbucnit în fața parlamentului tunisian în 26 iulie după ce Saied l-a demis pe prim-ministrul Hichem Mechichi și a dispus închiderea legislativului pentru 30 de zile. Cel mai mare partid politic, Ennahdha, de inspirație islamistă, a catalogat acțiunea președitelui drept o „lovitură de stat.” Au fost desfășurate trupe militare pentru a proteja clădirile oficiale din capitala țării nord-africane.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG