Linkuri accesibilitate

SUA nu susțin decizia guvernului kosovar de a ridica tariful de import la produsele din Serbia


Ambasadorul SUA în Germania, Richard Grenell, (centru) și președintele Kosovo Hashim Thaci (stânga) și președintele Serbiei Aleksandar Vucic (dreapta), 14 februarie, 2020

Trimisul special al SUA pentru Serbia și Kosovo, Richard Grenell, spune că Statele Unite nu susțin decizia guvernului kosovar de a ridica temporar și parțial tariful de import la produsele din Serbia. Într-un tweet la sfârșitul zilei de joi, 27 februarie, Richard Grenell, care de asemenea este și ambasador al SUA în Germania și a fost numit recent de președintele Donald Trump drept șef al agenției naționale de informații, a numit demersul autorităților de la Pristina „jumătate de măsură”.

„Poziția noastră este destul de clară: tarifele trebuie să fie complet scăzute”, a replicat Grenell, adăugând că premierul kosovar Albin Kurti „face o greșeală gravă”.

Serbia continuă să ia în considerare fosta sa provincie ca parte a teritoriului său, deși independența Kosovo, declarată în 2008, a fost recunoscută de aproximativ 100 de țări, inclusiv de Statele Unite.

Discuțiile privind normalizarea relațiilor diplomatice au intrat în impas în noiembrie 2018 prin impunerea de către Pristina a tarifelor de 100 la sută asupra bunurilor și serviciilor sârbe, ca răspuns la lobby-ul continuu de la Belgrad pentru ca țările să renunțe la recunoașterea Kosovo.

Poziția noastră este destul de clară: tarifele trebuie să fie complet scăzute...

Comentariile lui Grenell au apărut după ce premierul Kurti a anunțat că Kosovo va aboli tariful la materiile prime importate din Serbia începând cu 15 martie, ca semn al „bunăvoinței de a rezolva disputa politică și economică cu Serbia”.

Kurti a declarat într-o conferință de presă că tarifele în vigoare pentru toate celelalte mărfuri sârbe vor fi eliminate la 1 aprilie pentru o perioadă de 90 de zile, dacă Belgradul își va opri campania de a împiedica alte țări să recunoască statalitatea kosovară și să înlăture barierele comerciale pentru Kosovo.

Dacă nu a va veni un răspuns satisfăcător de la Belgrad, tariful va fi reimpus începând cu 15 iunie.

Fostul premier Ramush Haradinaj, al cărui guvern a impus tarifele în 2018, a condamnat planul stabilit de Kurti, numind-o „începutul întoarcerii Serbiei și Rusiei în Kosovo”. Nu au existat comentarii imediate din partea oficialilor sârbi. Într-un pas către îmbunătățirea legăturilor, oficialii sârbi și kosovari la începutul acestui an semnat acorduri pentru a stabili legături aeriene, feroviare și de autostradă între Pristina și Belgrad.

XS
SM
MD
LG