Linkuri accesibilitate

SUA oferă bani pentru îndepărtarea minelor amplasate de armata rusă în Ucraina


Combină agricolă ucraineană care a explodat după ce a trecut peste o mină anti-persoană rusească
Combină agricolă ucraineană care a explodat după ce a trecut peste o mină anti-persoană rusească

Statele Unite spun că vor oferi 89 de milioane de dolari Ucrainei pentru înlăturarea minelor terestre amplasate de forțele rusești. Banii vor susține 100 de echipe de deminare, instruire și echipamentul necesar pentru a îndepărta minele terestre și muniția neexplodată timp de un an.

Departamentul de Stat al SUA a declarat pe 9 august, că invazia Rusiei în Ucraina „a împânzit zone masive din țară cu mine terestre, muniție neexplodată și dispozitive explozive improvizate”. Utilizarea disproporționată a dispozitivelor explozive improvizate ca a rușilor în Ucraina era anterior asociată doar cu Statul Islamic în Siria, se spune în declarație.

Explozibilii blochează accesul la terenuri agricole fertile, întârzie eforturile de reconstrucție, împiedică comunitățile strămutate să se întoarcă la casele lor și continuă să ucidă și să mutileze civili ucraineni nevinovați, se mai arată în comunicat. Rușii au lăsat în urmă un număr mare de mine și alte dispozitive explozive atunci când au fost forțați să se retragă din nordul Ucrainei după eșecul ofensivei inițiale împotriva Kievului.

De la sfârșitul lunii martie, Kievul a dezamorsat aproximativ 160 000 de mine, dar aproximativ 5 milioane de ucraineni trăiesc încă în zone amenințate de bombe amplasate de ruși, potrivit Departamentului de Stat.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG