Linkuri accesibilitate

SUA: Oficialii din Belarus care se fac vinovați de violențele împotriva protestatarilor vor fi sancționate


Continuă protestele în Belarus

Statele Unite se așteaptă în câteva zile să identifice oficialitățile din Belarus care vor fi sancționate pentru implicarea lor în fraude electorale sau în violențele împotriva protestatarilor, a declarat vineri secretarul adjunct de stat american, Stephen Biegun.

Biegun a spus că Lukașenka depinde din ce în ce mai mult de Moscova pentru a se menține la putere și a spus că, sprijinindu-l, Moscova ar putea face ca opinia publică din Belarus să se întoarcă impotriva Rusiei.

Alexandr Lukașenka are programate întrevederi cu Vladimir Putin la Soci, luni 14 septembrie și Biegun a spus că speră că mesajul de la Moscova către Minsk să fie că „liderul trebuie să cedeze voinței poporului său ”.

El a adăugat: „În ceea ce privește întâlnirea de luni între președintele Rusiei Vladimir Putin și conducătorul din Belarus, este speranța noastră ca guvernul rus să exprime cu tărie îngrijorările noastre ale tuturor referitoare la brutalitățile de pe străzile din Minsk pe care le-am văzut. Sper ca președintele Rusiei să exprime îngrijorările pe care noi le-a exprimat față de arestarea nedreaptă a atâtor belaruși și violența care a fost folosită împotriva cetățenilor ruși și mai ales împotriva jurnaliștilor ruși de către regimul din Belarus. În ultimă instanță, sperăm ca mesajul de la Moscova către Minsk să fie că un conducător trebuie să cedeze voinței poporului său. Alegeri libere și corecte vor permite poporului din Belarus să aleagă cine va fi viitorul președinte al Belarusului și noi sprijinim cu tărie acesta. Și speram foarte tare și așteptăm ca președintele Rusiei să transmită același mesaj pe care regimul din Belarus îl aude de la atât de multe națiuni ale lumii” a mai declarat adjunctul secretarului de stat american Stephen Biegun.

XS
SM
MD
LG