Linkuri accesibilitate

SUA: patru morți în urma asaltului asupra clădirii Congresului


Asaltul violent asupra clădirii Congresului american, poliția recurge la gaze lacrimogene, Washington, 6 ianuarie 2021.

La Washington, camerele reuniune ale Congresului au reluat procesul de validare a voturilor din Colegiul Electoral, dar, în pofida violențelor din cursul zilei provocate de suporterii președintelui Trump, grupul de aleși republicani disidenți, nu a renunțat la efortul de a contesta rezultatele în așa numitele state indecise („swing states”).

Acest efort, bazat pe acuzațiile nefondate ale președintelui Trump că alegerile din noiembrie ar fi fost fraudate, nu are nicio șansă de reușită, democrații Joe Biden și Kamala Harris vor fi validați drept câștigătorii alegerilor din 3 noiembrie.

Ceremonia de investire a noului președinte este programată pentru 20 ianuarie.

Marți, procesul de validare din Congres fusese suspendat, după ce manifestanți pro-Trump au luat cu asalt clădirea legislativului, pentru a-și exprima nemulțumirea față de ce ei cred că sunt alegeri furate, pe care Donald Trump le-a pierdut.

La prânz, președintele în exercițiu li s-a adresat susținătorilor săi în apropiere de Casa Albă, reluând o serie de acuzații nefondate că scrutinul prezidențial ar fi fost fraudat și îndemnându-și susținători să fie puternici.

Mase furioase au atacat clădirea Congresului, au spart cordoanele forțelor de ordine, au spart ferestre și au pătruns în incinta unde începuse ședința Camerelor.

Au avut loc ciocniri violente, soldate cu patru morți și peste 50 de răniți: o femeie a fost împușcată în piept de polițiști. Era o sprijinitoare ferventă a președintelui Trump, veterană de război. Alte trei persoane au decedat „în urma rănilor”, a precizat poliția din Washington.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG