Linkuri accesibilitate

SUA, „profund îngrijorate"” de soarta unui american închis în Rusia


Paul Whelan, fost pușcaș marin american arestat și condamnat în Rusia pentru spionaj
Paul Whelan, fost pușcaș marin american arestat și condamnat în Rusia pentru spionaj

Statele Unite sunt profund îngrijorate în legătură cu americanul Paul Whelan, care se află într-o închisoare din Rusia, a declarat pe 30 noiembrie purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, după ce familia lui Whelan a declarat că nu a mai primit vești de la el de o săptămână.

Diplomații americani au încercat să obțină mai multe informații despre starea lui Whelan și despre locul unde se află acesta, a spus Kirby.

„Din păcate, în acest moment nu știm clar unde se află sau în ce stare este”, a declarat Kirby reporterilor în cadrul unei ședințe telefonice. „Acest lucru ne îngrijorează profund și cu siguranță împărtășim neliniștea și îngrijorarea terenului și a familiei”.

Kirby a vorbit pe această temă după ce fratele lui Whelan, David Whelan, a declarat că familia a devenit îngrijorată cu privire la locul unde se află acesta.

David Whelan scria într-un e-mail din 29 noiembrie că nu s-a mai întâmplat ca familia să nu știe unde se află fostul pușcaș marin american și director de securitate corporativă, care ispășește o pedeapsă de 16 ani în regiunea rusă Mordovia. El a primit această sentință pentru acuzația de spionaj, ceea ce el neagă.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că negociază cu Rusia un posibil schimb de deținuți care i-ar implica pe Whelan și pe vedeta baschetului feminin american Brittney Griner, care ispășește o pedeapsă de nouă ani în Rusia după ce a fost condamnată pentru acuzații legate de droguri.

Negocieri în impas

Negocierile par să fie în impas, deoarece partea rusă nu a oferit un „răspuns serios” la niciuna dintre propunerile SUA privind un schimb de deținuți, a declarat un diplomat american de rang înalt la 28 noiembrie.

Personalul coloniei penitenciare a declarat că Paul Whelan a fost mutat la spitalul închisorii la 17 noiembrie, la o zi după o vizită a diplomaților americani și irlandezi, a declarat David Whelan în e-mail.

Paul a vorbit cu părinții săi în fiecare zi de pe 17 până pe 23 și nu a menționat mutarea, iar diplomaților li s-a părut sănătos și în formă, spunea David Whelan în e-mail. „Paul ne spunea mereu când era transferat la spitalul închisorii”, a declarat David Whelan, adăugând că transferurile au avut loc, de obicei, fără ca el să solicite sau să aibă nevoie de îngrijiri medicale.

„El a vorbit cu părinții noștri de mai multe ori după ce personalul [coloniei penitenciare] a spus că a fost mutat, dar el și nu a pomenit niciodată acest lucru”, a mai spus David Whelan, întrebându-se de ce fratelui său i s-a interzis să dea telefoane dacă se află la spitalul penitenciarului.

„Este în imposibilitatea de a da telefoane? Sau se află, de fapt, încă în [colonia penitenciară] IK-17, dar a fost pus la izolare, iar închisoarea ascunde acest lucru”, se întreabă David Whelan. El mai spune că este foarte neobișnuit faptul că familia nu a primit vești de la el pe 24 noiembrie, sărbătoarea americană de Ziua Recunoștinței.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG