Linkuri accesibilitate

SUA: promovarea democrației, cooperarea cu aliații, poziții ferme față de adversari - strategia administrației Biden


Secretarul de stat american Antony Blinken, Washington, februarie 2021.
Secretarul de stat american Antony Blinken, Washington, februarie 2021.

Politica externă se face întărind democrația internă - este unul din mesajele noului secretar de stat american Antony Blinken.

Secretarul de stat american, Antony Blinken a spus că pentru a face față competiției cu China, Statele Unite trebuie să sprijine lucrătorii americani și să investească în democrație. Administrația Biden pregătește o strategie de securitate, care urmează să fie anunțată în toamnă. Această strategie include riposte la provocările timpurilor pe care le trăim, de la progresele tehnologice până la încălzirea globală și în fiecare dintre aceste domenii și multe altele, Beijing-ul joacă un rol.

„China este singura țară cu putere economică, diplomatică, militară și tehnologică de natură să pericliteze serios un sistem internațional stabil și deschis – toate regulile, valorile și relațiile, care fac lumea să functioneze așa cum ne dorim” – a spus Blinken, într-o alocuțiune la Departamentul de Stat. Secretarul de stat a repetat multe dintre angajamentele luate de Biden în campanie, dar pe ansamblu a evidențiat că prioritatea se schimbă: de la amenințări cum sunt terorismul, la problemele puse de competiția cu marile puteri ale lumii și în special China. Între priorități se mai numără oprirea pandemiei coronavirus, contracararea încălzirii globale, întărirea diploației, fără a pierde supremația militară, revenirea Americii la conducerea afacerilor globale în cooperare cu aliati, investiții în tehnologie, îmbunătățirea sistemului de imigrație, combaterea corupției și poziționarea în favoarea drepturilor omului. Blinken a scos în evidență că lumea este acum diferită de perioada în care democrații au fost la putere, înainte de Trump.

Blinken a accentuat legătură directă între politica internă și cea externă sau chestiunile comerciale.

Șeful diplomației s-a angajat să judece politicile prin prisma impactului pe care-l vor avea asupra lucrătorilor americani. „Întărirea democrației este un imperativ al politicii externe” - a spus Antony Blinken, continuând: „Altfel facem jocul adversarilor și concurenților noștri, ca Rusia și China, care se folosesc de toate prilejurile pentru a semăna neîncrederea în forța democrației noastre”.

Blinken a mai spus că Statele Unite nu vor promova democrația prin intervenții militare costisitoare sau tentative de răsturnare de la putere a unor regimuri autoritare. „Am încercat astfel de tactici în trecut” - a spus secretarul de stat, continuând “Oricât au fost ele de bine intenționate, nu au dat rezultate”.

XS
SM
MD
LG