Linkuri accesibilitate

SUA: verdictul în cazul Floyd și renașterea mișcării pentru drepturi civice


MInneapolis: lumea salută verdictul în procesul polițistului Dere Chauvin, 20 aprilie 2021.
MInneapolis: lumea salută verdictul în procesul polițistului Dere Chauvin, 20 aprilie 2021.
Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:49 0:00
Link direct

Un juriu din Minneapolis l-a găsit vinovat pe polițistului Derek Chauvin, în legătură cu toate cele trei capete de acuzare, ca urmare a incidentului din mai 2020, soldat cu moartea lui George Floyd, un negru american care a decedat dupa ce polițistul l-a ținuit la pământ și a ținut un genunchi pe gâtul său mai mult de nouă minute.

Acest verdict, una dintre rarele ocazii când un polițist este condamnat într-un astfel de caz, transmite un puternic mesaj public în legătură cu violențele și abuzurile comise de poliție, mai ales împotriva minorităților, în Statele Unite.

Familia lui Floyd și procurorii au declarat după sentință că ea dovedește că principiul accesului egal la justiție se poate materializa. „Este o victorie a celor care proclamă spiritul umanitar, împotriva dezumanizării, a celor care apără justiția, împotriva injustiției și a celor care apără moralitatea, împotriva imoralității” – a spus avocatul pentru drepturi civile Ben Crump. Procurorul general din Minnesota, Keith Ellison i-a elogiat pe trecătorii, care în timpul incidentului, acum aproape un an, au intervenit și au filmat ce se întâmpla, acel material fiind decisiv la proces. „Ei nu îl țtiau pe George Floyd, dar s-au oprit și și-au ridicat glasurile pentru că și-au dat seama că ce se întâmpla în fața ochilor lor este greșit” – a spus Ellison.

După ce verdictul a fost citit, lui Chauvin - care fusese liber pe cauțiune - i s-au pus cătușe la mâini și a fost reținut.

După acest verdict, el poate fi condamnat la până la 40 de ani închisoare, sentința urmând a fi pronunțată peste circa opt săptămâni.

Juriul format din 12 persoane – șase albi și șase persoane de culoare – a fost de acord cu procurorii că Chauvin și-a nesocotit datoria de apărător al legii, când a inervenit cu brutalitate împotriva lui Floyd.

Vezi și: Cum acționează dezinformarea pe fundalul protestelor după moartea lui George Floyd?

Pentru mulți în America, acest proces înseamnă mai mult decât vinovăția lui Chauvin, este un barometru al schimbărilor din societate în legătură cu raporturile inter-rasiale, o renaștere a spiritului mișcării pentru drepturi civile.

Prima vicepreședintă de culoare a Statelor Unite, Kamala Harris a spus după verdict că eliminarea rasismului nu este doar o problemă a minorităților, este o problemă a întregii Americi, pentru ca această țară să se ridice la înălțimea idealurilor în numele carora a fost creată.

Iar primul președinte negru-american, Barack Obama a salutat verdictul adaugând că este doar un început. „Dreptate pentru negrii americani este dreptate pentru toți americanii” – a mai spus avocatul Ben Crump.

XS
SM
MD
LG