Linkuri accesibilitate

Suntem în această situaţie din cauza unor îmbuibaţi, şpăgari, hoţi, netrebnici şi nemernici! (Alex Dima/Adevărul.ro)


Cine e de vină pentru tot ceea ce se întâmplă, în toiul pandemiei, în sistemul medical și, de fapt, în toată lumea pe plan social, economic și politic? - se întreabă mai toți jurnaliștii în paginile presei din România.

Sorin Ioniță scrie pe contributors că „La Kremlin s-a mărit cadenţa dezinformării legate de Covid, după cum o arată un raport intern al serviciului diplomatic UE. Scopul strategic constă slăbirea sentimentului de unitate occidentală, exploatarea mediatică a fiecărei fisuri între state UE şi sporirea influenţei Rusiei pe fondul isteriei colective”. Ar fi șase direcții de propaganda, nu toate noi, dar care valorifică actualul context provocat de pandemie. Propagandiștii ruși vorbesc despre „conspiraţii bio-medicale, cu precădere anti-NATO şi anti-SUA”. Respectiv, circulă ideea că e vorba de un virus creat intenționat sau scăpat de sub control. Culmea, „acest narativ conspirativ, (a prins) în special (printre) cei din zona conservator-paranoică americană, întorcându-l invers: virusul ar fi produs în laboratoare chinezeşti”. Altă linie de propagandă urmărește crearea de haos și panică. Se aruncă pe canalele de comunicare pornite de la Moscova lucruri care se bat cap în cap, important fiind doar să se obțină o populație confuză, speriată și „neîncrezătoare în propriile guverne democratice”. Se urmărește apoi „Subminarea încrederii în sursele credibile de informaţie: autoritate sau presa tradiţională, mai ales dacă e occidentală”, acțiune mult ușurată de propagarea populismului, care vehiculează o „retorică politică resentimentară de tip nou, anti-elite şi anti-experţi”. Este apoi relativismul („Ideile de factualitate şi justiţie n-ar fi universale, ci o scorneală culturală a Vestului, care nu se aplică în Est, promovate în scopul de a-i fraieri şi coloniza pe estici”. Dar Alexandr Dughin s-a exprimat de-a dreptul : „trăim în vremurile de sfârşit ale liberalismului şi ‘inevitabilităţii’ sale ca meta-narativ global, sfârşitul măsurilor şi standardelor sale. Societăţile vor deveni curând de sine stătătoare: fără dogme, fără imperialismul-dolar, fără vraja pieţei libere, fără dictatura Fed şi a burselor globale, fără servitute faţă de mass media elitistă globală”.

Medicii din spitalele românești demisionează pe capete, pe lângă faptul că un număr mare de cadre medicale s-au contaminat. Laurențiu Sîrbu scrie pe blogurile Adevărul că, potrivit declarațiilor specialiștilor, procentul celor care „dezertează” de frica îmbolnăvirii rămâne mic. Ce reprezintă însă cu adevărat un fenomen generalizat este lipsa echipamentelor de protecție împotriva infectării și a aparaturii necesare tratării bolnavilor.

Cei de la Adevărul consemnează și părerea jurnalistului Alex Dima: „Suntem în această situaţie , declară Alex Dima, din cauza unor îmbuibaţi, slugi, şpăgari, lacomi, hoţi, netrebnici şi nemernici! Îi vedem, îi ştim şi acceptăm de zeci de ani. Ei au distrus sistemul de sănătate. Opreşti, fluturi, dragneni, ponţi, meleşcani, băseşti, fireni, năstăseni, tăriceni, iohannesieni, orbani şi lista asta nu se mai termină. Pe toti îi ştim prea bine! Dar i-am lăsat să ne conducă. În spatele lor stau alţii cu aceleaşi metehne”.

Într-o analiză pentru revista 22, Victor Popa constată că „Ideea de coeziune s-a spulberat oricum în momentul în care fiecare și-a închis granițele. Contează pașaportul, exact ca pe vremuri”. „Șocată probabil de disfuncționalitatea sistemului de la Bruxelles într-o situație fără precedent, Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat suspendarea pactului de stabilitate, piatra de temelie a construcției europene din punct de vedere macroeconomic. Mesajul implicit a fost: vă descurcați cum puteți fiecare”. Victor Popa : „Europenii au ajuns, fără să-și propună, la vorbele lui Steve Bannon. Ne place sau nu, astăzi am devenit cu toții naționalist-populiști”.

XS
SM
MD
LG