Linkuri accesibilitate

Super-marţea şi lupta strânsă din preliminariile pentru prezidențialele americane


Dezbateri în Carolina de Sud
Dezbateri în Carolina de Sud

O cursă finală Sanders – Trump ar accentua dezbinarea în Statele Unite, susţin unele voci.

Marți, 3 martie, o etapă considerată decisivă în preliminariile democraților pentru alegerile prezidențiale americane. După ce în primele trei etape, senatorul Bernie Sanders părea să domine, Carolina de Sud l-a readus în cursă pe fostul vicepreședintele Joe Biden.

Corespondența zilei de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:01 0:00
Link direct



Victoria detașată a lui Biden în Carolina de Sud a fost o gură de oxigen pentru campania, aflată în dificultate, a favoritului inițial, fostul vicepreședinte. Argumentul acestuia este că are cele mai mari șanse în faţa președintelui Trump, ceea ce este încă confirmat de sondaje. Dar nu este clar dacă victoria din Carolina de Sud va avea un impact major asupra etapei de mîine cînd intră în competiție 16 state.

„Super Tuesday” și candidații democrați  (alegerile primare în 14 state)

Marți, 3 martie, în 14 state americane se votează în alegerile primare pentru desemnarea candidaților pentru prezidențialele din noiembrie 2020.

În cursa pentru candidatura democrată au rămas cinci candidați care se luptă pentru aproape o treime (1.344) din delegații la Convenția Națională a partidului din vară.

  1. Este șansa senatorului independent din Vermont, Bernie Sanders să demonstreze că este un candidat acceptat de o majoritate largă, nu numai de alegătorii săi de bază. În acest moment, Sanders conduce în votul popular, după trei alegeri primare dar avansul său este minim când vine vorba de numărul de delegați. Marți, 3 martie, are o șansă să-și consolideze avansul, mai ales că urmează alegeri în state care-i sunt mai puțin favorabile.
  2. Fostul vicepreședinte Joe BIden a câștigat ultimele alegeri primare din Carolina de Sud, cu ajutorul electoratului afroamerican. Pe care se bazează și în „Super Tuesday”. Între timp a primit sprijinul a doi foști candidați moderați, Pete Buttigieg și senatoarea Amy Klobuchar iar campania sa speră că până la Convenția Națională, cursa să fie numai între el și Sanders. Urmează alegeri preliminare în state care-i sunt favorabile, ca Florida, Illinois și Pennsylvania.
  3. Un candidat trebuie să câștige cel puțin 15% din voturi pentru a-și adjudeca delegați. O șansă pentru Bernie Sanders să obțină mai mulți candidați decât i-ar permite numărul absolut de voturi, după ce în cursă nu au mai rămas decât cinci candidați.
  4. Este primul test electoral pentru fostul primar al New York-ului, miliardarul Mike Bloomberg care a investit peste o jumătate de miliard de dolari în campania electorală în pregătirea votului de marți.
  5. Marele premiu al votului de marți, 3 martie, este statul California, cu 400 de delegați. Numai că în California se numără toate voturile, inclusiv cele care sunt puse la poștă marți, așa că rezultatul final poate veni peste câteva săptămâni. Incertitudinea ar putea dezavantaja campania senatorului Sanders, care a investit foarte mult în California. Baza sa sunt tineri și hispanicii („latinos”) care au tendința să voteze în ultimul moment, așa că s-ar putea ca la început Sanders să pară că a pierdut California, ca peste săptămâni să apară ca învingător. Sau invers. Oricum, nu este clar ce efect va avea această incertitudine asupra șanselor sale în următoarele state.


În Carolina de Sud, circa jumătate din alegătorii democrați sînt negrii americani, o bază de sprijin puternică pentru Biden. Această situație nu se repetă însă în niciunul dintre statele de mîine, cu excepția Alabamei. În plus, campania lui Biden are probleme financiare din cauza începutului ezitant şi în aceste condiții prezenţa mediatică în cele 16 state este insuficientă.

Dacă în sud, alegătorii afroamericani vor avea încă un cuvînt de spus, în state din vest, minoritatea hispanică – în rîndurile căreia Sanders se bucură de mai mult sprijin – este reprezentativă. În plus Sanders, candidatul care se auto-caracterizează drept democrat socialist, mobilizează un număr mare de tineri şi albi americani, din sectoare manufacturiere. Ceea ce face misiunea lui Biden şi mai complicată este că el împarte votul moderat cu alți candidați, care dacă nu se retrag îl favorizează pe Sanders.

Şi odată cu etapa de mîine intră cu adevărat în cursă miliardarul Michael Bloomberg, care a cheltuit pînă acum jumătate de miliard de dolari. Omul de afaceri a investit masiv în statele care urmează, ceea ce va conta în ciuda prestațiilor sale neconvingătoare din dezbateri.


Nu sînt puține vocile din Partidul Democrat care susțin că dacă se va merge împotriva lui Trump cu Bernie Sanders există riscul de a pierde nu doar președinția, ci şi Congresul. În aceste condiții există presiune asupra candidaților moderați să se retragă, fostul primar Pete Buttigieg a făcut-o ieri seară, dar echipa lui Bloomberg susține că dacă acesta s-ar retrage acum, mai mulți susținători s-ar îndrepta către Sanders decît către Biden.

Argumentul moderaților împotriva lui Sanders este că americanii nu vor fi dispuși să opteze pentru ceea ce consideră extrema stîngă, în condițiile în care Trump va folosi sperietoarea „socialismului” pentru a argumenta că democrații sînt rupți de realitate şi periculoși. În plus o cursă finală Sanders – Trump ar accentua dezbinarea în Statele Unite.


Bernie Sanders susține că „revoluția” despre care vorbește nu este anti-capitalistă, comparînd ce își propune cu social-democrația din ţări scandinave, uitînd însă să precizeze că şi acolo, accentele etatiste şi socialiste din anii 60 şi 70 au fost înlocuite cu măsuri de piață pentru a redresa economia şi a putea menține un nivel substanțial al ajutorului social.

XS
SM
MD
LG