Linkuri accesibilitate

Sute de arestări în „cea mai sofisticată lume” împotriva criminalității organizate


Mai multe agenții internaționale pentru respectarea legii au anuntat că au arestat sute de oameni din întreaga lume în ceea ce a fost descris drept „cea mai sofisticată lume” împotriva criminalității organizate. Operațiunea de trei ani s-a bazat pe o aplicație de mesagerie criptată numită ANOM și condusă de Biroul Federal de Investigatii FBI în secret în rândul infractorilor, permițând polițiștilor să monitorizeze în secret conversatiile lor.

„Aceste informații au condus în ultima săptămână la sute de operațiuni de aplicare a legii la scară globală, din Noua Zeelandă până în Australia, în Europa și SUA”, rezultând „peste 800 de arestări, peste 700 de locații percheziționate, peste 8 tone de cocaine confiscată " - declarat Jean-Philippe Lecouffe, directorul adjunct de operațiuni de la Europol, într-o conferință de presă din aceasta dimineata de la sediul agenției europene de poliție din Haga.

Operațiunea „este una dintre cele mai mari și mai sofisticate operațiuni de aplicare a legii până în prezent în lupta împotriva activităților infracționale criptate”, potrivit unei declarații a Europol.

Directorul adjunct al FBI, Calvin Shivers, a spus, la rândul său că agenția sa a furnizat „peste 300 de dispozitive criptate în peste 100 de țări” organizațiilor criminale în ultimele 18 luni.

"Nu numai că am auzit despre numărul de arestări și numărul de confiscări, dar peste 100 de amenințări la adresa vieții care au fost zadarnicite".

Australia și Noua Zeelandă au fost primele țări care au furnizat detalii despre actiune spunând că a dus la arestări în 18 țări a sute de suspecți cu legaturi cu grupări teroriste, organizații mafiote și alte grupuri infracționale organizate.

Numai în Australia, 224 de persoane au fost acuzate ca parte a operațiunii, care „a dat o lovitură grea crimei organizate - nu doar în această țară, ci din întreaga lume", a declarat prim-ministrul Scott Morrison la un briefing de presă.

Poliția australiană a scris că peste 11 000 de infractori foloseau aceasta aplicatie ANOM în întreaga lume, fără să știe că ea este controlată de FBI.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG