Linkuri accesibilitate

Mii de persoane la Bucharest Pride. Organizatorii declară că au încălcat intenționat limita numărului de participanți


Bucharest Pride, 14 august 2021

În capitala României a avut loc marșul Bucharest Pride la care au participat, potrivit unor estimări neoficiale, mii de persoane. Organizația Accept, grupare care militează pentru drepturile comunității LGBT+ și care a organizat marșul de sâmbătă, a estimat numărul participanților la aproape 10 mii, deși manifestația fusese limitată de autorități la 500 de participanți, din motive de securitate sanitară.

Teodora Ion-Rotaru, directoare executivă ACCEPT, a precizat într-un comunicat de presă, că a încălcat cu bună ştiinţă limita de 500 de participanţi, deoarece consideră că restricţiile impuse protestelor civice sunt neconstituţionale şi neadaptate actualei situaţii pandemice. Accept urmează să le conteste în justiției.

Jandarmeria București a anunțat că a amendat cu 7.000 de lei organizatorii Bucharest Pride, din cauza depășirii numărului maxim de 500 de participanți la marșul de sâmbătă seara de pe Calea Victoriei.

Organizatorii au împărțit gratis măști și au organizat puncte de testare Covid dar agențiile de presă relatează să multă lume a ignorat regulile elementare de protecție sanitară: purtarea măștilor și menținerea distanței fizice.

Marșul LGBT a fost precedat de un așa-numit „Marș al normalității”, relatează G4media.

Marsul Normalitatii Bucuresti, România, / 14 August.
Marsul Normalitatii Bucuresti, România, / 14 August.

Aproxiamtiv 200 de persoane, de toate vârstele, unele îmbrăcate în port popular, purtând icoane şi pancarte cu mesaje anti-LGBT, dar şi împotriva persoanelor publice care susţin comunitatea LGBT.

Marșul, prin centrul capitalei României, a fost organizat de Noua Dreaptă. Nu este pentru prima dată când la parada Pride, comunitatea ultraconservatoare răspunde cu o contra-manifestație, cu puternice accente religioase.

Sute de persoane au participat sâmbătă și în capitala bosniacă Sarajevo la un marș gay pride în sprijinul comunității LGBT+.

Gay Pride, Sarajevo, 14 august , 2021.
Gay Pride, Sarajevo, 14 august , 2021.

Marșul din 14 august a fost doar al treilea asemenea eveniment organizat vreodată în țara săracă și divizată din Balcani. Participanții au cerut adoptarea unei legi privind parteneriatele între persoane de același sex și un plan de acțiuni pentru a pune capăt discriminării minorităților sexuale.

Sarajevo,14 August 2021.
Sarajevo,14 August 2021.

Organizatorii marșului au spus că persoanele LGBT au fost marginalizate și mai mult în timpul pandemiei de COVID-19, mulți oameni confruntându-se cu violența domestică în perioada restricțiilor antiepidemice. Zeci de oponenți ai marșului au organizat o contra-manifestare, spunând că apără valorile tradiționale contra unei ideologii LGBT „agresive”.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG