Linkuri accesibilitate

Svetlana Țihanovskaia la Praga: sancțiunile economice pot bloca regimul Lukașenka


Lidera opoziției bieloruse Svetlana Țihanovskaia s-a aflat marți, 8 iunie, la Praga si la sediul postului nostru de radio. Într-un interviu cu colegii noștri de la serviciul belarus si de la Current time, doamna Țihanovskaia a cerut impunerea unor sancțiuni occidentale mai dure guvernului lui Aleksandr Lukașenka, afirmând că acestea sunt singura modalitate de a face presiuni asupra regimului autoritar de la Minsk

"Înțelegem cu toții că putem bloca regimul economic, astfel încât să nu fie posibil să plătim poliția și armata", a spus Țihanovskaia.

Temându-se de securitatea ei și a familiei sale, ea a părăsit Belarusul la o zi după alegerile prezidențiale din 9 august, pe care susținătorii spun că le-a câștigat. S-a refugiat în Lituania.

Dupa alegerile din august anul trecut, al căror rezultat nu a fost recunoscut nici de Occident și nici de opoziția democrată, au urmat luni de zile de proteste masive – cu sute de mii de oameni cerând reluarea scrutinului cu respectarea normelor democratice internaționale. Protestele au fost reprimate cu violenta – multi protestatari au fost uciși și organizații pentru drepturile omului afirmă că există dovezi credibile ale torturii folosite serviciile de securitate împotriva unora dintre cei reținuți.

Uniunea Europeană, Statele Unite, Canada și alte țări au refuzat să-l recunoască pe Lukașenka drept lider legitim al Belarusului și au impus sancțiuni împotriva lui și unor înalți oficiali din Belarus.

In prezent peste 30 de mii de oameni se afla in detenție Belarus, pentru ca au participat sau au susținut – chiar si numai prin mesaje pe retele de socializare – protestele masive de anul trecut.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG