Linkuri accesibilitate

Talibanii au scos din eter Radio Azadi (Libertatea)


Joi, 1 decembrie, regimul Taliban din Afganistan a scos de pe undele medii (AM) și ultrascurte (FM) emisiunile postului nostru de radio, cunoscut în acea țară ca Radio Azadi (Libertatea).

Autoritățile de la Kabul au spus că interdicția vine ca urmare a unor „plângeri” despre conținutul emisiunilor, care ar contraveni legilor țării.

Într-un comunicat de presă, președintele RFE/RL, Jamie Fly, a amintit că Azadi era o sursă indispensabilă de informație pentru „zeci de milioane de afgani”, ceea ce face decizia Talibanilor „încă și mai tragică”. Fly a mai spus că Azadi nu are de gând să-și schimbe politicile editoriale pentru a le face pe plac autorităților de la Kabul.

Vreme de decenii, Azadi a fost parte a vieții cotidiene în Afganistan, emisiunile lui fiind auzite inclusiv în multe locuri publice, în piețe sau taxiuri. Azadi a oferit o voce celor mai vulnerabile categorii sociale: femei, persoane LGBTQI+, victimele extremismului politic, tineret.

RFE/RL și-a închis biroul de la Kabul după de Talibanii au preluat controlul asupra țării în 2021, iar forțele străine s-au retras. În comunicatul conducerii radioului din 1 decembrie se spune că Azadi va continua să lucreze în slujba publicului din Afganistan, căutând noi modalități și platforme pentru a ajunge la el.

Talibanii au scos din eter la 1 decembrie și alt post de radio finanțat de la Washington – Vocea Americii.

XS
SM
MD
LG