Linkuri accesibilitate

Talibanii avertizează că nu vor accepta nici o amânare a retragerii forțelor americane


Forțe americane, asistând evacuarea din Afganistan
Forțe americane, asistând evacuarea din Afganistan

Talibanii au avertizat că nu vor accepta nici o amânare a retragerii din 31 august a forțelor americane și internaționale din Afganistan, după ce Washingtonul a declarat că evacuarea haotică a mii de oameni care vor să fugă din țară ar putea face necesară păstrarea trupelor pe teren după termenul limită.

Comentariile talibanilor din 23 august au venit după ce un paznic afgan a fost ucis și trei au fost răniți într-un schimb de focuri la aeroportul din Kabul, în timp ce continua exodul a zeci de mii de oameni care caută să scape din Afganistanul condus de militanți. Doi oficiali NATO de la aeroport au declarat că situația este sub control după schimbul de focuri fatal.

Talibanii au desfășurat luptători în afara aeroportului, spunând că încearcă să facă ordine. Douăzeci de oameni au fost uciși în haosul de la aeroport, majoritatea în împușcături și busculade, în timp ce forțele americane și internaționale încearcă să-și scoată cetățenii și pe afganii vulnerabili din țară.

Criza l-a făcut pe președintele american Joe Biden să declare că echipa sa de securitate națională discută despre posibilitatea prelungirii termenului limită, fixat încă pentru 31 august. Dar purtătorul de cuvânt al talibanilor, Suhail Shaheen, a declarat pentru Sky News într-un interviu difuzat pe 23 august că o astfel de decizie ar crea „neîncredere” și ar „provoca o reacție”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG