Linkuri accesibilitate

Tamara Stepanova (Corjova): Oamenii vor schimbări


Bacul de la Molovata, mai 2020.
Bacul de la Molovata, mai 2020.

S-a vorbit și o să se vorbească mult despre nereguli legate de votul alegătorilor din stânga Nistrului, despre ducerea organizată a votanților sau chiar mituirea lor.

Tamara Stepanova, cu care a stat de vorbă Europa Liberă, locuiește la Corjova dar a votat la Cocieri, unde lucrurile au decurs fără incidente și crede că foarte mulți dintre cei care a venit să voteze din strânga Nistrului vor cu adevărat o schimbare.

Tamara Stepanova (Corjova): Oamenii vor schimbări
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:24 0:00
Link direct

Tamara Stepanova: „Mi-am dat votul și am îndemnat colegii, prietenii, cunoscuții, copiii să meargă la vot și le-am spus chiar astăzi așa: Ceea ce astăzi se hotărăște îi pe patru ani, pe urmă, dacă nu ieșim la vot, patru ani o să plângem mult în pumni.

Europa Liberă: Unde v-ați exercitat acest drept?

Tamara Stepanova: „La Cocieri, fiindcă suntem în componența comunei Corjova și avem secția de votare a comunei Corjova, dar acei din Dubăsari și din raionul Dubăsari au votat tot la Cocieri, unde sunt organizate două secții de votare. La postul de trecere unde stau pacificatorii erau observatori, erau combatanți, înregistrau transportul. Dacă în turul întâi știți că situația era mai tensionată, în turul doi a fost destul de liniște. Și poliția a fost organizată, chiar unde erau secțiile, ei regulau transportul. Ca astăzi atâta lume, vă spun cinstit, eu n-am văzut.”

Europa Liberă: Cum se explică acest interes sporit al alegătorilor de a participa la aceste alegeri?

Tamara Stepanova: „Știți, să spun că material... Poate și sunt undeva cointeresați acei din Dubăsari, dar, vă spun, eu astăzi am văzut unele persoane, fiindcă eu am mers de fiecare dată la orice scrutin, nu i-am văzut de când îi știu eu, dar îi cunosc, fiindcă eu sunt de aici. Totuși, oamenii vor ceva schimbări, fiindcă chiar m-a mirat faptul că unele persoane care înainte votau președintele actual, acum nu l-au mai votat.”

Europa Liberă: Și acest interes, care vine și din partea alegătorului cu drept de vot din stânga Nistrului, ar ținti doar alegerea președintelui sau ar mai avea și alte scopuri?

Mie mi se pare că sunt și alte scopuri, fiindcă, îndeobște de când s-a început pandemia asta, zona Transnistriei îi închisă ca un ghetou...

Tamara Stepanova: „Mie mi se pare că sunt și alte scopuri, fiindcă, îndeobște de când s-a început pandemia asta, zona Transnistriei îi închisă ca un ghetou. Ca să mergi în Moldova, trebuie să ai o permisiune specială, este foarte complicat. Și ei se revoltă că din satele acestea - Cocieri și Molovata - au accesul liber, pot să treacă, să vină, chiar și prin Dubăsari pot să meargă în Moldova, dar aici nu, aici îi strict, dacă nu ți-au dat voie aceștia să treci, nu-ți mai dă drumul nimeni la vamă. Eu sunt angajată pe jumătate de salariu în satul Molovata și am accesul, dar, iată, vecinii meu n-au acces. Și iată, vecina mea chiar ar vrea să meargă la Ustia, unde-i sunt înmormântați mama și tata, dar nu poate merge.”

Europa Liberă: Dar această prezență a alegătorilor din stânga Nistrului ar putea fi considerată și un prim pas către reglementarea transnistreană?

Tamara Stepanova: „Sigur, dacă ar fi voința politicienilor, pentru că oamenii de acolo sunt obosiți. Și vreau să spun și alt lucru, cine am observat că au mers la alegeri, sunt oamenii de-acum după vârsta de 40-45 de ani, fiindcă tineretul nu mai este. Să zici că participă masiv, el nu participă.”

Europa Liberă: Legați o speranță de cel care va fi la cârma țării că va putea să rezolve această problemă transnistreană?

Tamara Stepanova: „Dacă este voința poporului și voința politicienilor, se dea jos mafia și atunci se poate de rezolvat.”

Europa Liberă: Și Dvs. pentru ce v-ați dat votul?

Tamara Stepanova: „Pentru o schimbare radicală, pentru tăierea tuturor rădăcinilor acestea de caracatiță - iată pentru ce eu am votat.”

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG