Linkuri accesibilitate

Tema fraudării alegerilor locale poate acoperi subiecte incomode la alegerile parlamentare (Ioana Ene Dogioiu/spotmedia.ro)


Revista presei de la București.

„Pentru binele democrației și pentru sănătatea societății românești ar fi bine că tema fraudării alegerilor, pe care o flutură isteric acum toată lumea, să nu devină principala temă de campanie pentru alegerile parlamentare, care să acopere orice alte subiecte eventual incomode”, scrie Ioana Ene-Dogioiu pe site-ul spotmedia.ro. Ea reamintește că România are în legislația electorală mult mai multe mecanisme care să preîntâmpine frauda decât alte țări. Ca atare, e vorba doar de o isterizare reciprocă. Altminteri, e valabil ce a scris Sorin Ioniță, de la Expert Forum, pe care Ioana Ene îl citează: „frate, ce-i cu voi? Toţi aţi avut reprezentanţi în secţiile de vot. Fiecare a plecat cu o copie personală a procesului verbal. În fiecare secţie s-au dat în jur de 1.000 voturi, poate mai puţin. Durează 10 minute ca fiecare reprezentat să caute în pagina Autoritatea Eelectorală Permanentă, să vadă ce-i scris la secţia lui şi să raporteze diferenţele. În 2 ore putem avea centralizarea tuturor diferenţelor, unde există, pe tot Bucureştiul”.

Consultat de digi24, politologul Cristian Pârvulescu compară agitația de la sectorul 1, unde candidatul din partea social-democraților contestă în fel și chip victoria lui Clotilde Armand de la USR PLUS, cu un roman polițist, mai cu seamă după ce un personaj-cheie, șeful Biroului Electoral al sectorului 1 s-a îmbolnăvit subit de COVID-19. Așa i-a spus un test din acela rapid, deși Direcția de Sănătate Publică îi atrage atenția că nu e valabil, că trebuie să facă celălalt test, PCR. Până una alta, omul nu a semnat procesele verbale ca să poată fi depuse la Biroul Electoral Central ! „În orice caz, a adăugat Pârvulescu, ceea ce s-a reușit a fost să pună sub discuție un (întreg) proces electoral, exact după metoda pe care a folosit-o Donald Trump în SUA”.

În Dilema Veche, Andrei Cornea explică de ce iubește el ziua votului : mai întâi pentru că prea mulți ani din viața lui a votat obligat și degeaba, pe vremea lui Ceaușescu. Se bucură deci de fiecare dată când pune buletinul în urnă, fiindcă simte că are sens, contează. Apoi, îi place această zi pentru imprevizibilul ei, chiar dacă imprevizibilul nu aduce mereu surprize plăcute. Și iubește atmosfera specială : „e vie: se simte trepidația, o anumită încordare în aer”. Dar „cel mai încântător moment” e cel de după anunțarea exist poll-urilor : țopăiala de la sediul partidului a celor declarați câștigători și, mai ales, fețele dintr-o dată lungi, brusc îmbătrânite, ale învinșilor. De neuitat (poate chiar de revăzut din când în când) episoadele de acest fel cu Ion Iliescu, Adrian Năstase, Victor Ponta sau Liviu Dragnea.

XS
SM
MD
LG