Linkuri accesibilitate

Teroriști condamnați în Bulgaria


CItirea sentinței în procesul de terorism judecat în Bulgaria
CItirea sentinței în procesul de terorism judecat în Bulgaria

În Bulgaria s-au dat sentințele în cele mai grav caz de terorism din țară.

Tribunalul penal specializat Sofia i-a condamnat la închisoare pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate pe libanezii Meliad Farah și Hassan el Hajj Hassan acuzați de complicitate în atacul terorist soldat cu 7 morți – 5 cetățeni israelieni, un bulgar și atentatorul sinucigaș. Cei 38 de turiști răniți au fost transportați spre Israel cu un avion special.

Teroriști condamnați în Bulgaria
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:08 0:00

Este cea mai severă pedeapsa prevăzută în Codul penal bulgar. Cei doi condamnați în absență sunt dați în urmărire internațională cu buletin roșu Interpol.

Potrivit ministerului bulgar de Interne, ei „dețin pașapoarte de Australia si Canada” și „trăiesc pe teritoriul libanez din 2006, respectiv 2010.” Autorul atentatului, algerianul Mohamed Hasan el Huseini cu cetățenie libaneză a murit în urmă exploziei.

Sicriele celor cinci israelieni omorâți în atentatul terorist de pe aeroportul Sarafovo, Burgas
Sicriele celor cinci israelieni omorâți în atentatul terorist de pe aeroportul Sarafovo, Burgas

Teroristul a detonat bomba artizanală cu o putere de 2,2 kg trotil la ușa autobuzului. Intrarea sa în autobuz a fost blocată de turiștii israelieni. Autorii primului atentat sinucigaș din sud-estul Europei pus la cale de teroriști au profitat de condițiile de securitate minime pe aeroportul Burgas prin care sosesc anual în Bulgaria câteva sute de mii de turiști străini.

Guvernul israelian a declarat după atentat că în spatele acestuia se află Iranul și organizația islamistă „Hezbollah”. Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a cerut UE sa „tragă concluzii cu privire la adevărata natura a Hezbollah."

Prim ministrul Benjamin Netanyahu vorbind despre atentat pe 19 iulie 2012
Prim ministrul Benjamin Netanyahu vorbind despre atentat pe 19 iulie 2012

Ex-șeful poliției israeliene Amnon Halper a definit aeroportul Burgas drept o țintă ușoară pentru teroriști. În ultima lună aici au sosit 30 000 de israelieni. „Toate urmele duc spre Iranul”, a adăugat Halper, avertizând că atacul a fost pregătit de un grup de teroriști.

În cadrul dosarului au fost audiați 145 de martori din care 40 polițiști și 50 experți. După explozia au fost găsite documentele false ale teroriștilor Hiseini și Hassan pentru care s-a stabilit că au fost făcute cu ajutorul unei imprimante vânduta în Liban. Cei trei teroriști au intrat în Bulgaria separat prin podul Giurgiu-Russe.

Anchetatorii au stabilit ruta acestora spre Burgas, hotelurile și întălnirile realizate în ajunul atacului terorist.

Procurorul șef Ivan Gheșev a declarat că în spatele atacului terorist se afla organizația Hezbollah. Cei trei atentatori, după el, fac parte din aripa militară a organizației. Aceasta opinie este împărtășită și de Ministerul bulgar de interne.

Previous Next

XS
SM
MD
LG