Linkuri accesibilitate

„Textul semnat de șefii Bisericii Ortodoxe din Moldova abundă în teorii ale conspirației și minciuni grosolane” (G4Media)


Revista presei de la București.

„Biserica Ortodoxă din Moldova, subordonată Patriarhiei Moscovei, a lansat într-o adresă oficială către autoritățile statului toate marile teze conspiraționiste promovate de propaganda rusă în perioada pandemiei”, scrie site-ul G4Media. În acea adresă se cere ca populația Republicii Moldova să nu fie vaccinată obligatoriu în cazul găsirii unui vaccin anti-coronavirus, pentru că ar exista ”pericolul de microcipare sau introducere în organismul uman a altor dispozitive străine lui”. „Textul semnat de șefii Bisericii Ortodoxe din Moldova abundă în teorii ale conspirației și minciuni grosolane”, iar G4Media exemplifică generos și constată că așa-zisele argumente ale Bisericii Ortodoxe din Moldova se regăsesc punct cu punct pe site-urile de fake news și grupurile de troli de pe rețelele sociale controlate de Rusia.

La București, manifestațiile din Piața Victoriei, care vehiculează cam același tip de idei, sunt analizate de comentatori. Cătălin Vișan observă în articolul apărut pe republica.ro că profilul protestatarilor e total diferit de alte manifestații: „nu mai sunt (în Piața Victoriei) nici tinerii („frumoși și liberi”) care încercau să scape România de PSD-ul lui Dragnea”, dar „nici pensionarii și sinecuriștii aduși din când în când de PSD pentru a apăra sistemul”. „Protestatarii de azi au un profil diferit, desprins parcă din reportajele cu care instituțiile media cu valențe de stânga încearcă să-i portretizeze pe toți votanții lui Trump sau pe cei pro-Brexit. (...) (Protestatarii de la București ) au păreri care se bat cap în cap de multe ori. Unii sunt profund rusofili și încă se gândesc cu jind la era comunistă. Alții sunt mai degrabă ultraconservatori de dreapta. Cu toate acestea, ei sunt tratați ca un tot unitar de opinia publică datorită atitudinii lor antiglobalizare”. De ce e totuși interesant ce se întâmplă ? Cătălin Vișan atrage atenția asupra confluenței neașteptate dintre grupurile de antiglobaliști, care până acum nu dădeau niciun semn că ar putea coagula. Explicația e dedusă și din comparația cu alte țări : partidele/ grupările populiste au preluat din mers discursul antiglobalist și uite-l acum că e în centrul atenției mai peste tot. Posibil ca și PSD să încerce așa ceva în perioada următoare, avertizează comentatorul. Și, ca să nu apară un nou PRM, societatea va trebui să învețe să-i tolereze. Deocamdată, să-i ia în serios pe manifestanții din Piața Victoriei.

Decizia Curții Europene a Drepturilor Omului în dosarul Laura Codruța Kovesi versus statul român ar fi trebuit să conducă la reformularea atribuțiilor Curții Constituționale din România, argumentează Cristian Câmpeanu în revista 22. Kovesi a contestat la acest nivel demiterea sa de la conducerea Direcției Naționale Anticorupție după ce a criticat celebra ordonanță 13 a guvernului. CEDO a constatat că nu Kovesi a încălcat separația puterilor în stat, așa cum a pretins decizia Curții Constituționale, ci tocmai Curtea se face vinovată de asta. DNA ar fi trebuit să poată ancheta ordonanța 13. CCR însă a făcut imposibilă orice anchetă, stabilind expres că deciziile sale sunt obligatorii. Decizia a fost de fapt propunereqa ministrului de justiție de la acea vreme – adică demiterea șefei DNA din funcție. Așa se face că președintele Klaus Iohannis a semnat decretul în acest sens. Laura Codruța Kovesi este astăzi procuror general anticorupție la nivel european.

XS
SM
MD
LG