Linkuri accesibilitate

Tiraspolul cere Rusiei medici și o nouă partidă de teste pentru Covid-19


Secția de reanimare a unui spital de la Tiraspol
Secția de reanimare a unui spital de la Tiraspol

În condițiile lipsei acute de medici, Tiraspolul a cerut Federaţiei Ruse ajutor în combaterea noului tip de virus. Șeful executivului transnistrean, Alexandr Martînov, a declarat că discută cu responsabili de la Moscova despre livrarea unei noi partide de teste, dar și despre trimiterea în regiunea separatistă de medici ruși – epidemiologi, virusologi și infecționiști.

Asta, în condițiile în care și Federaţia Rusă se confruntă cu un val mare de îmbolnăviri, cu aproape 70 de mii de cazuri și aproximativ șase mii de noi îmbolnăviri pe zi, iar spitalele și medicii nu fac față fluxului mare de bolnavi. Într-un recent reportaj al postului de televiziune Current Time se relata că ambulanțele stau în rând și câte 9 ore pentru a aduce bolnavii la spitalele din capitala rusă.

Tiraspolul de asemenea vrea să ia legătura cu mai multe spitale de la Moscova „pentru a primi consultații privind tratamentul bolnavilor de Covid-19”.

Vineri seara în regiunea transnistreană erau, oficial, 370 de bolnavi de Covid-19 și 16 decese. 326 persoane erau internați în carantină instituționalizată.

Acum două săptămâni a existat o dispută publică între Chișinău și Tiraspol pe tema medicilor. Vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, a anunțat că cel puțin 95 de cadre medicale s-au plâns de la instituirea stării de urgență de faptul că le este împiedicat accesul la locul de muncă sau la domiciliu din cauza carantinei impuse de Tiraspol.

Până în prezent, toate testele suspecților de infectarea cu noul virus din regiunea transnistreană erau procesate la Chişinău. Însă de marți, 21 aprilie, la Tiraspol și-a început activitatea un laborator de testare pentru coronavirusul de tip nou. Mai mulți experți spun însă că tehnologia folosită la Tiraspol nu este performantă și că oricum va fi nevoie de verificarea rezultatelor la Chișinău.

Vineri, Uniunea Europeană a acordat un lot de ajutoare umanitare pentru ambele maluri ale Nistrului. Echipamentele de protecție și cele medicale, consumabilele și dezinfectanții sunt destinate centrelor medicale și spitalelor locale și vor ajuta la reducerea riscului de infectare pentru cei din prima linie: personalul medical, autorităţile publice locale, dar și voluntarii şi persoanele din grupurile vulnerabile.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG