Linkuri accesibilitate

Toma Necredinciosul cel băşcălios


Regulile sanitare trebuie și impuse. Chișinău, 6 iunie 2020.
Regulile sanitare trebuie și impuse. Chișinău, 6 iunie 2020.

Realitatea (periculoasă) cu amănuntul, văzută de Iulian Ciocan.

Nu ştiu cum se face că – în timp ce creşte îngrijorător numărul infectaţilor - devin tot mai puternice vocile celor care nu cred în existenţa Covidului. Îi întîlnesc pe aceşti fraţi ai lui Toma Necredinciosul aproape peste tot.

Frizeriţa care m-a tuns, cu nasul scos din mască, mi-a explicat că virusul e mai mult o invenţie. O doamnă, fără mască de protecţie, care intrase val-vîrtej într-un magazin, la obiecţia mea, mi-a explicat supărată: „Lăsaţi poveştile astea cu virusul şi vedeţi-vă de viaţa voastră!” Aţi înţeles, nu? Vieţile noastre sunt paralele, nu se intersectează şi, prin urmare, nimeni nu poate infecta pe nimeni.

Dar cel mai tare mă uimesc zecile de Toma Necredinciosul care comentează ştirile despre Covid pe pagina Europei Libere şi pe paginile altor mass-medium-uri. Unii sunt agresivi, folosesc cuvinte urîte, înjură şi fac mişto de avertismentele medicilor. Da, există dreptul la opinie, dar cum să nu observi o boală reală care zilnic ucide oameni în toată lumea? Cum să fii atît de obtuz încît să iei în băşcălie tot ce se spune despre Covid? Oamenii aceştia unde au fost pînă acum? Ei au trăit alături de noi sau într-o altă dimensiune? Ignoranţa lor e sfidătoare-impertinentă şi e soră cu infracţiunea. Ceea ce fac ei este un soi de incitare la ignorarea normelor sanitare. De fapt, Toma Necredinciosul cel agresiv şi băşcălios contribuie acum din plin la proliferarea Covidului.

Toma Necredinciosul cel agresiv şi băşcălios mi se pare acum mai periculos decît virusul. Ideologia lui Toma Necredinciosul ne împiedică să luptăm cu virusul ucigaş. Nu ştiu dacă ar trebui invitaţi la o excursie în spitale toţi aceşti maeştri ai ironiei, aşa cum voia un medic. Dar mi se pare evident că acest torent al dezinformării şi al ignoranţei băşcălioase ar trebui contracarat. Nu e timp de pierdut.

XS
SM
MD
LG