Linkuri accesibilitate

Topul încrederii românilor: Germania și Merkel, pe primul lor. Cine are încredere în Putin


Încrederea românilor în Rusia și China se situează sub 20 de procente. 19% dintre cei intervievați declară că au încredere multă și foarte multă în China, 16% în Rusia. În ceea ce privește încrederea în Rusia, tinerii de 18-29 au ceva mai multă încredere în această țară, comparativ cu media populației. Neîncrederea în Rusia este ușor mai ridicată în rândul celor peste 60 de ani, al locuitorilor din București și din urbanul mare. Credibilitatea președintele rus, Vladimir Putin, este de 19% în rândul românilor. Din categoriile care îl admiră și au încredere în el fac parte în general bărbații, tinerii sub 30 de ani, cei cu educație medie sau superioară și cei cu venituri ridicate.

Altfel spus, tinerii educați și cu bani sunt mai predispuși să se îndrepte spre Rusia decât tinerele femei și decât, ceilalți tineri cu mai puțină școală și cu mai puține posibilități.

Pe de altă parte, Germania este țara care se bucură de cel mai ridicat nivel de încredere printre români, în timp ce încrederea în Rusia este cea mai scăzută din lista de state testate de INSCOP în proiectul finanțat de German Marshall Found sub titlul „Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false”.

Este a doua parte a cercetării, care a avut loc în perioada 1-12 martie prin metoda interviurilor telefonice.

În topul încrederii domină, deci, Germania cu 57%, urmată de Uniunea Europeană cu 51%, NATO cu 49% și Statele Unite cu 47%.

Încrederea în Statele Unite ale Americii este mai ridicată în rândul bărbaților, decât al femeilor, al tinerilor sub 30 de ani, al vârstnicilor de peste 60 de ani și al celor cu un nivel de educație mai scăzut. În schimb persoanele active și educate au mai mare încredere în Germania, este vorba mai ales despre bărbații sub 45 de ani, despre cei cu un nivel de educație ridicat și cu un venit care le asigură mai mult decât un trai decent. În orice caz, există o tendință celor care lucrează în mediul privat, fie că sunt guleere albe, fie că sunt muncitori să-și canalizeze încredere spre Germania. În plus, 50,1% dintre cei intervievați au încredere multă și foarte multă în Angela Merkel, cancelara Germaniei, în vreme ce 41,6% dintre români declară că au încredere multă și foarte multă în președintele american, Joe Biden.

Încrederea în Uniunea Europeană este mai ridicată la bărbații tineri sub 30 de ani, femie și bărbați cu un nivel de educație, ridicat și cu un venit care le asigură mai mult decât un trai decent, gulere albe, locuitori din București sau din mediul rural, regiunea Nord-Est sau București-Ilfov. În ceea ce privește încrederea în NATO, peste 90% dintre cei care locuiesc în așa numitul urban mare mizează pe această organizație de apărare. Este vorba despre locuitorii orașelor dezvoltate, unde nivelul de viață este în general mult mai ridicat decât în celelalte localități.

XS
SM
MD
LG