Linkuri accesibilitate

Tortură, dispariții, execuții fără proces în Cecenia (raport OSCE)


La procesul lui Oiub Titiev în noiembrie 2018
La procesul lui Oiub Titiev în noiembrie 2018

Cecenia este tratată de Rusia ca „o zonă de excepție... unde este tolerat, de dragul stabilității, un regim de impunitate”.

Autoritățile din Cecenia rusească au comis acte de tortură, au făcut să dispară fără urmă oameni și au executat oameni fără proces, se arată, printre altele, într-un raport alcătuit de experți.

Raportul despre violări ale drepturilor omului și abuzuri în Cecenia, prezentat de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) la 20 decembrie, spune că printre victime s-au numărat membri ai comunității LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și transgender), apărători ai drepturilor omului, avocați, jurnaliști independenți și publicații independente, precum și organizații civice.

În raport se vorbește despre un climat înrăutățit de „intimidare” a jurnaliștilor și activiștilor civici și despre un „climat de impunitate” despre care se spune că „face imposibilă orice tragere la răspundere pentru violarea drepturilor omului”.

Raportul mai notează de asemenea că autoritățile rusești răspunzătoare de investigarea fărădelegilor din Cecenia „par să nu se fi ridicat la înălțimea așteptărilor” în abordarea „situației grave” din regiune. Cecenia este „tratată ca un caz special, o zonă de excepție... unde este tolerat, de dragul stabilității, un regim de impunitate”, se spune în raport.

Autorii raportului fac apel la conducerea Rusiei să se asigure că autoritățile cecene „urmează întrutotul” legislația internă a țării și obligațiile ei internaționale.

Rusia – se mai spune în raport – ar trebui de asemenea să deschidă „o anchetă asupra acțiunilor guvernării Republicii Cecene legate de persoane LGBT în general, ca și să investigheze penal acuzațiile de violare a drepturilor personale înaintate de Maksim Lapunov, în mod special”.

Lapunov este singura persoană care s-a declarat în public victima campaniei anti-gay din Cecenia, din primăvara anului 2017, soldată cu proteste internaționale.

Luna trecută, o curte de apel a menținut decizia unei instanțe inferioare care declarase neavenită investigarea acuzațiilor că Lapunov ar fi fost răpit și bătut de poliție pentru că este gay.

Raportul OSCE mai spune că apărătorii drepturilor omului și presa din Cecenia ar trebui să aibă dreptul să lucreze fără teamă de represiune și cere autorităților ruse să-l pună de îndată în libertate pe cauțiune pe Oiub Titiev, șeful filialei cecene a cunoscutei organizații rusești pentru drepturile omului Memorial.

Titiev a fost reținut în ianuarie de poliția cecenă pentru că i-ar fi fost găsită în mașină marijuana. El și colegii lui spun că drogul a fost „plasat” acolo și că toată afacerea nu este decât încă o încercare de a alunga organizația Memorial dintr-o Cecenie condusă de multă vreme de către liderul autoritar pro-moscovit Ramzan Kadîrov.

Într-o declarație de presă, Departamentul de Stat al Statelor Unite a salutat raportul OSCE, cerând Rusiei să „protejeze drepturile omului pentru toți în interiorul granițelor sale, în conformitate cu legea internațională, angajamentele în cadrul OSCE și propria ei Constituție”.

Raportul a apărut ca urmare a invocării în luna noiembrie de către Statele Unite și 15 alte țări membre în OSCE a unui instrument diplomatic cunoscut ca Mecanismul Moscova.

Mecanismul permite lansarea unei investigații fără consens și independent de președinția și structurile decizionale OSCE dacă un stat membru, sprijinit de cel puțin alte nouă, „consideră că în alt stat participant s-a ivit o amenințarea serioasă la adresa punerii în aplicare a prevederilor OSCE legate de dimensiunea umană”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG