Tot ce trebuie să știi despre Noviciok

Tot ce trebuie să știi
despre Noviciok

DE Carlos Coelho ȘI Kristyna Foltynova
30 NOIEMBRIE, 2020

După destrămarea Uniunii Sovietice la începutul anilor ‘90, mai mulți oameni de știință ruși au declarat că au lucrat la un program destinat creării armelor chimice, referindu-se la o substanță numită „Noviciok” (din rusă - nou-venit)

Rusia nu a recunoscut niciodată existența acestei substanțe, dar aceeași oameni de știință au precizat că „Noviciok” este una din cele mai mortale substanțe chimice, de 8 ori mai letală decât celebrul gaz „Sarin”.

Nivelul de toxicitate al substanțelor
exprimate în miligrame/minut pe metru cub

Noviciok-ul este o substanță chimică dezvoltată la GOSNIOKHT, un institut de stat de cercetare al Federației Ruse. Aparține unei clase extinse de substanțe numite „inhibitori ai colinesterazei”, folosite în otrăvuri și medicamente.

Sunt mai multe variante de Noviciok. Despre unele din ele se crede că ar fi fost adaptate pentru uz militar și ar fi fost special create pentru a nu fi detectate de inspectorii internațional.

Cum acționează:

Noviciok perturbă mecanismele prin care nervii transmit mesaje către organe, prin inhibarea substanțelor chimice din organism, folosite de celulele nervoase pentru a regla funcții esențiale ale organismului.

Organism Sănătos

Organism atacat de substanța „Noviciok”

Substanțele toxice sunt deseori lichide, fără culoare și fără gust, care se pot evapora. Unele variante ale Noviciok-ului pot fi solide.

Cea mai utilizată variantă a acestei substanțe este o pudră ultra-fină. Substanța poate fi inhalată sau intra în contact cu pielea.

Cum „Noviciok” intră în organism

Simptome:

Celor care au supraviețuit, Noviciok-ul le poate cauza daune pe termen lung, fiind afectate sistemul nervos, și/sau mușchii și diverse organe.

Semne și simptome ale contactului cu o substanță chimică

De ce este atât de greu de detectat?

Specialiștii în materie spun că cei care au creat Noviciok-ul au vrut:

Noviciok-ul este o substanță chimică „binară”, adică folosește două sau mai multe precursoare care sunt ne-toxice sau mai puțin toxice, dar care devin mortale când sunt mixate.

Asta face Noviciok-ul ușor de stocat, transportat și eliminat, îl face totodată greu de detectat, mai ales că precursorii pot fi transportați separat.

Dezavantajul este că cere o mixare „perfectă” pentru a produce efectul dorit. Ar putea fi explicația de ce unele tentative de asasinare cu Noviciok au eșuat.

Armă binară

Tratament

Dacă suspectezi că ai fost expus unei astfel de substanțe chimice, ar trebui să scoți toate hainele și să te speli cu mult săpun și apă.

Ulterior, trebuie să te adresezi medicului. Se poate trata cu atropină și oximă. Chiar dacă tratamentul este cu succes, victimele pot avea o recuperare îndelungată.

Otrăviri cu Noviciok și alte cazuri posibile

1995: Ivan Kivelidi și Zara Ismailova.

Prima dată când substanța Noviciok ar fi fost folosită este în 1995. Atunci, omul de afaceri Ivan Kivelidi și secretara sa Zara Ismailova au fost uciși în Moscova.

O substanță toxică a fost plasată pe receptorul telefonului lui Kivelidi. Versiunea autorităților era că omul de afaceri și secretara sa au fost otrăviți cu metalul greu Cadmium. Mass-media rusă și internațională au scris însă că ar fi siguri că e vorba de substanța Noviciok.

2015: Emilian Gebrev

Traficantul de arme Emilian Gebrev a fost internat în spital în 2015, după ce s-a prăbușit în holul unui hotel din Sofia. Fiul său, unul din administratorii companiei, a fost de asemenea internat în spital.

La acea vreme, medicii au spus că Gebrev a fost otrăvit, dar nu sunt capabili să detecteze substanța folosită.

Știri despre o posibilă utilizare a Noviciok-ului au apărut după ce o investigație a site-ului „Bellingcat” a stabilit prezența asasinilor din cazul Skripal în Bulgaria, în aceeași perioadă când Gebrev s-a simțit prost.

2018: Serghei și Iulia Skirpal

Pe 4 martie 2018, Serghei Skripal și fiica sa Iulia au fost otrăviți în Salisbury, Marea Britanie, cu substanța Noviciok.

Skripal a fost condamnat în 2006 pentru „înaltă trădare” de instanțele rusești. Se crede că Skripal ar fi fost ținta unei așa-numite „execuții de stat”.

Prim-ministrul de atunci, Theresa May, a spus în Parlament: „Fie a fost un atac direct al Rusiei împotriva țării noastre, fie guvernul rus a pierdut controlul asupra unei substanțe toxice, care a ajuns pe mâinile altora”.

Guvernul britanic a acuzat Rusia de tentativă de omor și a anunțat sancțiuni, care au inclus expulzarea mai multor diplomați pe 12 martie 2018. Iulia Skripal a fost externată pe 9 aprilie 2018. Serghei Skripal a fost externat pe 18 mai 2018. Nu se știe unde trăiesc și cum se simt în prezent.

2018: Charlie Rowley și Dawn Sturgess.

Pe 30 iunie 2018, Charlie Rowley a găsit o sticlă de parfum într-un coș de gunoi în Salisbury, pe care a făcut-o cadou prietenei sale, Dawn Sturgess. Aceasta a testat parfumul pe antebraț, însă s-a îmbolnăvit brusc, în nici 15 minute, și a murit câteva zile mai târziu.

Rowley, care tot a intrat în contact cu substanța, a supraviețuit, dar se confruntă și în prezent cu probleme grave de sănătate. Poliția a declarat ulterior că cei doi au fost otrăviți cu aceeași substanță ca și familia Skripal.

2020: Alexei Navalnîi

Pe 20 august 2020, opozantul rus Alexei Navalnîi s-a simțit brusc rău, în timp ce zbura din Tomsk spre Moscova. După ce avionul a aterizat de urgență în Omsk, acesta a fost plasat în comă indusă.

Navalnîi a fost evacuat la Berlin, la spitalul Charite, două zile mai târziu. Pe 2 septembrie 2020, guvernul german a spus că sunt „dovezi clare” că Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok.

Navalnîi a fost externat pe 22 septembrie 2020. Urmează un program de reabilitare, dar intenționează să se întoarcă în Rusia.