Linkuri accesibilitate

Trebuie resetată „componenta politică românească şi unionistă” din Parlamentul de la Chișinău ( Iulian Chifu/Adevărul)


Noutăți în presa din România.

Presa din România despre decizia Curții Constituționale de la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:27 0:00
Link direct

Analiza lui Iulian Chifu, din Adevărul, nu se mai îndoiește că Maia Sandu a învins în bătălia de a dizolva Parlamentul, preluând astfel întreaga putere care îi revine în urma ultimelor alegeri. Mai mult, analistul privește chiar dincolo de alegerile anticipate. După consumarea lor, va fi absolut necesară „o resetare a componentei politice româneşti şi unioniste din Parlament. Pe ambele dimensiuni, care se pot reuni într-un singur proiect, soluţia este clară: nevoia de a constiui partide moderne noi, înlocuind structura politică actuală şi, eventual, recuperând jucătorii cu tracţiune şi potenţă din partidele existente, care nu au avut şansa lor să joace politic şi să-şi valideze forţele la nivel public. În orice caz, scrie Chifu, PAS nu va putea reprezenta, după alegeri, şi naţiunea civică moldovenească, şi pe cei ce se declară români, şi pe unionişti”, de unde „nevoia unor partide cu identitate clară pe aceste direcţii”.

Cu toate astea, liderul socialiștilor Igor Dodon nu vede niciun impediment în fața hotărârii sale de a ignora decizia Curții Constituționale. G4Media îi reproduce declarația în care face referire la „precedentul” din 2019, când așa s-a procedat, dar atunci personajul dominant în stat era Vlad Plahotniuc.

Pe același site, sunt prezentate explicațiile ambasadorului român la Chișinău Daniel Ioniță, care a a avut săptămâna trecută la ProTV o formulare neinspirată: diplomatul ar fi susținut că nu de COVID, ci de „moldovenism primitiv” ar vaccina cetățenii Republicii Moldova (am reformulat).

Nu avem motive de sărbătoare

În Adevărul se scrie și despre reacția Moscovei la apariția dronelor turcești în zona Mării Negre („nu avem motive de sărbătoare”, au spus rușii). În fapt, articolul discută mai degrabă posibilul rol al Turciei în rezolvarea sau măcar calmarea tensiunilor dintre Rusia și NATO, Ucraina nefiind de fapt, susține semnatara articolului, decât pretextul. Pe temporizare mizează și Cristian Unteanu, de asemenea în Adevărul, secțiunea bloguri. El se referă la discuția telefonică dintre Joe Biden și Vladimir Putin, inițiată de președintele american, și care ar putea avea drept urmare neapariția, deocamdată, a navelor de război americane în Marea Neagră.

Criza politică incipientă de la București pare să se fi calmat. Ministrul sănătății Vlad Voiculescu a fost demis, dar USRPLUS a participat totuși azi la ședința de guvern. Liderii celor două formațiuni subcomponente nu mai spun că ies de la guvernare, dar continuă să afirme că nu mai au încredere în premierul Florin Cîțu.

Vlad Voiculescu nu a reuşit să comunice nici cu populaţia, dar nici cu şeful guvernului

Ion M. Ioniță îl apără. De fapt îi apără prerogativele. Comentariul din Adevărul enumeră trei motive pentru care Vlad Voiculescu trebuia demis: nu mai avea susținerea populației; premierul e cel care apreciază și ia măsuri legate de performanța miniștrilor din cabinetul pe care îl conduce, deci nu se punea problema să „ceară voie” în coaliție pentru decizia sa și, 3), a rămas evident că „Vlad Voiculescu nu a reuşit să comunice nici cu populaţia, dar nici cu şeful guvernului”.

Un comentariu economic foarte alarmat semnează Mircea Coșea pe site-ul ziare.com. În esență, guvernul României ar trebui să se pregătească în mod specific pentru criza economică severă de care va fi lovit după această pandemie, pentru că criza va izbucni pe plan mondial. Iar dacă România nu va apuca să obțină măcar o parte din fondurile de sprijin rezervate de Uniunea Europeană, previziunile foarte optimiste ale Fondului Monetar Internațional nu vor mai conta, iar exploatarea gazelor din Marea Neagră nu va mai fi cu putință.

XS
SM
MD
LG