Linkuri accesibilitate

Trei ofițeri kazahi, acuzați că i-au torturat pe protestatarii din 2022, au fost arestați


Biroul primarului din Almati, incendiat de mulțimea furioasă din cauza creșterii prețurilor la combustibil în Kazahstan, pe 5 ianuarie 2022
Biroul primarului din Almati, incendiat de mulțimea furioasă din cauza creșterii prețurilor la combustibil în Kazahstan, pe 5 ianuarie 2022

O instanță din Astana a trimis doi ofițeri din cadrul Comitetului de Securitate Națională (CNS) din Kazahstan, colonelul Erkin Amanov și maiorul Khamit Abdighali, precum și, de asemenea, pe Qairat Sartai, din cadrul Serviciului Gărzii de Frontieră, în arest preventiv timp de două luni.

Cei trei sunt acuzați că au torturat persoanele arestate în timpul și după protestele antiguvernamentale în masă la nivel național din ianuarie 2022.

Autoritățile kazahe au declarat că tulburările s-au soldat cu cel puțin 238 de morți, dintre care cel puțin șase persoane au fost torturate până la moarte în timp ce se aflau în custodia poliției.

Ce se întâmplă în Kazahstan
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:42 0:00

Cei doi ofițeri CNS au fost arestați în centrul de detenție preventivă din Astana, fiind suspectați că au torturat prizonieri. Rudele victimelor au depus o plângere, a relatat site-ul Informburo .

La 25 ianuarie, tribunalul interdistrictual specializat de anchetă din Astana a emis o decizie de reținere a suspecților - locotenent-colonelul Yerkin Amanov, maiorul Hamit Abdigali și Kairat Sartai, un angajat al serviciului de frontieră al Serviciului Național de Securitate, pentru două luni. S-a raportat că alte informații nu vor fi dezvăluite din cauza confidențialității anchetei.

Rudele prizonierilor, care au fost reținuți în centrul de detenție preventivă din Astana, au declarat că ofițerii NSC i-au torturat pe cei dragi lor timp de un an.

„ În centrul de detenție preventivă [din Astana] există beciuri speciale: toți cei care nu răspund sunt duși în camera de tortură. Au fost torturați timp de nouă luni, au fost obligați să depună mărturie unul împotriva celuilalt, au inventat cazuri. Toate acestea s-au întâmplat în centrul de detenție preventivă din Astana, CNS i-a torturat, Ministerul Afacerilor Interne, inclusiv comitetul și departamentul sistemului de execuție penală, a știut totul, dar a tăcut. Organismul de supraveghere în acest caz - Procuratura din Ust-Kamenogorsk s-a prefăcut că nu știe nimic", a declarat Kuralai Omirbaeva, ruda unuia dintre deținuți.

Potrivit rudelor deținuților, de îndată ce au aflat că cei dragi lor sunt torturați, au început să se plângă tuturor autorităților în februarie 2022.

„Au fost oameni care nu au dormit zile întregi”

La 29 martie 2022, a fost inițiată o cauză penală privind fapta de tortură. Cu toate acestea, potrivit spuselor rudelor, în ciuda expertizei și a prezenței martorilor, vreme de zece luni în acest dosar nu s-a mișcat nimic.

„Cum au fost torturați? I-au bătut cu bastoane de cauciuc și cu pumnii. În martie, au aruncat apă rece pe jos și i-au scos afară cu picioarele goale. Ei (angajații CNS) au o altă metodă: îi obligă să stea nemișcați timp de 20 de ore. Dacă cineva îndrăznește să schițeze o mișcare, îl bat. Au fost oameni care nu au dormit zile întregi. Îi torturau așa ca să semneze documente. Oamenii nici măcar nu știau ce semnează. Unii aveau coaste rupte, călcâie luxate. O persoană a avut timpanul rupt și a trebuit să fie operată", afirmă Kuralai Omirbaeva care adaugă că, pe 17 ianuarie, între orele 10:00 și 17:00, rudele victimelor - aproximativ 50 de persoane - s-au adunat în fața clădirii Procuraturii Generale din Astana, dar nimeni nu a venit să vorbească cu ei.

Avocații și reprezentanții angajaților CSN suspectați de tortură nu au făcut nicio declarație de când au apărut informațiile. Nu este clar dacă suspecții au pledat vinovați pentru acuzațiile aduse. Jurnaliștii RFE/RL nu i-au putut contacta.

Cazurile legate de tortură ajung rareori în instanță în Kazahstan. Activiștii pentru drepturile omului spun că, vreme de ani de zile, infracțiunea de tortură a fost nepedepsită în această.

Plângerile privind tortura au crescut brusc după tulburările sociale din ianuarie din Kazahstan, în urma cărora au murit cel puțin 238 de persoane (cel puțin șase au murit după ce au fost torturate în arest). Câteva mii de persoane au fost arestate în timpul și după incident, iar sute au afirmat că au fost torturate. Cu toate acestea, cele mai multe dintre dosarele de tortură au fost închise.

XS
SM
MD
LG