Linkuri accesibilitate

Trei ruși acuzați de tentativă de asasinat în Bulgaria


Trei ruși au fost acuzați de tentativă de asasinat în 2015 în Sofia, capitala Bulgariei, au declarat joi procurorii. Rușii sunt acuzați că au încercat să-i omoare pe Emilyan Gebrev, un producător de armament bulgar, pe fiul acestuia și pe unul dintre directorii companiei între 28 aprilie și 4 mai 2015, „folosind mijloace care au pus în pericol multe vieți, în special prin utilizarea unei substanțe organofosfat neidentificate”, au declarat procurorii într-un comunicat. Numele celor trei nu este menționat în acest comunicat.

Cazul se leagă de atacul chimic care a avut loc în Salisbury, Marea Britanie, în martie 2018. Fostul agent dublu Serghei Skripal a fost victima acestui atac. În februarie anul trecut, site-ul de investigații Bellingcat a identificat un posibil al treilea suspect în cazul petrecut în Salisbury, un oficial de rang înalt rus de informații militare pe nume Denis Vyacheslavovici Sergeev. Bellingcat susținea că Sergeev a folosit un pașaport rus pentru a intra în Marea Britanie cu două zile înainte ca Skripal și fiica sa Yulia să fie otrăvite.

Site-ul a declarat că Sergeev a vizitat și Bulgaria în februarie și aprilie 2015, iar a doua vizită a acestuia s-a încheiat chiar în ziua în care Gebrev s-a prăbușit la o recepție pe care a găzduit-o în Sofia și a intrat în comă.

Fiul lui Gebrev și unul dintre directorii companiei sale au fost, de asemenea, tratați pentru simptome de otrăvire, dar, în cele din urmă, toți cei trei s-au recuperat.

XS
SM
MD
LG