Linkuri accesibilitate

Trump discută cu Putin lărgirea formatului G7


Președintele american Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin (colaj).
Președintele american Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin (colaj).

Preşedinţii Vladimir Putin şi Donald Trump au discutat luni la telefon propunerea liderului american de a lărgi formatul G7, a anunţat un comunicat al Kremlinului. Într-o conversaţie telefonică care a avut loc la „iniţiativa părţii americane", se arată în comunicat, preşedintele Trump l-a informat pe Vladimir Putin despre inițiativa sa de a invita Rusia şi alte ţări la următoarea reuniune a G7, amânată ca urmare a pandemiei noului coronavirus. Washington-ul a confirmat discuția telefonică dar nu a oferit alte informații.

Inițial, președintele american dorea ca summitul G7 să aibă loc la Washington, la sfârșitul lunii iunie, dar „în persoană” pentru a semnala o „revenire la normal” dar cancelara Germaniei, Angela Merkel a refuzat vineri invitația, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus.

Ca reacție, președintele a amânat summit-ul pentru o dată nespecificată dar a și calificat formatul G7 drept „învechit”, afirmând că ar trebui extins cu participarea unor țări precum Rusia și Coreea de Sud, India și Australia.

În anii 90, Rusia făcea parte din G7 care se transformase în G8 dar a fost exclusă din acest grup în 2014, după anexarea abuzivă a peninsulei ucrainene Crimeea.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG