Linkuri accesibilitate

La insistențele Turciei, Belavia anunță că nu va mai transporta irakieni, sirieni și yemeniți de la Istanbul la Minsk


Tabără improvizată a migranților blocați în Belarus, în speranța de a trece granița în Polonia si UE, 12 noiembrie 2021.
Tabără improvizată a migranților blocați în Belarus, în speranța de a trece granița în Polonia si UE, 12 noiembrie 2021.

Compania aeriană de stat Belavia a anunțat vineri, 12 noiembrie că a încetat transportul cetățenilor din Irak, Siria și Yemen din Turcia în Belarus, la cererea oficialilor turci, pe fondul crizei migranților de la granița Belarus-UE.

Angajamentul vine la o zi după ce guvernele occidentale au condamnat Minsk la ONU pentru politicile din Belarus care au prins mii de cetățeni ai acestor țări din Orientul Mijlociu de-a lungul graniței Belarus cu Polonia.

Autoritatea de aviație turcă a confirmat ulterior că cetățenilor din cele trei țări nu li se vor mai vinde bilete la zborurile din Turcia către Minsk.

Belavia are interdicție de a survola spațiul aerian al UE, după ce autoritățile din Belarus au deturnat un zbor internațional Ryanair la începutul acestui an. După ce avionul a fost forțat să aterizeze la Minsk, un critic al regimului din Belarus, Roman Pratasevic și iubita sa rusă au fost reținuți.

Anunțul companiei Belavia a urmat informației furnizată de autoritățile belaruse că încă aproximativ 100 de migranți s-au îndreptat către o tabără improvizată de lângă granița cu Polonia.

Un ONG din Belarus a relatat totodată că trei migranți din Irak și Siria au fost jefuiți violent în apropierea graniței.

Organizația nonprofit Grupa Granica (Grupul de Frontieră) a declarat că unul dintre migranți, un irakian, a trebuit să fie tratat într-un spital după ce a fost lovit în cap cu un stâlp de metal și că hoții au luat mii de dolari de la bărbați după ce migranții le ceruseră apă.

Liderii UE au acuzat Minsk-ul de tactici de „război hibrid” în care atrage migranții din țările sărace și sfâșiate de război din Orientul Mijlociu și Africa și apoi îi împinge intenționat la granițele sale cu Polonia, Lituania și Letonia pentru a riposta pentru sancțiunile UE.

Mai multe despre regiunea de unde vin mulți migranți în blogul Sabieni Fati:

Radiodifuzorul polonez TVN24 a citat poliția locală spunând că autoritățile poloneze au împiedicat două grupuri de migranți să treacă ilegal granița din Belarus la sfârșitul zilei de 11 noiembrie, în cea mai recentă confruntare care sugerează că Minsk-ul ar „înarmat” migranții.

XS
SM
MD
LG