Linkuri accesibilitate

Turcia convoacă un nou summit pentru a discuta criza din Siria


Milițiile rebele, susținute de Siria, în apropiere de Idlib, Siria, 20 februarie 2020
Milițiile rebele, susținute de Siria, în apropiere de Idlib, Siria, 20 februarie 2020

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat sâmbătă că pe 5 martie se întâlnește cu cancelara germană Angela Merkel și președintele francez Emmanule Macron pentru a discuta situaţia din provincia Idlib, ultimul bastion rebel din nord-vestul Siriei. A fost invitat și președintele rus Vladimir Putin dar pentru moment Kremlinul nu a confirmat participarea acestuia. Rusia sprijină armata siriană a președintelui Bashar al-Assad, care este în plină ofensivă împotriva rebelilor din regiunea Idlib. Turcia, pe de altă parte, sprijină unele miliții rabele din regiunea Idlib dar luptă împotriva kurzilor, care la rândul lor se bucurau de sprijinul Statelor Unite în ofensiva împotriva rețelei teroriste a Statului Islamic.

Joi, cancelaria germană a făcut cunoscut că Merkel şi Macron şi-au exprimat "îngrijorarea" în privinţa "situaţiei umanitare catastrofale" din Idlib, într-o discuţie la telefon cu Vladimir Putin. Cancelara germană şi preşedintele francez "şi-au exprimat dorinţa de a se întâlni cu preşedintele Putin şi cu preşedintele turc Erdogan pentru a găsi o soluţie politică la criză", a adăugat cancelaria germană.

Miercuri, Rusia s-a opus adoptării de către Consiliul de Securitate al ONU a unei declaraţii care să ceară încetarea ostilităţilor şi respectarea dreptului internaţional umanitar în nord-vestul Siriei, propusă de Franţa


XS
SM
MD
LG