Linkuri accesibilitate

Turiștii bulgari și români iau cu asalt Grecia


Imagine generică
Imagine generică

Cozi kilometrice de automobile cu turiști au blocat, practic, principalele două puncte la frontieră bulgaro-elenă. Traficul este cu 25% mai mare, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00
Link direct

Turiștii bulgari și români care se duc la plajele din Grecia prin punctul de frontieră Kulata-Promahon, unde funcționează trei ghișee în direcția sud, așteaptă, în medie, patru ore. Prin acest punct trec zilnic până la 10.000 de automobile.

În ultimele cinci zile, cozile la prânz depășesc 2 kilometri. Aproape identică este situația la punctul Makaza-Evbeia, preferat de turiștii bulgari, români și din fostele republici sovietice, care merg pe ruta Russe - Veliko Tîrnovo - Kărdjali spre Tracia elenă, Kavala și insula Tasos. La celelalte patru puncte de la frontiera bulgaro-elenă situaţia este normală.

Agenția cross.bg caracterizează situația călătorilor drept un adevărat infern...

La Kulata-Promahon așteaptă ore în șir și zeci de autobuze cu turiști organizați. Agenția cross.bg caracterizează situația călătorilor drept un adevărat infern, în condițiile în care temperatura aerului depășește 35 de grade.

Poliția bulgară de frontieră a explicat problemele prin faptul că, față de aceiași perioada a anului trecut, traficul este mai mare cu 25%.

„În medie, verificarea documentelor unui autoturism durează 30 de secunde. Mulți călători însă nu pregătesc dinainte cărțile de identitate și documentele copiilor”, a declarat directorul Poliției de frontieră, Svetlan Kicikov. El a respins speculațiile că autoritățile bulgare încearcă să-i descurajeze pe turiștii care au ales Grecia.

Poliția aplică un regim rapid de control în cazul cetățenilor Uniunii Europene, a spus Kicikov.

Tot mai mulți turiști bulgari își petrec vacanța pe plajele elene. Mii de cetățeni ai orașelor Sofia, Pernik și Blagoevgrad, situate pe autostrada „Struma” profită de așa-zisele excursii de o zi prin care, contra numai a 13 euro de persoană, pot fi vizitate plajele din zona Salonicului.

La Sozopol, Bulgaria
La Sozopol, Bulgaria

În schimb, pe litoralul bulgăresc, față de anul trecut, turiștii sunt cu 20%-25% mai puțini. Scăderea este cea mai mare la turiștii ruși și germani. Tot mai mulți bulgari preferă Turcia, Grecia, iar în ultimii ani Albania, Muntenegru și Croația.

Ziarele publică fotografii de pe plajele aproape goale ale stațiunilor Nisipurile de Aur, Sf. Konstantin și Elena și Litoralul Soarelui.

Se pare că, și în acest an, turiștii români vor reprezenta cel mai mare grup național pe litoralul bulgăresc.

XS
SM
MD
LG