Linkuri accesibilitate

Ucraina și separatiștii proruși din estul țării se acuză reciproc de de încălcarea acordurilor de pace de la Minsk


Ucraina și separatiștii proruși din estul țării s-au acuzat reciproc de escaladarea tensiunilor în lungul liniei de demarcație și de încălcarea acordurilor de pace de la Minsk.

Ministerul apărării de la Kiev susține că cel puţin un soldat ucrainean a fost ucis, iar alţi patru răniţi în lupte cu separatişti proruşi în regiunea Luhansk care ar fi bombardat pozițiile armatei ucrainene.

Pe de altă parte, comandantul milițiilor separatiste din Luhansk susține că patru luptători au fost uciși și alți patru răniți într-un atac al armatei ucrainene care ar fi încercat să pătrundă în zona controlată de milițiile separatiste și ar fi ajuns într-un câmp minat.

Președintele Volodimir Zelenski a acuzat milițiile separatiste că ar fi încercat să „submineze procesul de pace”, a convocat o reuniune a Consiliului pentru Securitate şi Apărare Naţională după care a declarat că „situația este total sub controlul armatei noastre”.

După atacul de marţi al milițiilor separatiste, ambasada Statelor Unite la Kiev a cerut Rusiei să respecte acordurile de pace de la Minsk. „Suntem extrem de îngrijoraţi în legătură cu informaţiile privind escaladarea conflictului în Donbas, cerem insistent Moscovei să respecte obligaţiile care îi revin în conformitate cu acordurile de la Minsk şi documentele adoptate în cadrul summiturilor în format Normandia”, se arată într-o declaraţie a ambasadei americane postată pe Twitter,

Ucraina se confruntă de aproape şase ani cu milițiile separatiste din estul țării, sprijinite de Rusia, iar conflictul a făcut peste 13.000 de morţi şi a dus la strămutarea a aproximativ 1,5 milioane de persoane. Rusia respinge orice amestec în conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit în 2014, la scurt timp după ce a anexat abuziv peninsula ucraineană Crimeea.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG