Linkuri accesibilitate

Ucraina și R. Moldova par tot mai aproape de statutul de țări-candidate la aderarea la UE


Cu două zile înainte de summitul Uniunii Europene, se înmulțesc vocile diplomaților și politicienilor europeni care sunt convinși că Ucraina, dar și R. Moldova vor primi statutul de țări-candidate la aderare, o decizie care revine șefilor de state și guverne din Uniunea Europeană.

Vineri, Comisia Europeană a recomandat ca Ucraina și R. Moldova să primească statutul de candidate la aderare, cu anumite condiții iar după câteva zile de discuții interne în cadrul Uniunii Europene, se pare nici una din țările membre nu se opune, au declarat trei diplomați pentru Reuters.

„Ne îndreptăm spre momentul în care îi spunem (președintelui rus Vladimir) lui Putin că Ucraina aparține Europei și că vom apăra valorile pe care le apără și Ucraina”, a declarat reporterilor ministrul de externe al Luxemburgului, Jean Asselborn, înainte de o întâlnire cu alți miniștri ai UE.

Georgia a depus și ea cerere de aderare la UE, odată cu Moldova dar recomandarea Comisiei Europene este să primească statutul de țară candidată numai după ce a depășit actualul blocajul politic.

În ciuda scepticismului unor țări din nordul UE, care considerau nerealistă cerere de aderare a Ucrainei din cauza corupției endemice din țară, recent, ministrul de externe al Danemarcei a spus că salută acordarea statutului de candidat.

„Este foarte bine și este ceva pe care Danemarca îl sprijină din toată inima; vrem să ajutăm Ucraina să-și împlinească visul european”, a declarat Jeppe Kofod reporterilor, tot la Luxemburg.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG