Linkuri accesibilitate

Ucraina anunță un nou schimb de prizonieri cu Rusia, neconfirmat însă de Kremlin


Volodimir Zelenski îmbrățișează un militar ucrainean eliberat în cadrul schimbului de prizonieri din 29 decembrie 2019
Volodimir Zelenski îmbrățișează un militar ucrainean eliberat în cadrul schimbului de prizonieri din 29 decembrie 2019

Președinții Ucrainei și Rusiei – Volodimir Zelenski și Vladimir Putin – au avut o convorbire telefonica în care s-au felicitat de Anul Nou.

În urma discuțiilor de pace din 9 decembrie de la Paris în formatul Normandia – Rusia, Ucraina, Germania și Franța – prima reuniune la vârf în trei ani, Zelenski și Putin au hotărât un schimb de prizonieri pe 29 decembrie. Acest schimb nu a inclus însă ucraineni deținuți în Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014.

În timpul convorbirii lor din 31 decembrie, cei doi lideri au convenit „să procedeze imediat” pentru aprobarea listelor pentru eliberarea ucrainenilor deținuți în Crimeea și Rusia și a rușilor deținuți în Ucraina, a declarat serviciul de presă al lui Zelenski.

Kremlinul nu a anunțat un nou schimb de prizonieri.

Ucraina are confirmarea faptului că 100 de ucraineni sunt încă ținuți captivi în părțile controlate de separatiștii susținuți de Rusia din Donbas, potrivit Valeriei Lutkovska, trimisa Ucrainei la un grup de negocieri umanitare atașat procesului de pace. Kievul consideră că alți 200 de ucraineni sunt în captivitate, dar nu există documente disponibile pentru ei, a spus ea.

Putin și Zelenski și-au exprimat speranța de a finaliza acordul de încetare a focului încheiat la Paris „în viitorul apropiat”, se mai arată în declarația președintelui ucrainean.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG