Linkuri accesibilitate

Ucraina aplaudă, Germania critică sancțiunile americane împotriva gazoductului Nord Stream 2


Terminalul Nord Stream 2 pe partea germană, la Lubmin, martie 2019.
Terminalul Nord Stream 2 pe partea germană, la Lubmin, martie 2019.

Ucraina a salutat decizia Statelor Unite de a impune sancțiuni asupra proiectului rusesc Nord Stream 2, în timp ce Germania, principala beneficiară a gazoductului, a criticat decizia drept „amestec străin”.

Senatul american și mai multe comisii din Camera Reprezentanților au căzut de acord pe 9 decembrie să includă un articol privind sancțiunile împotriva gazoductului în proiectul de lege care aprobă cheltuielile pentru apărarea națională. Ceea ce ar putea îngreuna terminarea gazoductului, construit în proporție de peste 80% și care ar urma să intre în funcțiune anul viitor. Nord Strem 2 trece prin Marea Baltică, ocolind Ucraina și poate livra 55 de miliarde de metri cubi de gaze anual.

„Este un proiect politic care subminează securitatea energetică a Europei” a comentat președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Twitter.

În replica, ministrul german al energiei Heiko Maas a declarat că „deciziile despre politica energetică europeană se iau în Europa”. „Respingem orice amestec străin sau sancțiuni extrateritoriale”.

XS
SM
MD
LG