Linkuri accesibilitate

Ucraina | Cel mai sângeros război din istoria modernă ar putea dura încă trei ani (studiu)


Militar ucrainean în zona industrială a orașului Severodonețk, regiunea Luhansk, 20 iunie 2022
Militar ucrainean în zona industrială a orașului Severodonețk, regiunea Luhansk, 20 iunie 2022

Într-un context în care veștile primite de Ucraina și de Moldova de la Uniunea Europeană, cu privire la statutul de candidat la aderare, sunt dătătoare de speranța, rămâne îngrijorarea cu privire la victimele produse zilnic de continuarea agresiunii ruse în Ucraina.

Ucraina | Cel mai sângeros război din istoria modernă ar putea dura încă trei ani
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:58 0:00
Link direct

Profesorul Paul Poast, de la Universitatea Chicago scrie în Washington Post că acest război poate intra în istorie ca unul dintre cele mai sângeroase din istoria modernă. El spune că rata victimelor de ambele părți depășește cu mult ce se întâmplă de obicei în războaie, în timpurile moderne, iar deocamdată nu se întrevede o soluție.

Un studiu cu privire la războaie desfășurate în ultimii 200 de ani indică în medie, circa 50 de militari morți pe zi și o durată medie de circa 100 de zile. Cele mai sângeroase 25% dintre bătălii au înregistrat în medie 200 de morți pe zi. Conflictul generat de agresiunea lui Putin a depășit de-acum aceste cifre arată Paul Poast, în conformitate cu estimările conservatoare.

În mai, surse ale serviciilor britanice de informații au estimat că rușii au pierdut 15 mii de militari, echivalentul a 150 pe zi, în timp ce guvernul ucrainian recunoaște că a pierdut în medie 200 de militari, zilnic. Războiul ruso- ucrainian a depășit de-acum ca durată media confruntărilor din 1816 încoace. Rusia – arată profesorul – pare dispusă să piardă personal pentru a obține câștiguri teritoriale. În timp ce Ucraina este inferioară, ca efective militare și resurse, ea este sprijinită puternic de occident.

Această combinație de factori caracterizează un război de lungă durată, în care fiecare parte așteaptă ca cealaltă să cedeze. Paul Poast spune că nu e imposibil ca acest război să ajungă să dureze trei ani, ceea ce s-a întâmplat în intervalul avut în vedere cu doar 10 procente dintre războaie.

XS
SM
MD
LG